Андерс Фог Расмусен за Файненшъл таймс“Конфликтът в Украйна е първият

...
Андерс Фог Расмусен за Файненшъл таймс“Конфликтът в Украйна е първият
Коментари Харесай

Расмусен: Космосът вече има централна роля във военните действия

Андерс Фог Расмусен за „ Файненшъл таймс “

Конфликтът в Украйна е първият огромен конфликт, в който страните са мощно подвластни от средства, ситуирани в орбита. Нужни са правила, които да ръководят човешките дейности в космоса.

Войната на Русия в Украйна сподели какъв брой значима роля играе космосът за нашата сигурност. През януари сателитни фотоси на съветски позиции наоколо до границите на Украйна алармираха за идно начало на военни дейности. Това е първият огромен боен спор, в който и двете страни са мощно подвластни от средствата, ситуирани в космоса. И няма да е последният.

Ролята на космоса в украинския спор демонстрира централното място на човешката активност в земната орбита. През последните години

Съединени американски щати, Русия, Китай и Индия доста усилиха галактическия си капацитет

И в този момент, във време на нараснало геополитическо напрежение, Европа не би трябвало да изостава.

Един извод към този момент не предстои на подозрение: сигурността и просперитетът на континента ще зависят от ден на ден от способността ни да действаме в космоса. А за задачата се нуждаем от сигурна инфраструктура, отворен и безвреден достъп до космоса и виновни човешки дейности.

Москва даде да се разбере, че счита основната инфраструктура за законна цел

във всеки евентуален спор. Това включва средства, ситуирани в космоса. В началото на военния спор Русия извърши хакерски атаки против украинските сателитни информационни системи. Миналата година тя тества антисателитни оръжия в ниска околоземна орбита, доказвайки, че е изцяло способна да нанася физически удари в космоса, в случай че пожелае. Заплахата беше оповестена през октомври, когато почитан съветски чиновник съобщи пред Организация на обединените нации, че комерсиалните спътници на Съединени американски щати и техните съдружници могат да станат " законни цели за ответни удари ". 

Европа би трябвало да може да работи автономно в космоса. През октомври притежателят на SpaceX Илон Мъск разгласява в Туитър своя версия на " кротичък проект " за спора в Украйна и заплаши да откаже на страната достъп до своите спътници Starlink. Предложеният от него проект изглеждаше като взет непосредствено от отдела за разпространяване на дезинформация на Кремъл. Според него Киев би трябвало да отстъпи част от украинските територии на Русия и да се ангажира с боен неутралитет. Опитът на Мъск да се намеси в геополитиката акцентира рисковете, които съставляват галактическите монополи. Европа не може да допусне основната ѝ инфраструктура да зависи от прищевките или туитовете на милиардери.

За да се избегне това, европейските водачи би трябвало да упорстват за по-отворен и конкурентен пазар в галактическия бранш. Нашите компании би трябвало да могат да се конкурират при равни условия и би трябвало да сме сигурни, че контролът върху всички нужни уреди остава в наши ръце. Това е значимо, тъй като проучването на космоса предизвиква нововъведенията. Тя уголемява софтуерните ни хоризонти, основава нови промишлености и ни оказва помощ да разберем мястото си във Вселената. Но той може да ни донесе всички тези изгоди единствено в случай че дейностите ни в космоса са безвредни и устойчиви. Предстои да разберем дали това е по този начин.

В частност, в този момент нараства 

рискът ниската околоземна орбита скоро да бъде рисково препълнена

с от ден на ден огромни обекти. Това е по този начин, тъй като компании като SpaceX и Amazon изстрелват от ден на ден мегаспътници. През 2018 година в орбита имаше единствено две хиляди спътника. До края на това десетилетие те може да станат към 100 хиляди - т.е. 50 пъти повече. Както Европейската галактическа организация, по този начин и НАСА към този момент сигнализират за възходящата опасност от тапи, конфликти и галактически боклуци.

Подобно на атмосферата, сушата и морето, околоземното пространство е нежна система. Спешно би трябвало да установим нови правила за ръководство на човешките действия в космоса. За страдание, в сегашния политически климат не е допустимо да се реализира световен консенсус. Време е Европа да заеме самодейна позиция. Ние бяхме в челните редици при решаването на екологичните проблеми на Земята и в този момент би трябвало да създадем същото в космоса.

Трябва да сме наясно с рисковете и да им се противопоставим, преди да е станало прекомерно късно. Нашите учени и компании би трябвало да работят със съдружниците си, с цел да схванат какви тъкмо действия могат да поддържат земните орбити - както в миналото направихме с морските пътища и гражданското въздушно пространство. След това регулаторните органи би трябвало да дефинират ясни правила за даване на достъп до пазара на сателитните компании, с цел да се понижи рискът от конфликти.

Европа би трябвало да работи уверено

Ако не успеем да се оправим с проблемите на сигурността, ще станем по-слаби. Ако не успеем да реализираме равнопоставеност, ще станем по-бедни. И в случай че не успеем да създадем дейностите си в космоса безвредни и устойчиви, бъдещите генерации ще би трябвало да платят цената за това. /БГНЕС

------

Андерс Фог Расмусен е някогашен общоприет секретар на НАТО и член на консултативната група на Европейската галактическа организация за проучване на космоса благодарение на хора и роботи. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР