Анализаторите на Световната банка прогнозират, че средната цена на барел

...
Анализаторите на Световната банка прогнозират, че средната цена на барел
Коментари Харесай

Цената на петрола: Добрият и кризисният сценарий на Световната банка

Анализаторите на Световната банка предвиждат, че междинната цена на барел нефт през 4-то тримесечие на т.г. ще бъде приблизително 90 $ за барел и ще падне до 81 $ за барел през 2024 година. Те се аргументират със закъснение на стопанската система и затова на търсенето на горива.

В същото време Световната банка предизвестява, че ескалацията на спора в Близкия изток може да тласне цените до доста по-високи равнища.

В своята октомврийска прогноза за стоковите пазари Световната банка означи, че от началото на борбата сред Израел и Хамас цените на петрола са се повишили с 6%, до момента в който цените на селскостопанските първични материали, множеството метали и други артикули " едвам се движат ".

Анализаторите на Световната банка разпознават три сюжета за вероятни развития въз основа на опита от районните спорове от 70-те години на предишния век.

Малък спешен сюжет (както по време на гражданската война в Либия през 2011 г.) допуска понижаване на производството на нефт с 0,5-2 милиона барела дневно и повишение на цените на петрола до $93-102 за барел през 4-то тримесечие.

Сценарий на рецесия със междинен размер (като войната в Ирак от 2003 г.) би довел до понижаване на световното предложение на нефт с 3-5 милиона барела дневно, което би тласнало цените на петрола до $109-121 за барел.

Сценарият за огромна рецесия (както в тази ситуация с ембаргото, наложено от арабските страни през 1973 г.) допуска понижаване на доставките с 6-8 милиона барела дневно и повишаване на цените до 140-157 $ за барел.

" Увеличаването на цените на петрола, в случай че се задържи, неизбежно ще значи повишаване на цените на храните ", разяснява Айхан Косе, заместител основен икономист в Световната банка. " Ако има сериозен потрес в цените на петрола, това в допълнение ще подхранва инфлацията на цените на храните, което към този момент е високо в доста разрастващи се страни. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР