Анализаторът на BTIG Ричард Грийнфийлд заяви в нова бележка до

Анализаторът на BTIG Ричард Грийнфийлд заяви в нова бележка до ...

Акциите на Snap се сринаха до рекордно дъно.


Анализаторът на BTIG Ричард Грийнфийлд заяви в нова бележка до клиентите на компанията, че “се е уморил да гледа сривовете на Snapchat от кулоарите" и че е време за продажба на акциите. Неговата ценова цел е 5 долара, което би означавало спад от приблизително 50 процента от вчерашното затваряне на ниво от 9,89 долара, предава Bloomberg.

Акциите на Snap се понижиха с 8,7% в сряда до 9,03 долара, което е най-ниското им дневно ниво досега, изчислява агенцията. За сравнение: по време на IPO-то цената бе 17 долара, а в първия ден на търговията тя достигна дори 24 долара за брой.

Откакто акциите на компанията достигнаха връхната си точка през март 2017 г., месецът в който тя стана публична, книжата се обезцениха с повече от 60%, тъй като компанията е застрашена от слаб ръст на броя на потребителите, предизвикателства пред бизнес модела, интензивна конкуренция от страна на Facebook и мениджърски напускания.Още по тематаSnap се сбогува с главния си стратегически директор

Последният засега неуспех се случи през тази седмица с напускането на главния стратегически директор Имран Кан.

В своята бележка Грийнфийлд цитира няколко причини да вярва, че инвеститорите в компанията ще продължат да страдат.

Компанията изгаря кешовата си наличност, а набирането на нов капитал по думите му няма да е лесно. Ръстът на броя на потребителите се забавя, липсва продуктова иновация, инфлуенсърите вече отбягват платформата, а всичко това води до спад на качеството на рекламата.

Освен че намали целевата си цена и призова за продажби, Грийнфийлд също така намали прогнозата си за приходите за 2018, 2019 и 2020 г.

Новата ценова цел от 5 долара е най-ниската на Wall Street спрямо средно 11,59 долара, показват още данните на Bloomberg.

Грийнфийлд не е сам в песемистичните си оценки. Марк Мей от Citi също понижи очакванията си за Snap с оценка „продавай“. Сега неговата целева цена е 8 долара спрямо досегашните 10 долара за акция. 

Източник: investor.bg