Анализът на ДНК на най-древните европейци, живели в късния плейстоцен

...
Анализът на ДНК на най-древните европейци, живели в късния плейстоцен
Коментари Харесай

Населението на Европа се променило рязко в края на ледниковия период

Анализът на ДНК на най-древните европейци, живели в късния плейстоцен и в ранния халоцен, е разкрил няколко непредвидени обстоятелството на антрополозите, оповестява списание Current Biology.

Преди 14 500 година, в края на последната ледникова ера, съставът на европейското население се е изменил внезапно.

Антрополозите реконструирали митохондриалните геноми на 35 ловци-събирачи, живели в Италия, Германия, Белгия, Франция, Чехия и Румъния преди 35 000 до 7000 година

Оказало се, че митохондриалната ДНК на трима антични европейци, умряли преди началото на максиалното замръзване, се отнасят към хаплогрупа М. У днешните европейци тази хаплогрупа на практика отсъства, само че пък е мощно публикувана в Азия, Австралия и измежду американските инданци. По-рано този факт се смяташе за доказателство за миграцията на първите Homo sapiens от Африка.

Откриването на хаплогрупата М у античните европейци дава ново доказателство, че хората са напуснали Африка по едно и също време преди към 50 000 години. След това, по време на пика на ледниковата ера, резултатът на „ гърлото на бутилката “ довел до понижаване на генофонда и изгубването на хаплогрупата М от Европа.

И най-после: антрополозите разкрили незнайни до момента промени у популацията на Европа преди към 14 500 година, когато ледниците едвам почнали да се отдръпват. Потомците на ловците-събирачи, претърпели ледниковия най-много, били изместени от групи, пристигнали от други територии.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР