Анализът на CBS News установява, че по-малко американци очакват рецесия сега

...
По време на почти цялото президентство на Байдън американците като
Коментари Харесай

По време на почти цялото президентство на Байдън американците като цяло са смятали, че нещата в страната вървят зле – седем от 10 казват това днес – и във връзка с това те казват, че икономиката не е в добра форма. Настроенията по тези два въпроса са много преплетени, както е показано в диаграмата по-долу.

С изключение на краткия меден месец в началото на 2021 г., воден от демократи и независими, не повече от една трета от обществеността смята, че нещата вървят добре. Същото важи и за дела, който казва, че икономиката е добра.

Въпреки че няма съмнение, тези възгледи стават все по-оцветени от пристрастия през последните десетилетия, само около половината от демократите и една четвърт от независимите са оценили икономиката положително за последните няколко години. И няма признаци за подобрение – поне не в обществените възприятия – от първите шест месеца на управление на Байдън.

Има обаче различна история, когато се изследват прогнозните очаквания на хората. Въпреки че тези перспективни оценки са отрицателни като цяло, те постепенно се подобряват през последната година или нещо повече.

По-конкретно, очакванията, че икономиката на САЩ скоро ще бъде в рецесия, постепенно намаляват през последната година или нещо повече . Около една трета от регистрираните избиратели казват това днес, но както показва графиката по-долу, то се движи около половината през по-голямата част от миналата година. А общо шест на всеки 10 гласоподаватели очакват икономиката или да е в рецесия, или да се забавя. Дори този общ брой е леко намалял от седем на 10 в началото на 2022 г.

Тези тенденции са придружени от малко по-висок дял, очакващ икономиката поне да се задържи стабилна през следващата година, ако не и да расте ( трима от 10 в началото на 2022 г. до четири от 10 сега).

Този спад в песимизма се дължи на постепенни промени между партийните линии, но най-голямата промяна от лятото на 2022 г. идва от републиканците. Само половината от републиканските избиратели в момента планират САЩ да изпаднат в рецесия. Този брой е намалял с около 20 пункта от юни 2022 г., като независимите гласоподаватели също отбелязват двуцифрен спад.

С навлизането в следващата година на президентските избори както текущите, така и прогнозните рейтинги на икономиката ще бъдат важни измерители на общественото настроение. Поне един от тях изглежда е на прав път за действащата партия.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР