Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.През септември ,

...
Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.През септември ,
Коментари Харесай

Статуквото навярно е прежалило Гешев

Анализът е препубликуван от Заглавието е на " Дневник ".

През септември, след това стартира да се появява без обичайния каскет, а през декември прокуратурата най-накрая видя пачките с по 500 евро и златните кюлчета в спалнята на Бойко Борисов. Какво се случва с обвинител №1 Иван Гешев, чийто мандат изтича чак след 5 години - през декември 2026 година?

Началото на края

На пръв взор нищо не може да му попречи да изкара мандата си до дъно. Така безоблачно изглеждаха нещата предишното лято при започване на митингите, почнали след акцията на прокуратурата в президентството. Година и половина по-късно политическите действителности са други. Президентът Румен Радев, който тогава прикани " да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и от прокуратурата, която мафията употребява по най-безпардонен метод за собствен щит и за политически репресии ", завоюва втори 5-годишен мандат. Онези, които тогава бяха на площада, към този момент са в изпълнителната власт - и не престават да желаят оставката на Иван Гешев. А хората, които си избираха основните прокурори, гарантирайки си щит против следствия и углавен отряд против политически и бизнес съперници, са през днешния ден парламентарна съпротива.

Служебното държавно управление държа на фокус фигурата на основния прокурор. Правосъдният министър, учредена на отчет на министъра на вътрешните работи за дейности и бездействия на основния прокурор, с които е уронил престижа на правосъдната власт.

Както знаем, Бойко Рашков остана министър на вътрешните работи и в постоянния кабинет, в който правосъден министър към този момент е излъчената от " Демократична България " Надежда Йорданова. Тя продължава с настояванията за предварително освобождение на Гешев - ще внесе във Висш съдебен съвет сигнал, обвързван със случая " Жоси ", който, по думите ѝ, е доказан.

през 2013 година производителят на млечни артикули с марката " Жоси " изискал от прокурор Иван Гешев подпомагане против съдружника си, а в подмяна трансферирал на бащата на Гешев дял във компанията. Министерство на вътрешните работи ревизира този, само че и други сигнали против основния прокурор. Пред " Нова ", които да основат " още условия за освобождение на основния прокурор " и по-големи пълномощия за антикорупционната комисия, която в този момент е " беззъба ".

Този път ехото кънти

Засилва се и европейският напън над недосегаемия основен прокурор на България. Този път върховенството на правото е не просто част от следващия мониторингов отчет на EК по Механизма за съдействие и инспекция, който не постанова наказания и е вест за три дни. Този път условието за отчетността и механизмите за надзор на основния прокурор, както и съответни ограничения за битка против корупцията са обвързани с Плана за възобновяване и резистентност - и с 6,6 милиарда евро.

България ще би трябвало да се съобрази със забележките на Брюксел по Плана, в случай че желае документът да бъде утвърден, а парите - получени. В Брюксел въздухът към този момент е различен. По време на ерата " Меркел ", през която бяха осъществени и трите мандата на ГЕРБ и Борисов, рецензиите към българската прокуратура и ендемичната корупция някак глъхнеха. Политическото семейство на ЕНП пазеше своите. Но и Ангела Меркел, и Бойко Борисов към този момент са в историята - въпреки и на разнообразни места.

Да напомним и това: наложените от Вашингтон наказания по световния закон " Магнитски " и предстоящият втори лист с имена са камъни в градината на прокуратурата. " А вие къде бяхте? " е въпросът, който се разчита в тези дейности.

Никой не желае да играе с бити карти

В кръгова защита, без " чадър " от ръководещи и в развой на раздробяване на сътрудници - " бухалки ", като антикорупционната комисия (КПКОНПИ) - кому е преференциална тази прокуратура? Никой не желае да играе с бити карти. Статуквото вероятно е прежалило Гешев и в този момент несъмнено прави пребазиране. По БНР Томислав Дончев съобщи, че ГЕРБ биха подкрепили промяна в прокуратурата. " Пребалансиране на пълномощията на основния прокурор е належащо ", сподели той. От Движение за права и свободи също към този момент вършат жестове на благосклонност към новото ръководство - тяхната тактика е да не бъдат в изолираност от властта. А и по този начин ще държат под око процесите.

И ето, че Софийската градска прокуратура изиска от Българска народна банка експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и златните кюлчета от фотосите, направени в спалня, която е била употребена от Бойко Борисов като министър председател. Това се случва година и половина след появяването на първите фотоси, чиято достоверност удостовери по-късно и самият Борисов. Но държавното обвиняване, което по-рано не видя данни за закононарушение, в този момент прави това, което беше длъжно да направи още когато водачът на ГЕРБ беше министър председател. Снимките, правени сред 2017 и 2019 година, демонстрират чекмедже със злато и с пачки от по 500 евро. Заради честата им приложимост в корупция и пране на пари националните банки в еврозоната стопираха да емитират банкноти с подобен номинал още през 2019, само че те си останаха в обращение.

Пътят на тези пачки до премиерската спалня може да бъде проследен с справедлива инспекция - парите не миришат, само че следите остават. Въпросът е по какъв начин ще ги преценяват прокурорите, оставени на своята съвест и на свободното си вътрешно разбиране...

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР