Анализът е препубликуван от От година-две има традиция в предизборни

...
Анализът е препубликуван от От година-две има традиция в предизборни
Коментари Харесай

Как може да се подобри икономическото благосъстояние на българите без парламент

Анализът е препубликуван от

От година-две има традиция в предизборни акции конкуренцията да е единствено с обещания за компенсиране на всички за всичко. Това прави невероятно съставянето на стопански стратегии и прегледа на средствата за " компенсиране " - бюджет, доходи и разноски на държавното управление. Резултатът от всичко това е нарастване на разноските.

За разлика от множеството предходни такива държавни управления, кабинетът на служебния министър председател Гълъб Донев към този момент не е обезпечил доходи и не е икономисал разходи. Неговото главно занятие е " съветският " газ, а резултатът е, че спря " неруския ". Това беше предвидимо и неведнъж обяснено.

Преките последствия от тези дейности ще значат спомагателни бюджетни разноски и обезщетения. Очевидно е, че основаването на проблеми за последващи държавни управления е преднамерено издирван резултат от работата на това държавно управление.

Отвъд зле прикритата поддръжка за подкрепящите Кремъл партии обаче, служебното и идващите държавни управления могат да създадат значително, с цел да понижат въздействието на инфлацията, както и неподходящите последствия от войната на Русия против Украйна.

Състоянието на бюджета

Приходите в държавния бюджет нарастват и се чака остатъкът в края на годината да бъде да бъде 1% от прогнозния БВП (БВП) за тази година (малко над 1.5 милиарда лева). Фискалният запас в края на юли е 9.8 милиарда лв. или над 6.5% от Брутният вътрешен продукт.

Съдейки по последните данни за положението на обществените финанси на страните от Европейски Съюз, където междинният недостиг е 2.3% от Брутният вътрешен продукт, ситуацията тук наподобява добре, а фискалните причини за вота на съмнение към предходното държавно управление се оказаха несъстоятелни. Въпреки това обаче прогнозите за благосъстоянието на българите надалеч не са безпроблемни.

Предварителната средносрочна прогноза за интервала 2023-2025 година на Министерството на финансите е реалистична, като служебният финансов министър Росица Велкова акцентира, че тя включва " единствено резултатите на настоящите политики ".

Както депутатът от 47-ото Народно заседание Георги Ганев предизвести още при съставянето на първия бюджет за годината, остатъкът в бюджета е в резултат на инфлацията и възобновяване от икономическия спад от 2020 година.

В безспорни стойности той е на практика еднакъв на сумата доходи от непреки налози и налози върху заплатите. Положителни развития от предвижданото ограничение на корупцията няма и не би могло да има - те изискват повече време и по-радикален метод.

В същото време, още веднъж в безспорна стойност, дефицитът на бюджета ще премине оттатък 10-милиардния предел или съвсем 7% от Брутният вътрешен продукт на 2022 година. За 2023 година е очакван растеж на разноските с 9.7 милиарда и недостиг от 11.3 милиарда (6.8% от БВП).

Този недостиг надвишава междинния годишен в бюджетите от 1991 до 1996 година - интервал на тежка финансова рецесия в страната. Като дял от Брутният вътрешен продукт цената му надвишава тази на заема за покриване на недостига за 1996 година

Положителното е, че стопанската система тази година е доста по-здрава, няма банкрут на банки и необслужваните заеми са под надзор, до момента в който през 1996 година те са 58% от кредитния портфейл на банките. Но все пак дефицитните стойности са рекордни.

Друг връх от интервала след 2009 година е свиването на вложенията през 2021 година с към 11%. През 2022 година наклонността се резервира, въпреки и да е по-слабо изразена.

Рекорд е и делът на разноските за пенсии в Брутният вътрешен продукт - 10.4% през предходната и тази година, с плануван растеж до 11.6% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година. Предстоящите избори през тази и вероятно през идната година могат да доведат до в допълнение повишаване на тези и други разноски.

Ясно е, че с такива макро-показатели еврото надали ще стане парична единица на България в обозримо бъдеще. По-важно е обаче, че вместо да се съсредоточат върху понижаване на държавните разноски и увеличение на приходите, служебното и идващите държавни управления попадат във въртележката на обещанията за повече разноски.

За да излязат от нея, те могат да избират сред редица политики за стабилизиране на стопанската система, множеството от които даже не изискват настоящ парламент. Ето някои от тях.

Външна политика

В момента България ръководи Централноевропейската самодейност - интернационална организация, чиито предпочитани цели са развиването на съдействието сред страните от Централна, Югоизточна и Източна Европа, подпомагането на европейската интеграция и подготовката на страните-членки за присъединение към Европейски Съюз.

Работата на държавното управление тук е недалновидна, меко казано. Но то има неповторим късмет да сплоти няколко страни да излязат със мнение по две тематики: опазване на правото на несъгласие при вземането на решения в Европейски Съюз и облагане на насилствените политики от така наречен " Зелена договорка ".

Най-важно в първата тематика е запазването на данъчната конкуренция в границите на Съюза. От нея българските жители могат да имат единствено изгоди, само че изгодите са явни и за всички останали страни членки. Второто към този момент се случва. И по двете ще има единодушие и от националисти, и от антизападници, в това число " калифорнийския министър " (служебният енергиен министър Росен Христов, б.р.).

Финанси

Ръстът на бюджетните разноски и невъзможността даже да се мисли за редуциране на разноските подхранват желанията за повдигане на налозите върху приходите.

Постепенно всички се помиряват с тези настроения. Управителят на Българска народна банка Димитър Радев предизвести за такава заплаха още през юни. Проблемите, които биха зародили от това са главно три: спомагателен бюджетен недостиг, понижаване на разполагаемия приход на производителните класи и в допълнение утежняване на средата за водене на бизнес.

Вместо увеличение на директните налози е рационално, в случай че не да се съкратят, то най-малко да се замразят неинвестиционните разноски и да не се усилва минималната работна заплата. Последното би утежнило разноските на работодателите, в това число на държавното управление, за труд, и ще ограничи растежа на продуктивността, издръжката на държавната администрация и други разноски.

 Макроикономика С код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

 Микроикономика С код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

От 2020 година е на дневен ред и премахването на нулевия предел при реинвестиране или най-малко мораториумът на заплащанията на налог приход за юридическите лица.

От 2016-2018 година изчисленията демонстрират, че резултатът от такова деяние в едногодишна вероятност би бил търпим, а в дълготрайна - позитивен. Същото се отнася и за други директни налози. Изключително значимо е една пета от налозите върху прихода да остава в общините, където са създадени. За да се случи това, е допустимо да има законодателни тънкости, само че е реалистично да стане и без смяна в съответните закони или при краткотраен парламент.

Някои акцизи, планувани за покачване по време на бюджетните процедури от началото на годината, могат да компенсират с към 10% планувания недостиг при няколко условия - в случай че промяната е постепенна, написана като периоди и предвидима, нарастването е по-ниско от инфлацията на година и смяната е търпима за бюджетите на семействата.

Допълнителни бюджетни доходи могат да бъдат подсигурени също от промени в стопанската политика и държавните услуги.

Здравеопазване и обществена политика

В опазването на здравето след дълъг интервал на проби и неточности, довели до най-високата смъртност в историята на България след 1918 година, ситуацията като че ли се усъвършенства. Без непрекъснат парламент обилни усъвършенствания не могат да бъдат направени, а единодушие измежду законодателите по такива мотиви е на практика невероятно в интервал, когато те чакат избори.

Въпреки това всяко държавно управление може да промени схемата на систематизиране на наличните запаси на НЗОК и да се разплати за здравни услуги, предоставени по време на пандемията.

На сегашния министър председател са известни политиките за ограничение на компликациите за хората в неизгодно финансово състояние. Сред тях най-големите групи са тези на пенсионерите, ромите и получаващите обществени помощи. Политиките са създадени, позитивните резултати са изчислени и в съществени линии разисквани в средата на предходната година.

Пазар на труда

Вместо манипулиране на минималната работна заплата би било извънредно потребно да се либерализира пазарът на труда. Един от методите да се направи това е опростяване на отчетността по всички типове краткотрайна претовареност. Те могат да бъдат подкрепени с някои незначителни и евентуално лесни за реализиране на единодушие промени в метода на работа на Национален осигурителен институт, НЗОК и частните пенсионни и здравни фондове.

Страничният резултат би бил увеличението на каузи на обезпечените за пенсия и здраве (и надлежно на приходите в тези фондове).

Икономика и администрация

Според изчисленията на Министерството на финансите за преодоляване на недостига са нужни малко под 6 милиарда лв.. Поне половината от тази сума може да бъде обезпечена в средносрочен проект от към този момент изброените промени в политиката.

Резервите в стопанската система обаче са в региона на вложенията, ресурсите и квази-данъците, т.е. разноските за работа с държавното управление на централно и локално ниво.

За вложенията да вземем за пример е нужна предвидимост. Тя може да бъде достигната с удължение на периодите по другите типове концесии. Единствените проблематични контракти биха били тези за концесии за инертни материали, защото те са свързани с " ин-хаус " процедурите при строителството и ремонт на пътищата.

Всички останали концесии, изключително тези за потребни изкопаеми, могат да бъдат удължени без смяна в изискванията по договорите. За някои към този момент е реализирано единодушие с концесионерите. Много концесии са спрени с административни и законодателни похвати. На дневен ред е и премахването на мораториума за изследването на залежите на природен газ от шисти. Има обаче най-малко пет други сходни инициативи, които са спрени административно.

Концесиите за бутилиране на минерална вода са под 10% от сертифицираните извори. При ВиК загубите от държавни и общински сдружения са приблизително 58% годишно от водата за последните 10 години. При отговорност на сдруженията за водопроводната мрежа те безпроблемно могат да бъдат приватизирани посредством контракти за концесиониране. Същото прочее важи и за топлофикацията.

Крайно време е да се приватизира и Булгаргаз, а дялове на държавното управление в държавните компании (например НЕК) да бъдат продадени през фондовата борса. Концепцията за това към този момент 10 години събира прахуляк в архивите на Министерския съвет.

През 2020 година държавните услуги, които са в действителност обвързване на компании и жители, се развъдиха до към 2 100. Загубата на работно време за тяхното приемане на година са към 600 милиона лв.. Поне половината от този разход може да бъде икономисан.

Възможно е даже в региона на енергетиката и Зелената договорка да се пробват нови подходи и технологии. Вече има създадени такива за Черно море, за топлофикациите, за енергийната самостоятелност и те не изискват непрекъснато работещ парламент.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР