Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: През 2021 г. за пръв път световните военни разходи надхвърлят 2 трилиона долара

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Под това заглавие излезе следващият отчет на Световния институт за проучвания на мира в Стокхолм /SIPRI/. Крайното резюме на изследваните статистики е, че през 2021 година международните военни разноски са се нараснали с 0,7%, достигайки 2113 милиарда $. Петте страни с най-големи военни разноски през посочената година са Съединени американски щати, Китай, Индия, Обединеното кралство и Русия. Техните разноски съставляват към 62% от всички средства.

На втората година от пандемията военните разноски доближават рекордно равнище.

Всъщност това е седмата поредна година, през която този вид разноски се усилват. Според доктор Диего Лопес да Силва през първата година на пандемията е имало понижаване на тези разноски, заради увеличената инфлация. Съгласно създателите на отчета в номинално отношение обаче военните разноски са се нараснали с 6,1%.   

В резултат на динамичното икономическо възобновяване през 2021 година световната военна тежест – международните военни разноски като дял от международния БВП (БВП) е спаднало с 0,1%, а точно от 2,3% на 100 през 2020 година на 2,2% на идната година.

Съединени американски щати преструктурират своя боен бюджет, акцентирайки върху проучвания и високи технологии. През 2021 година тази страна заявява 801 милиарда $ военни разноски, макар че размерът на бюджета, гласуван от двете камари беше 770 млн. $. В същото време военната тежест понижа през 2021 г, поради повишението на Брутният вътрешен продукт. През 2020 година тя е 3,2%, а през 2021 година – 3,1%. Прави усещане, че финансирането на изследователската и развойна активност се е повишило с 24% за интервала 2012 -2021. Паралелно с това финансирането на доставки на оръжие е намаляло с 6,4% за същия интервал. Според изводите на института Съединени американски щати са се фокусирали върху основаването на технологии от последващо потомство. Изследователката Александра Маркщайнер е на мнение, че Съединени американски щати държат да имат постоянно софтуерно предимство над своите стратегически съперници.  



В същото време Русия усилва военния си бюджет в навечерието на войната.

През 2021 година Москва е завишила разноските с 2,9% и доближават до 65,5 милиарда $. Това е директен израз на струпаните на украинската граница сили. За трета поредна година Русия усили военните разноски, достигайки до 4,1% от Брутният вътрешен продукт. Докладът удостоверява авансово направените хипотези, че увеличението на цените на енергоресурсите разреши на Русия да покрие своите разноски за войната в Украйна. Според Луси Беро-Сюдро през интервала 2016-2019 се следи спад на цените на енергоресурсите и тогава Русия не е имала финансовите благоприятни условия за сериозна подготовка за война. Тази изследователка отстоява хипотезата, че бюджетът на „ националната защита “ съставлява към ¾ от общите военни разноски на Русия. С други думи, директното финансиране на оперативни разноски е 48,4 милиарда $ или с 14% повече от миналата година.  

Институтът включва в проучването си и Украйна. За да ускори защитата си от Русия, след анексирането на Крим Киев е нараснал военните си разноски със 72%. Става въпрос за 5,9 милиарда $ или 3,2% от Брутният вътрешен продукт.     

Военните разноски в Азия и Океания също се усилват. Китай разполага с втория по значителност боен бюджет в света. През 2021 година той е 293 милиарда $, което е увеличeние с 4,7% по отношение на 2020 година От 27 години насам военният бюджет на азиатската страна се усилва.   

За 2021 година Япония също усилва своя боен бюджет. Тя добави 7 милиарда $ или 7,3% повече по отношение на миналата година, достигайки 54,1 милиарда $. Това е най-голямото нарастване по отношение на 1972 година Австралия също следва наклонността. През 2021 година тя усилва военните разноски с 4%, достигайки 31,8 милиарда $.     

Военният бюджет на Иран също се усилва. Това стана за пръв път след четиригодишна пауза. Той доближи до 24,6 милиарда $. Бюджетът на Корпуса на ислямските гвардейци нараства с 14% или инкасира към 34% от общите разноски.

Военният бюджет на Саудитска Арабия е 55,6 милиарда $, което е понижаване на разноските със 17% по отношение на 2020 година  



Прави усещане, че Германия има почти подобен боен бюджет. През 2021 година тя е похарчила 56 милиарда $ за армията си, което е 1,3% от Брутният вътрешен продукт. Той е даже по-нисък по отношение на 2020 година /1,4%/, поради инфлацията.

През 2021 година военните разноски на Катар са 11,6 милиарда $, което прави страната с петия по значителност боен бюджет в Близкия изток. Военните разноски на Катар през 2021 година са с 434% по-големи, спрямо 2010 година, когато страната за последно разгласява данни за разноските преди 2021 година

Военните разноски на Индия от 76,6 милиарда $ слага страната на трето място в света. Това е повишаване с 0,9% по отношение на 2020 година или с 33% по отношение на 2012 година В устрема си за подсилване на локалната оръжейна промишленост 64% от финансовите разноски във военния бюджет за 2021 година са предопределени за придобиване на оръжия, създадени в страната.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР