Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл.Чуков за novini.bg: Казахстан след размириците

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Докато миротворците от Русия и останалите страни-членки на Организацията контракт за групова сигурност се готвят да се отдръпват от Казахстан, откакто са въвели ред в страната, документ на новото държавно управление в страната демонстрира, че то е отдръпнало от Народното събрание законопроект за одобрение на планувано съглашение за реализирането на план за възобновима сила с Abu Dhabi Holding Company и Abu Dhabi National Energy Company. Сделката е била на стойност 6 милиарда $. Политическият акт е попаднал във фокуса на близкоизточни медии, които наблюдават събитията в централноазиатската страна с повишен интерес. В своя първи работен ден, 10.01.2022 година, новият министър председател Алихан Смаилов е подписал декрет за отдръпването на законопроекта.
Съгласно плануваното съглашение двете компании от Обединените арабски емирства и Суверенният фонд на Казахстан, е трябвало да основат взаимно дружество. Последното е трябвало да придобие дялове в две водноелектрически централи в Казахстан и да построи други три електроцентрали: слънчева, вятърна и газова.



В същото време на 11.01.2022 се организира видеоконференция на външните министри на страните-членки на Организацията на тюркските страни, в които ръководителят на казахската дипломация Мухтар Тлеуберди е срещнал своите сътрудници от страните-членки и страната-наблюдателка на организацията, а точно Турция, Азербайджан, Киргистан, Узбекистан, Тюркменистан и Унгария с ситуацията в страната. Външният министър на Турция Мевлюд Чавушоглу е декларирал цялостна подготвеност за помощ за стабилизацията на страната.
В момента ръководителят на турската дипломация е в Китай, където съществена тематика на диалози сред двете страни е правата на уйгурското малцинство в Китай.

Ситуацията в Казахстан също е била разисквана.

Със своите 31 милиарда $ вложения в Казахстан, тази централно азиатска страна, с която има обща граница, е значимо звено в китайския план „ веднъж, един пояс “, достигащ до Каспийско море. Чрез този воден басейн Китай осъществя директна връзка с Иран, с който предходната година подписа договорка за 400 милиарда $ вложения през идващите 25 години. Сега, след интервенцията на ОДКС и смяната на властта в Казахстан, обстановката е сензитивно по-различна.



Очевидно събитията в Казахстан отекват мощно и в турски вътрешнополитически проект.

Лидерът на турските националисти и съдружен сътрудник на президента Ердоган Девлет Бахчели направи изказване, в което моли „ казахските си братя “ да проверяват хипотетична интервенция на хора на Фетула Гюлен в размириците в страната. Според него „ терористичната организация “ била постоянно употребена като „ инструмент за офанзива против целеви страни “. Запознати напомнят, че през 2017 година някогашният президент Нурсултан Назърбаев забрани активността на организацията „ хизмет “ на територията на Казахстан. Той затвори 27 от 30-те учебни заведения, които организацията на Гюлен поддържаше в централноазиатската страна.
Очевидно е още по-силната реакция на отрицание в турските обществени медии за интервенцията на миротворците от ОДКС в Казахстан. Сирийски, протурски размирен среди /генералът-дезертьор от сирийската войска, резидиращ в Истанбул Ахмед Рахал/, без да дава елементи, постна в своя туитер акаунт, че на 8.01.2022 е основан така наречен Фронт за избавление на Казахстан от съветска окупация. На този стадий сходна декларация виси във въздуха, само че въпросният офицер е един от най-популярните в медийно отношение и добре осведомени анализатори измежду анти-Башар Асад и антируските средите. Самият той, когато е бил на работа в сирийската войска, има специализация в съветска военна академия и добре познава съветското военно дело.



Интересна е и реакцията на сирийския президент Башар Асад за събитията в Казахстан. Анализатори се концентрират върху нея, защото избрани кръгове, настояват, че на територията на Казахстан са нахлули джихадисти от Сирия и Ирак. Сирийският държавен глава зае позиция, сходна с тази на Европейски Съюз. Той посъветва президента Токаев да договаря с недоволните. Вероятно си е направил горчивия извод с следствията за неговата страна, когато полицията стреля срещу мирни стачкуващи, несъгласни с формалната политика. Събитията в Сирия започнаха през февруари 2011 година в южния град Суеида. Тогава силите на реда насочиха своето оръжие против хората, които се оповестиха срещу държавното управление. Имаше убити и ранени, измежду които дами и деца. От тогава насилието не е спирало. Стотици хиляди са убитите, а разрушенията се пресмятат на над един трилион $. Сирия е подложена на едни от най-суровите американски и европейски наказания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР