Анализ на Института за пътна безопасност показва, че има сериозно

...
Анализ на Института за пътна безопасност показва, че има сериозно
Коментари Харесай

За 2 месеца 60 човека са загубили живота си в катастрофи по българските пътища

Анализ на Института за пътна сигурност демонстрира, че има съществено нарастване на жертвите от произшествия в България

Във връзка с тревожните данни специалистите са изпратили отворено писмо до премиера с претенции за незабавни ограничения за понижаване на пътнотранспортния травматизъм.

Ето и целия текст на документа:

ОТВОРЕНО ПИСМО

до Министър-председателя господин Петков

Относно: увеличение на жертвите от ПТП през последните два месеца.

На 20. година с писмо № -54/20. година Ви уведомихме, че са нужни незабавни структурни, кадрови и функционални промени на системата за ръководство на риска от ПТП. През 2021 г е установено лавинообразно покачване на пътнотранспортния травматизъм по отношение на 2020 година, като починалите са 91 души повече. Действия за понижаване и ръководство на риска не бяха подхванати от двете служебни държавни управления на господин Стефан Янев. До този миг от ваша страна също не са подхванати дейности за смяна на отрицателните последствия от ПТП.

Информираме Ви, че за първите два месеца на годината починалите от ПТП са 60 души, което е с 19% повече по отношение на същия интервал на 2021 година Анализ на Института за пътна сигурност демонстрира, че наклонността за увеличение на жертвите от ПТП се резервира през последните два месеца и в случай че не бъдат подхванати незабавни корекции в системата за ръководство на риска от ПТП, ще достигнем до равнищата пътнотранспортен травматизъм от 2015 година, когато България доближава най-голям дял на починали от ПТП и е на последно място в Европейски Съюз по този индикатор.

През 2019 година българското държавно управление сътвори Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ /ДАБДП/. Основните задания, които трябваше да реализира организацията, е да ръководи и понижава риска от ПТП като изготви оценка на риска от ПТП в страната, да координира активността на всички държавни институции, имащи отношение към сигурността на придвижването по пътищата, както и да образува държавната политика в тази сфера. Тази организация е директно подчинена на министър-председателя и отговорността за нейната успеваемост е ваша.

ДАБДП се нуждае осъществяване на незабавни кадрови и структурни промени, както и допълнение на устройствения й устав с спомагателни функционалности.

Очакваме от Вас да проведете обществен конкурс за назначение на ръководител на ДАБДП. На този конкурс да бъдат показани съответни концепции със ясни периоди за реализиране на главната цел за стабилно понижаване на пътнотранспортния травматизъм и постигане на средноевропейски равнища през 2023 година.

ЕКИП на ИПБ
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР