Анализ на Александър Бершидски за BloombergМножеството критици на Freedom House

...
Анализ на Александър Бершидски за BloombergМножеството критици на Freedom House
Коментари Харесай

Бъдещето на свободата вече не принадлежи на САЩ

Анализ на Александър Бершидски за Bloomberg

Множеството критици на Freedom House най-сетне могат да се зарадват: в своя отчет за 2018 година за положението на свободата в света тази неправителствена изследователска организация излезе с рецензия по адрес на Съединени американски щати.

През предходната година се следи по-нататъшно, по-стремително, в сравнение с когато и да било преди, разрушение на личните демократични стандарти на Америка което нанесе удар по нейния интернационален престиж на бранител на правилата на добросъвестното ръководство и правата на индивида.

„ Ключовите институции “ на Америка, не престават създателите на този отчет, „ бяха подложени на офанзива от страна на администрация, която отхвърля откритите правила на етично държание в доста сфери на активността “. Тези институции, по мнението на специалистите от Freedom House, „ резервираха своята жизнеспособност през 2017 година “, единствено че могат да изгубят силата си, в случай че настъплението против тях продължи.

Индексите на Freedom House, учредени на изчерпателен разбор на параметрите, които характеризират институциите на една или друга страна, необятно се употребяват в научната литература, когато би трябвало да се приведат надеждни количествени индикатори за равнището на независимост и народна власт. Само че доста учени от доста време подлагаха на подозрение това, че тази организация работи без значение от американското държавно управление, което финансира огромна част от нейната работа.

През 1988 година Ноам Чомски и Едуард Херман написаха, че тази организация „ към този момент от дълго време служи като в действителност инструмент за агитация на държавното управление и интернационалното дясно крило “. „ Когато приказваме за аргументите на нейния престиж, можем да отбележим, че концепцията на свободата беше преразгледана по отношение на възхода на неолиберализма “, написа Диего Джаноне от универеситета в Салерно през 2010 година От гледната точка на Андрей Циганков, който в този момент работи в Държавния университет в Сан Франциско, и Дейвид Паркър от Лондонския кралски лицей, проучванията на Freedom House „ отразяват външнолитическите цели на избрани групи в ръководещите американското общество институции. Сред тези групи може изключително да се отдели елитът на службите за сигурност, за които са присъщи неоконсервативните възгледи “. А през 2012 година Нилс Щайнер от университета в Майнц потвърди, че Freedom House постоянно завишава индикаторите за независимост на съдружниците на Съединени американски щати спрямо другите страни.

Само че понижаването на рейтинга на Съединени американски щати с няколко пункта поведе след себе си редица проблеми. В сегашния миг общата оценка на Съединени американски щати (отразяваща степента на независимост и демокрация) е 86 – което е единствено с една точка по-високо от този на Полша, която в този момент напълно не е ръководена от демократичната партия „ Право и правдивост “, употребяваща държавните медии в качеството на агитационен инструмент и занимаваща се с промяна на правосъдната система, вследствие на която съдилищата ке се окажат под контрола на държавното управление. Тръмп още не е съумял да стигне толкоз надалеч. Днес КАШ се оказаха по-малко свободни и демократични, в сравнение с Латвия, която не толкоз от дълго време беше считана за една от най-корумпираните европейски страни, където, както оповестява Freedom House, учителите могат да бъдат уволнени за „ нечестност “ към държавното управление, а многочисленото рускоезично малцинство няма цивилен права. Ако нещата не престават по този начин, то Монголия ще успее да изпревари Съединени американски щати в рейтинга на Freedom House още идната година.

През 2016 година 24,8 млн. от съвсем 30-милионния бюджет на Freedom House постъпиха под формата на спонсориране от федералното държавно управление на Съединени американски щати. Фактът, че Freedom House си разрешава внезапно да подлага на критика президента, който, както е известно, не търпи никаква рецензия, е удостоверение за действителното равнище на свободата в тази страна (в съпоставени ес Полша свободата там е къде повече). Но това също по този начин е удостоверение за рецесията на американската еднаквост.

Freedom House съжалява, че смята, че а дминистрацията на Тръмп отхвърля да взе участие в световната битка за народна власт. Но дали Съединени американски щати биха могли да водят уместно тази битка, в случай че последователно се спускат надолу по скалата на свободата, съгласно личните оценки на Freedom House, започвайки през 2010 година, т.е. от първия мандат на Барак Обама?

Разбира се, при Тръмп рейтингът на утвърждение на американското управление доближи най-ниската позиция от 2007 година, когато центърът Gallup стартира да прави своите проучвания. В настоящия миг съгласно рейтинга на Gallup Съединени американски щати съществено изостават от Германия и са съвсем равни с Китай и Русия. Не е усивително, че разновидности на китайския и съветския модели на ръководство набират известност в най-различни страни – от Египет до Филипините: те доста по-лесно могат да бъдат приложени и поддържани, в сравнение с немския модел.

Но даже когато Тръмп отиде в оставка, надали ще разберем, за какво Съединени американски щати с техния рейгинг от 80 и малко точки по скалата на Freedom House, би трябвало да играят ролята на настойник на международната народна власт, откакто при Финландия този рейтинг е 100.

Разбира се, Съединени американски щати имат надалеч повече средства и повече благоприятни условия да проектират мека мощ, в сравнение с всички тези страни, които стоят пред тях в рейтинга на свободата. Но, в случай че разчитаме на индикаторите, прилагани от Freedom House, точно Евросъюзът, в който 23 от 28 му членове имат по-висок рейтинг от Съединени американски щати, би трябвало да поеме върху себе си ролята на настойник на международната народна власт.

Евросъюзът също има голям брой благоприятни условия за планиране на мека мощ, както демонстрира световният рейтинг на утвърждение на немското управление. Европа е изцяло способна да изнася просвета. В Евросъюза има две нуклеарни страни, въпреки че те надали ще употребяват нуклеарното си оръжие за напредване на демокрацията, както правеха Съединени американски щати. Това, евентуално, е добре. Защо Съединени американски щати не престават да се слагат в качеството на престиж по въпросите за независимост и народна власт, без значение от това, че даже уважаваната аналитична организация, която е финансирана от американското държавно управление и която ненапълно пристрастно прави оценка тяхната външна политика, признава водачеството на Европа по този въпрос?

На времето Съединени американски щати съумяха да завладеят въображението на целия свят. Примерът на Европа може и да не е толкоз безапелационен. Но в случай че имаме вяра в това, че демокрацията е по-добра от авторитаризма, ние не би трябвало да позволяваме разпространението на китайския и съветския модели на ръководство.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР