Аналитичният център на Bloomberg New Energy Finance публикува своята прогноза

...
Аналитичният център на Bloomberg New Energy Finance публикува своята прогноза
Коментари Харесай

Вятърът ще издуха печалбите от петрола

Аналитичният център на Bloomberg New Energy Finance разгласява своята прогноза за развиване на енергетиката до 2050 година Експертите дават обещание занимателни промени. Икономиката, основана на петрола, ще бъде изместена от зелената сила, която ще завземе към 71% от пазара. Според прогнозите на екипа от 65 анализатори от разнообразни страни през идващите три десетилетия, в построяването на нови индустриални мощности ще се влага към 11,5 трилиона $. А лъвският дял от тези пари – към 8,4 трилиона $, ще отидат за вятъра и слънцето. В атома и хидроенергетиката ще се влагат към 1,5 трилиона $.

Основната причина за тази радикална смяна са по-евтините фотоелементи и батериите, а също по този начин и спада в цените на вятърните турбини. Фотоволтаиците би трябвало да поевтиняват до 2050 година със 71%, а вятърните турбини с 58 на 100. Тези трендове ще доведат до това, че пазарът, издигнат въз основата на изгарянето на изкопаемите горива, който през днешния ден заема 2/3 от международния пазар (63%) ще се свие до една трета (29%). От всички възобновими източници, в това число и нуклеарните, ще преобладават слънчевото и вятърното потомство и се чака, че те ще си разделят еднообразно половината от общия енергиен пазар.

Откъде ще духа и от кое място ще нагрява? Лидерите в региона на силата от възобновими източници до 2050 година, ще бъдат Европа (където този дял ще доближи 87%), Съединени американски щати (55%), Китай (62%) и Индия (75%). Англия към този момент работи по проект за закриването на всички въглищни електроцентрали до 2025 година, тъй че до 2030 година частта на енергетиката, основана на изкопаеми горива, да бъде понижена до 12%. В същото време има взривен растеж на строителството на офшорни вятърни паркове, които ще разрешат към 2050 година на Обединеното кралство да добива 158 GW от вятър и слънце, и това ще й обезпечи дял от 83% от общото произвеждане. За да се реализира това, апропо, би трябвало да се обезпечат акумулатори за 49 GW.

В Съединени американски щати развиването на енергетиката ще продължи по два метода: въглищата ще бъдат изместени от по-евтиния газ от лично произвеждане, а атомните електроцентрали ще бъдат изместени от сила от възобновими източници. Експертите вършат смелото съмнение, че отслужилите периода си техни атомни електроцентрали няма да бъдат осъвременени, защото слънчевата и вятърната сила ще бъдат доста по-евтини. Или до 2050 година смисъла на нуклеарната сила в американската енергийна промишленост ще бъде понижено съвсем до нула.

Изследователите чакат до 2030 година, да има пробив в производството на промишлен клас евтини акумулатори, което ще разреши през 2050 година да се понижат излъчванията на парникови газове с 58% по отношение на равнището на днешните и да бъде повишен делът на възобновимите източници в производството на електрическа енергия до 55%. Прогнозата за Китай е забавна. Съдейки по сегашните трендове, до 2030 година въглищната генерация и надлежно обвързваните с нея излъчвания на парникови газове ще бъдат увеличени. В същото време в най-голямата международна енергийна система каузи на възобновимите енергийни източници ще доближи до 39%, за което ще би трябвало да се конфигурират акумулатори с потенциал от към 23 GW.

Но към 2050 година най-големият в света пазар за слънчева и вятърна сила в Китай ще пораства бързо ще доближи дял от 46% (от сегашните 7%) в общото произвеждане. По това време КНР ще получи 1,1 TW конфигурирана мощ от фотоволтаици (21% от всички слънчеви централи на планетата) и 1 TW от вятърна сила (1/3 от международното производство). Индия към този момент построява слънчеви и вятърни електроцентрали най-евтино от всички в света. Но делът на електроцентралите, работещи с въглища, там е към момента огромен, а производството на въглища ще продължи да пораства в кратковременен проект. До 2050 година обаче Индия ще може да понижи излъчванията с 22%, заради обстоятелството, че вятърът и слънцето ще преобладават в енергийния бранш.

Най-консервативната страна, най-вероятно, ще си остане Япония. Там делът на въглищата ще остане доста висок, а възобновимите източници на сила към 2050 година, ще заемат към три четвърти от региона на енергетиката, измествайки обичайна генерация основана на горивен газ. Големи очаквания се разпореждат на фотоволтаиците, освен тъй като те би трябвало да доближат равнище от 43% от сегашните 6%, само че и тъй като производството на слънчева сила ще стане бизнес за всички. Очаква се, че в Япония ще бъде издигната най-голямата децентрализирана енергийна система в света, където 34% от генерацията е основана на второстепенни субекти и популацията.

Да забележим за сметка на какво ще се случи това. Бъдещето на енергийния бранш в близко време ще бъде несъмнено от развиването на трите технологии. Това са напредъка в региона на слънчевите модули, увеличението на размера и успеваемостта на вятърните турбини и пробивът в създаването на нови, съвременни акумулаторни акумулатори. Разбира се, всички тези процеси би трябвало да доведат до забележителното понижаване на цената на крайния артикул при доста нарастване на оперативните им характерности. По този метод общите разноски за електрическа енергия, създадена от възобновими източници, ще изместят въглищата и газа в доста случаи като нерентабилни.

Евтини и мощни акумулатори


Изгарянето на изкопаеми горива ще претърпи провал, както в бранша на всеобщото произвеждане, по този начин и в бранша на диспетчеризираната генерация, която у нас назоваваме „резервни мощности“. Последното ще стане допустимо след появяването на евтини и мощни акумулатори. Фактът, че батериите ще поевтинеят е доста значим. До 2050 година се чакат вложения в този бранш от 548 милиарда $. Достатъчното количество от евтини акумулатори ще разреши да се усили каузи на вятърната и слънчевата сила, и да се отстранен проблемите с балансирането на системата“.

(Със съкращения, превод за „ Труд ” Павел Павлов)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР