Ан Кийст-Бътлър за първата жена директор на разузнавателната агенция GCHQ,

...
Ан Кийст-Бътлър за първата жена директор на разузнавателната агенция GCHQ,
Коментари Харесай

За пръв път жена оглави британския електронен контрашпионаж

Ан Кийст-Бътлър за първата жена шеф на разследващата организация GCHQ, натоварена със задачата да пази страната от терористи, киберпрестъпници и злонамерени непознати сили.

Тя ще поеме ролята през май, наследявайки Джеръми Флеминг, който разгласи през януари, че се отдръпва след шестгодишен мандат. В момента Кийст-Бътлър, която е с 30-годишен опит в службите, е заместник-генерален шеф на английското контраразузнаване, известно като MI5.

Назначението беше направено след търсене на най-подходящия претендент измежду голям брой разклонения и организации на ръководството. Председател на тази група бе секретарят на кабинета Саймън Кейс, а назначението направи външният министър Джеймс Клевърли.

 Британското разузнаване: дезинформацията е основата на тактиката на Русия Британското разузнаване: дезинформацията е основата на тактиката на Русия

Според министъра тя има впечатляващ опит в самото сърце на мрежата за национална сигурност на Англия. " Ан ще употребява богатия си опит, с цел да помогне за сигурността на английското общество ", сподели той.

" Ан бе извънреден претендент в област с доста гении. Тя носи богат опит от цялата общественост на националната сигурност, има визията да придвижи GCHQ в бъдещето и ще подсигурява че продължава жизненоважната си работа за отбрана на Обединеното кралство ", разяснява съветникът по националната сигурност сър Тим Бароу.
Стела Римингтън стана първата жена, която оглави MI5 през 1992 година и се счита, че е въодушевила избора на Джуди Денч за ролята на " М ", началник на английската работа за външно разузнаване, известна като MI6, във филмите за Джеймс Бонд няколко години по-късно.

 Джеръми Флеминг
© Reuters

Джеръми Флеминг

GCHQ направи рядко срещано изказване за офанзивната си кибер работа по-рано този месец, разкривайки, че неговите хакери са почнали интервенции против екстремисти, подкрепяни от държавни структури акции за дезинформация и опити за интервенция в избори.

" Само през последната година GCHQ способства с жизненоважно разузнаване за оформяне на реакцията на Запада на противозаконното съветско навлизане в Украйна; оказа помощ за осуетяването на терористични заговори; и работи неуморно за справяне с продължаващата опасност от ransomware, чието влияние коства скъпо на Обединеното кралство ", съобщи през днешния ден бъдещата директорка.

Като заместител общоприет шеф на контраразузнаването, Кийст-Бътлър дава отговор за оперативната, проверяващата и защитната работа по сигурността на MI5. Това включва подготовката на MI5 и съдружниците и за това по какъв начин да се отговори на противозаконното навлизане на Русия в Украйна, се споделя в късата ѝ публична биографи.

" Непосредствено преди тази роля Ан беше общоприет шеф по тактиката, отговаряща за всички активиращи функционалности, които поддържат оперативните действия на MI5. Преди това Ан прекара две години командирована в GCHQ като началник на отдела за битка с тероризма и тежката проведена престъпност, а също по този начин прекара част от последното десетилетие командирована в Министерския съвет. Докато беше там, тя оказа помощ за започването на Националната стратегия за киберсигурност. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР