Амна и Хамда напредват в автомобилния спорт, подкрепени от амбицията

...
Амна и Хамда напредват в автомобилния спорт, подкрепени от амбицията
Коментари Харесай

С гориво в кръвта и милиони в банката: Летящите сестри от Емирствата напират към Формула 1

Амна и Хамда напредват в автомобилния спорт, подкрепени от упоритостта и вложенията на баща им
Идеята, че рано или късно жена ще седне в болид от Формула 1, от няколко години се е трансформирала в тематика на общността към автомобилните спортове.

Няколко имена се въртяха в пространството като възможни съвременни наследнички на митичните Мария Тереса де Филипис и Мария " Лела " Ломбарди, само че към този момент влизането на дамско име в описите на водачи в актуалната хипер софтуерна епоха на Ф1 се отсрочва.

Де Филипис е първата, която в миналото е стартирала в Гран при - през 1958 и 1959 година в тимовете на " Мазерати " и " Бера-Порше ". Успява да стигне до три старта, само че не печели точки.

Ломбарди записва 12 участия в надпревари през интервала 1974-1976 година, като даже печели половин точка (поделена) и е единствената жена, която може да се похвали с подобен актив.

Днес спортът е доста друг, а прекосяването на един водач през стадиите до Формула 1 - Светая светих на моторните съревнования, не е единствено крачки по развиването на гения му.
 Амна ал Кубаиси води колоната на следващото съревнование от Ф1 Академия
Амна ал Кубаиси води колоната на следващото съревнование от Ф1 Академия
Снимка: Getty Images
Необходими са доста пари, доста мощно лоби, доста контакти...

Примерите с попадането на руснака Даниил Квят измежду асовете на Ф1, или тези на Ланс Строл, Ландо Норис и Никола Латифи, не са изключения. Наричат ги даже " богаташки синчета ", макар че някои от тях не са " заряд " в кервана на Формула 1 и печелят благосклонности, точки и триумфи.

Но след " богаташките синчета ", май настава ерата на " богаташките дъщери ". Въпреки че в този случай, за който ще прочетете в идващите редове, това може и да не е по никакъв начин обективен етикет.

Амна и Хамда ал Кубаиси прекарват задачите си дни по пистите от години. Двете сестри са дъщери на Калед ал Кубаиси, в миналото водач във Формула 3 и известно лице измежду азиатската общественост на моторните съревнования.

Днес е изпълнителен шеф и съсобственик на една от най-големите инвеститорски корпорации в света - Мубадала, като се допуска, че персоналното му положение е над 200 милиона $. Добре просветен, приключил университет в Бостън със компетентност финанси, само че вечно заложник на магията на надпреварите с коли.
 Калед ал Кубаиси - бащата на сестрите
Калед ал Кубаиси - бащата на сестрите
Снимка: Getty Images
Дъщерите му наследяват тази пристрастеност.

Двете през днешния ден са част от Академия Формула 1, като се състезават в напълно женските серии, които са част от фамилията на Ф1, подготвяйки фрагменти, които вероятно да получат промоция в най-елитното съревнование.

През сезон 2023-а двете сестри се състезаваха за тима на " MP Motorsport ", който е нидерландски, само че с огромна инвестиция от ОАЕ. Разбирай, там са намесени ползите и парите, ориентирани от таткото. Или най-малко - няма подозрение, че той е предложил тази инвестиция.

По-малката - Хамда (на 21 г.), приключи на трето място в края на сезона. Амна (на 23) остана на шесто място. И двете записаха сцени, а Хамда даже завоюва две надпревари. През сегашния сезон, който стартира на 9 март, двете са измежду фаворитките за крайната победа.

Бащата е огромната движеща мощ. Той е взел участие на елитни надпревари като " 24 часа на Льо Ман ", а дъщерите му са били с него на всички места. Приключението да гледат надпреварите от боксовете и ложите оставят трайна диря - децата са пленени от магията и желаят да бъдат част от нея.

Минават през картинг сериите, с цел да са там, където са сега. Репутацията им пораства с всяко съревнование, а това, че зад тила им е евентуален сериозен вложител, не е за подценяване. Такъв път към Формула 1 към този момент имаха значително водачи.

Единствената разлика е, че става дума за девойки. " Стереотипи - разяснява таткото. - Крайно време е да ги пречупим. Ако някой има качествата да се състезава във Формула 1, какво значение има дали е мъж или жена? "

Двете сестри разкриват в изявлението си за британската медия " The Athletic ", че се сблъскват с тези стандарти към момента, а и по този начин е било в цялата им кариера дотук.
 Хамда ал Кубаиси
Хамда ал Кубаиси
Снимка: Getty Images
" Разбира се, има погледи, които издават съмнение. Дори лека подигравка - разкрива Амна. - Ние идваме от район, който по принцип е много закостенял. А дамите в спорта - това е нещо напряко коренно за родината ни. В Европа нещата са по-различни. "

През този сезон в кариерата им се намесва нов огромен фактор. " Ред Бул Рейсинг ".

Компанията стана " формален сътрудник " и поддържа тима им " MP Motorsport ", а двете сестри изкарват огромна част от времето си в базата в Австрия, която е евентуално най-модерната в света. Те са в полезрението на " Ред Бул Рейсинг " за промоция към Формула 3 или Формула 2, а за какво не - един ден, и към Формула 1. Все отново това е концернът, който революционно промени визиите за триумф освен в моторните спортове. А тактиката да се оказва помощ на гениите и да се следи развиването им към най-високите равнища на показване, може да е жокерът на двете сестри от Емирствата в техния път.

Таткото още е главен фактор. Благодарение на инвестицията от ОАЕ, са покрити разноските на двете сестри, които живеят напълно в Европа. От този сезон болидите им са напълно субсидирани от Формула 1 посредством " Ред Бул Рейсинг ", а това е разход от по към 150 000 евро за съревнование (логистика и всичко останало).

Амна и Хамда бяха посетители и на няколко надпревари от Ф1 предишния сезон, по покана на " Ред Бул ". Влязоха в бокса, покараха болидите, видяха се със международния първенец Верстапен.

" И от това упоритостта ни единствено стана по-голяма - споделя по-малката сестра. - Мечтата ни е да застанем против тези водачи на съревнование. Знам, че звучи нереалистично, само че никой не може да ни спре да мечтаем. "

С бензин в кръвта, само че и с доста солидна финансова поддръжка зад тила - в действителност никой не може да спре сестрите Ал Кубаиси да мечтаят.

Във Формула 1 от време на време тези два фактора са задоволителни. И няма да е чак толкоз сензационно, в случай че до две години забележим първата жена там от времената на Ломбарди и Де Филипис.
 Амна ал Кубаиси
Амна ал Кубаиси
Снимка: Getty Images    Хамда ал Кубаиси
Хамда ал Кубаиси
Снимка: Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР