Американското правителство разчисти пътя за освобождаването на петима американски граждани,

...
Американското правителство разчисти пътя за освобождаването на петима американски граждани,
Коментари Харесай

САЩ дадоха зелена светлина за размразяването на ирански активи

Американското държавно управление разчисти пътя за освобождението на петима американски жители, арестувани в Иран, откакто издаде позволение на интернационалните банки да трансферират на Техеран 6 милиарда $, блокирани в Южна Корея, съобщи Асошиейтед прес.  

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е подписал решението при започване на предходната седмица, само че Конгресът е бил осведомен за това едвам през вчерашния ден. 

Този ход евентуално ще провокира рецензии против президента Джо Байдън от страна на републиканците и други негови съперници с аргумента, че съглашението ще ускори иранската стопанска система в миг, в който Техеран основава все по-големи закани против американските военни елементи в Близкия изток, разяснява АП. 

Решението на Вашингтон значи, че при прехвърлянето на блокираните в Южна Корея пари в централната банка на Катар няма да бъдат налагани наказания на европейски, близкоизточни и азиатски банки. Размразените средства ще бъдат употребявани за закупуване на филантропични артикули.

Размразяването на шестте милиарда $ е основна част от съглашение за освобождение на американски жители, държани в ирански затвори и на иранци, държани в места за отнемане от независимост в Съединени американски щати. Миналия месец Вашингтон и Техеран се договориха четирима от общо петима американски пандизчии в Иран да бъдат освободени под домакински арест. По това време на петия от тях към този момент беше наложена въпросната по-лека мярка за неотклонение, предава Българска телеграфна агенция. 

Заради многочислените американски наказания против интернационалните банки, свързани с транзакции в интерес на Иран, няколко европейски страни се въздържаха от присъединяване в прехвърлянето на шестте милиарда $. 

Решението, подписано предходната седмица от Блинкън, има за цел да понижи опасенията им от какъвто и да е риск от американски наказания. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР