Американският всекидневник Ню Йорк Таймс“ е подал иск в нюйоркски

...
Американският всекидневник Ню Йорк Таймс“ е подал иск в нюйоркски
Коментари Харесай

„Ню Йорк Таймс“ съди Microsoft и OpenAI за нарушаване на авторските права - подробности

Американският ежедневник „ Ню Йорк Таймс “ е подал иск в нюйоркски съд против OpenAI, основател на софтуера ChatGPT, и Microsoft, негов главен вложител, за нарушение на авторските права, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Както е обяснено в жалбата, Microsoft и OpenAI са употребявали нашата работа, с цел да създават и продават своите артикули за генеративен изкуствен интелект (ИИ) без разрешението на Таймс “, съобщи говорителка на вестника, описвайки случая като „ нарушаване на авторските права във връзка с наличието и журналистическата работа “.

Според жалбата вестникът прави оценка претърпените вреди на " няколко милиарда $ ", както в действителност, по този начин и юридически.

„ Генеративният изкуствен интелект на обвинените се основава на модели за всеобщо образование, които са основани посредством прекопирване и потребление на милиони публикации на „ Таймс “, предпазени с авторски права “, добави говорителката.

Нещо повече, Microsoft и OpenAI " са дали на наличието на „ Ню Йорк Таймс “ изключително значение при построяването на своя модел за образование, наблягайки желание, което признава цената на този труд ".

Вестникът също по този начин изясни, че се е опитал да договаря с двете компании, с цел да „ получи съответна отплата за потреблението на неговото наличие “, само че към този момент без триумф.

„ Законите за авторското право пазят нашата публицистика. Ако Microsoft и OpenAI желаят да употребяват работата ни за търговски цели, законът изисква от тях първо да изискат позволение. Те не са го създали “, настоя говорителката.

В средата на декември OpenAI реализира съглашение с немската група Axel Springer, издател на таблоидния вестник „ Билд “, с цел да ѝ заплаща за даване на наличието на групата в отговорите на запитванията на потребителите на ChatGPT.

Съгласно изискванията на това партньорство, което двете страни дефинираха като невиждано, потребителите, които зададат въпрос на ChatGPT, ще получават резюмета на публикации, оповестени от марките на Axel Springer, в това число „ Политико “, „ Бизнес Инсайдер “ и всекидневниците „ Билд “ и „ Велт “.

От стартирането на ChatGPT преди една година технологическите колоси се впуснаха в трескава конкуренция за по този начин наречения генеративен изкуствен интелект. Генериращият ИИ дава опция да се получат текстове, изображения или редове код на равнище, равностойно на това, което е основано от хора, единствено посредством питане, като се употребяват модели, подготвени главно от масата наличие, налично онлайн.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР