Американският военен дрон, нанесъл удар край Кабул, е убил 10

...
Американският военен дрон, нанесъл удар край Кабул, е убил 10
Коментари Харесай

Американският дрон е убил 10 членове на едно семейство, сред които 6 деца

Американският боен дрон, нанесъл удар край Кабул, е умъртвил 10 членове на едно семейство, измежду които и шест деца, оповестиха за Би Би Си родственици на починалите. Фаталната офанзива беше осъществена в неделя.

Съединените американски щати са на финалния стадий от евакуацията на свои жители и афганистанци, помагали на силите на НАТО през последните 20 години. В четвъртък на летището в Кабул бе осъществен гибелен атентат, който лиши живота на 170 души и отговорност за който пое терористичната формация „ Ислямска държава”.

Вчера американската войска разгласи, че с дрон е нанесла удар по автомобил, в който е пътувал джихадист от „ Ислямска държава”, планиращ нов атентат. Би Би Си обаче заяви, базирайки се на близки на починалите, че при въздушния удар са били убити и 10 цивилни жители от едно семейство. Техни близки описват, че автомобилът-мишена се е намирал пред техния дом по време на удара. Сред жертвите е 2-годишната Сумая. Най-възрастното дете измежду починалите е на 12 години. „ Това не е редно, това беше брутална офанзива, която е била осъществена въз основата на неверна информация”, съобщи Рамин Юсуфи, родственик на починалите. „ Защо убихте нашето семейство? Телата им са толкоз обезобразени, че не можем да познаем лицата им”, сподели още той.

Друг родственик – Емал Ахмади, описа пред Би Би Си, че неговата 2-годишна дъщеричка е била убита при въздушната офанзива. Ахмади и други членове на това фамилии са кандидатствали за евакуация в Съединени американски щати и са чакали телефонно позвъняване, с цел да отидат на летището. Една от жертвите – Ахмад Насер, погубен при офанзивата по въздух с безпилотен летателен уред, преди този момент е работил като преводач на американските сили в Афганистан. Емал Ахмади сподели, че Съединени американски щати са създали „ голяма грешка”. От Пентагона не отхвърлиха за цивилните жертви, само че показаха, че водят лично следствие.

„ Не се заблуждавайте, никоя войска по света не работи по-усилено, с цел да избегне цивилни жертви, колкото армията на Съединените щати, и никой не желае да види лишаване на почтен живот. Ние одобряваме доста, доста съществено (тази информация) и когато знаем, че сме предизвикали загуба на почтен живот при провеждането на нашите интервенции, ние сме транспарантни за това ", оповестиха от Пентагона. По-рано Централното командване на Съединени американски щати заяви, че е имало редица " обилни и мощни следващи детонации " след въздушния удар с дрона. Съединени американски щати оповестиха, че детонациите допускат, че „ е имало огромно количество взривни материали в автомобила, което може да е предизвикало спомагателни жертви “. Централното командване уточни, че ударът с дрона е бил сполучлив, тъй като е премахнал непосредствената опасност за летището в Кабул, откъдето още се правят евакуации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР