Американският технологичен компания IBM съобщи, че е придобил основания в

...
Американският технологичен компания IBM съобщи, че е придобил основания в
Коментари Харесай

IBM поглъща основаната в България Pliant

Американският софтуерен компания IBM заяви, че е придобил учредения в България стартъп за автоматизация на IT и мрежова инфраструктура Pliant. Ходът идва на фона на фокусирането на колоса към предлагането на мултиклауд решенията, където към този момент е има одобрени играчи. Решенията на компанията с български корени и централа в Бостън, ще оказват помощ на именитата корпорация да разшири портфолиото си на този мощно конкурентен и перспективен пазар.

Финансовите условия на договорката не бяха оповестени.

Тя обаче идва, откакто предходната година IBM се насочи напълно към мрежите за работа в мултиклауд, като пусна на пазара своя артикул Hybrid Cloud Mesh. С придобиването на Plaint компанията се стреми да развие още повече този капацитет, като предложи артикули, улесняващи мониторинга, свързаността, контрола и автоматизацията на мрежовата инфраструктура в хибридни облачни среди.
Облачният контекст  
IDC пресмята, че пазарът на мрежите за работа в мултиклауд ще бъде на стойност към 830 млн. $ през 2024 година и предвижда, че до 2027 година ще нарасне до близо 3.11 милиарда $. Тази прогноза се поддържа от последните данни на анализаторската компания Futuriom, която през октомври разгласява изследване по тематиката. Според отчета 76% от 125-те интервюирани IT експерти от Съединени американски щати са декларирали, че компанията им възнамерява да влага „ непретенциозно или доста “ в мултиклауд мрежи през идващите една до пет години.

IBM се изправя на пазара на мрежите за работа в мултиклауд против редица добре познати настоящи компании, измежду които Cisco, HPE, Juniper и VMware, както и против известни започващи компании Alkira, Aviatrix, Arrcus, Graphiant, Itential, Prosimo и Versa Networks. Други, в това число F5, Cloudflare и даже Verizon, също се включват в играта.

Това е втората договорка на IBM през 2024 година, като от април 2020 година до момента компанията е осъществила над 40 придобивания, с цел да усъвършенства опциите си за хибриден облак и изкуствен интелект (AI).
Ролята на Pliant
Решенията на Pliant, които се оферират както като ръководен от клиента програмен продукт, по този начин и като програмен продукт като услуга, подхождат на концепцията на IBM за създаване на продуктово портфолио, което прави IT инструментите и уменията налични за по-широк кръг разработчици и инженери, излиза наяве от формалното изказване.

Pliant е учредена през 2017 година от Весе Бакалов, Димитър Благоев и Мат Голдбърг. Разработва софтуерно облачно решение за автоматизация на разнообразни IT процеси, в това число поддържане на сървъри, инспекция на мрежово съоръжение, отбрана. Две години след стартиранто си компанията съумя да набере 2.6 млн. $ финансиране от седем фонда, измежду които BrightCap (б.р. – капиталовият фонд за рисков капитал, от който бе част Даниел Лорер, преди да влезе в политиката). През 2021 година стартъпът притегли още 10 млн. $ от вложители. 
IBM придобива активи на работещата в България Software AG
Технологията на Pliant ще разреши на IBM да усъвършенства няколко от мрежовите благоприятни условия на компанията – „ от обезпечаването и ръководството на инфраструктурни запаси до ръководството и конфигурирането на трафика в обичайните мрежови и AI инфраструктури “, разяснява Андрю Кауърд, общоприет шеф на софтуерно дефинирани мрежи в IBM, съобщи пред Silverlinings.

Това ще се случи с помощта на това, че Pliant разполага с „ обширна “ библиотека от интеграции с инфраструктурни, мрежови и облачни артикули – в това число API от Гугъл Cloud, Amazon EC2, Microsoft Azure, Kubernetes, OpenStack, Linux, Nokia, Ansible, VMware, Cisco (и Splunk), MongoDB, F5, Dynatrace и доста други.

Кауърд съобщи, че те, както и „ способността на Pliant да интегрира технологии даже когато няма API “, значат, че IBM ще може да „ поддържа и доставя оркестрации на затворен цикъл, нулево допиране и многооблачни услуги в мрежите на нашите клиенти, без значение от доставчика или главната технология “.

Това е значимо, като се има поради, че „ нашите корпоративни клиенти и техните мрежи съществуват във все по-динамични, комплицирани и разнородни среди “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР