Американският технологичен гигант Apple обяви, че прекратява плановете си за

...
Американският технологичен гигант Apple обяви, че прекратява плановете си за
Коментари Харесай

Apple се отказа да строи център за данни в Ирландия

Американският софтуерен колос Apple разгласи, че приключва проектите си за построяването на постройка на стойност 850 милиона евро в Ирландия, откакто е изгубила борбата с природозащитници, искащи да запазят гората.

„ Преди няколко години ние взехме решение да построим центъра си за данни в Адънрай. Независимо от нашите най-хубави планове в процеса на утвърждение, бяхме принудени да си създадем нови проекти и няма да сме способни за продължим напред с концепцията за центъра за данни”, заяви в изказване компанията.

„ Независимо от този крах, нашето предпочитание за бъдещи планове в Ирландия не е намаляло и даже продължава да расте” се споделя още в изказването, представено от AFP.

Технологичният колос смяташе, че има зелена светлина за градеж през октомври, когато арбитър от висшия съд отхвърли жалбите на трима деятели. Тe се притесняваха от въздействието над околната среда на плана, който трябваше да обхване повърхност от 166 000 квадратни метра в окръг Гоулей в западната част на Ирландия. Но деятелите завоюваха правото да бъдат изслушани от Висшия съд, като по този начин забавиха процесите още повече.

От Apple обявиха, че са „ горди от позитивните неща ", които е направила компанията за ирландската стопанска система и настоя, че към момента е „ загрижена за клиентите и служителите” си в Ирландия.

Проектът беше разгласен преди три години и трябваше да е най-голямата частна инвестиция в Западна Ирландия.

Компанията даде обещание да скрие центъра си в гората и да поправи всяка вреда, която нанесе, както и да употребява възобновими източници, с цел да зареди центъра си. Одобрение за създаване на проект беше бързо получено, само че възражения, свързани с околната среда, бяха подадени в съда.

Ирландия счита, че този план ще сътвори към 300 работни места в строителството и 150 непрекъснати работни места.

Apple, чието седалище в Европа се намира в южният ирландски град Корк, е в спор с Европейски Съюз поради договорите си за налози с Ирландия. Европейската комисия подреди на компанията да заплати на страната 13 милиарда спестени налози, защото счита, че тези удобни условия са по-скоро данъчна помощ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР