Американският технологичен гигант Amazon обяви първият сплит на акциите си

...
Американският технологичен гигант Amazon обяви първият сплит на акциите си
Коментари Харесай

Amazon обяви сплит на акциите си при съотношение 20 към 1

Американският софтуерен колос Amazon разгласи първият сплит на акциите си от спукването на дотком балона насам, като уведоми вложителите си, че ще получат 20 акции за всяка акция, която имат сега, съобщи Си Ен Би Си.

След известието за делене на акциите при съответствие 20 към 1, цената на книжата на компанията скочи с 6% в следборсовата търговия.

Компанията също по този начин разгласи, че бордът на шефовете я е упълномощил да изкупи назад акции на стойност до 10 милиарда $.

Разделянето на акции не трансформира нищо във връзка с фундаментите на компанията, само че прави акциите й по-достъпни за по-голям брой вложители заради по-ниската цена на една акция.

Ако този сплит се бе случил при приключването на търговията в сряда, то цената на една акция на Amazon щеше да падне от 2758,58 $ на 139,28 $, като всеки сегашен собственик на бумаги на компанията щеше да получи 19 спомагателни акции за всяка, която има.

Така Amazon става следващата Big Tech компания, оповестила раделяне на своите акции. През февруари Alphabet също одбори сплит на акциите при съответствие 20 към 1. В средата на 2020 година Apple показа проект за сплит при съответствие 4 към 1, а Tesla сподели на вложителите си, че обмисля делене 5 към 1.

Главният изпълнителен шеф на Amazon Анди Джаси, който пое поста през юли, е изправен пред редица провокации. Акциите на компанията бяха едни най-лошо представящите се измежду огромните софтуерни компании през 2021 г, като от началото на тази година те са поевтинели с 16%.

Amazon, която неотдавна направи корекции в своята тактика за обезщетения, съобщи, че последната смяна е ориентирана към подкрепяне на корпоративните чиновници.

„ Това делене ще даде на нашите чиновници повече еластичност в метода, по който ръководят личния си капитал в Amazon и ще направи цената на акциите по-достъпна за хората, които желаят да влагат в компанията “, сподели представител на Amazon в изказване.

Миналия месец Amazon усили оптималната си базова заплата за корпоративни служащи от 160 хиляди до 350 хиляди $ на фона на все по-конкурентния пазар на труда. В исторически проект Amazon разчиташе на великодушни награди с акции, с цел да притегля гении, само че по-слабото показване на книжата през 2021 година притисна компанията да направи промени.

Това е четвъртото делене на акции на Amazon след първичното обществено предложение от 1997 година и първото от 1999 година, когато цената на компанията бе доста по-малка от сегашната. Акциите на Amazon са поскъпнали с над 4300% от последното делене.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР