Американският щат Монтана стана първи в САЩ, забранил оперирането на

...
Американският щат Монтана стана първи в САЩ, забранил оперирането на
Коментари Харесай

Щата Монтана забрани TikTok

Американският щат Монтана стана първи в Съединени американски щати, забранил оперирането на китайската обществена мрежа TikTok, заяви ДПА.

Законопроектът, признат от щатския парламент, бе подписан нощес от републиканския губернатор на щата Грег Джанфорте. В Twitter той разгласи, че го прави, с цел да отбрани " личната и частната информация на жителите на щата Монтана от Китайската комунистическа партия ".

Законът ще влезе в действие на 1 януари 2024 година и ще забрани на магазините за приложения да оферират приложението, а компанията няма да може да работи като бизнес в щата. В противоположен случай доставчиците на приложения - Гугъл и Apple - ще заплащат по 10 000 $ санкция дневно. Добрата вест е, че консуматори няма да са застрашени, а тези, които към този момент го имат свалено, ще могат да го употребяват.

Подобна възбрана може да бъде заобиколена и посредством събаряне на приложението от други онлайн източници, които регулаторите мъчно могат да смъкват. Въпреки това се чака компанията зад TikTok - Bytedance - да оспорва решението в съда. Компанията има свои съществени доводи - 60% от акциите й са благосъстоятелност на западни вложители, а централата й публично се намира на Каймановите острови. От друга страна, китайските създатели имат по-голям надзор, въпреки и с 20% от акциите, поради по-големи права на акционерния глас, а действителната централа е в Пекин.

TikTok към този момент е изцяло неразрешен на мобилните телефони на федералните чиновници в Съединени американски щати и държавните чиновници в значително страни по света. Причината - опасенията, че китайските управляващи и разузнаване могат да употребяват информация от него, с цел да събират големи количества информация за жителите на страната. И да упражняват политическо въздействие.

Монтана е с население малко над милион души, тъй че решението е тип тест за всеобща възбрана в Съединени американски щати, и се чака и други щати да опитат да прокарат такава. Подобен закон обаче основава сериозен казус против свободата на изложение и може и да не издържи обжалване.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР