Американският режисьор и страстен изследовател на морските дълбини Джеймс Камерън,

...
Американският режисьор и страстен изследовател на морските дълбини Джеймс Камерън,
Коментари Харесай

Джеймс Камерън: Трагедията с Титан повтаря Титаник

Американският режисьор и буен откривател на морските дълбини Джеймс Камерън, снимал кино лентата " Титаник ", намерено осъди " подценените предизвестия " по отношение на сигурността на туристическия батискаф " Титан ", който се взриви покрай останките на известния задокеански лайнер, отнемайки живота на петима души, съобщи Франс прес. 

В изявление за за телевизия Ей Би Си режисьорът сподели още, че е изумен от приликите сред злополуките на " Титаник " и нещастието с батискафа " Титан ", чиито остатъци бяха открити в Атлантическия океан.



Камерън напомни, че плавателният съд е бил източник на много паники в дребния свят на подводните проучвания. Режисьорът означи, че доста специалисти в тази област са писали писма до " ОушънГейт Експедишънс " (OceanGate Expeditions) - компанията, създала " Титан ", в които са показали, че батискафът изисква узаконяване, защото има " прекомерно пробен темперамент ", с цел да прави гмуркания с хора на борда. 

" Поради тази причина съм изумен от приликата с злополуката на " Титаник ", където капитанът неведнъж е предупреждаван за съществуването на лед непосредствено на пътя на кораба, само че все пак продължава напред с цялостна скорост в безлунна нощ.

В резултат на това доста хора умират ", сподели Камерън. " Поразително е, даже сюрреалистично, че в този момент се сблъскваме с сходна покруса, която се случи навръх същото място, откакто предизвестията не бяха взети под внимание ", добавя режисьорът. 



Рискът от имплозия на подводница постоянно е " първостепенна " грижа при нейното създаване, споделя още Камерън, който през 2012 година става първият човек, гмурнал се независимо в океанските дълбини с подводен уред, за чието планиране е съдействал.

" Това е кошмарът, с който всички ние живеем, откогато сме навлезли в тази сфера ", добавя режисьорът, акцентирайки безупречната сигурност, реализирана от множеството участници в подводни проучвания. 

В хода на следствието изтече информация, уличаваща " ОушънГейт Експедишънс " във вероятни механически дефекти на апарата й за подводен туризъм. 



В тъжба от 2018 година се показва, че някогашният изпълнителен шеф на компанията Дейвид Локридж е бил уволнен, откакто е изразил съществени подозрения по отношение на сигурността на подводния уред.

В четвъртък бреговата защита на Съединени американски щати удостовери, че останките, открити по-рано на мястото на издирвателната интервенция, са от изчезналия във водите на Атлантическия океан батискаф " Титан ". Анализът им сподели, че всички пасажери на дълбоководния кораб са починали.

На 19 юни американската компания " ОушънГейт Експедишънс " заяви, че е изгубила връзка с " Титан ", предопределен да транспортира туристи до мястото на корабокрушението на " Титаник ". Според североизточното поделение на  бреговата защита на Съединени американски щати връзката с батискафа прекъсва почти 1 час и 45 минути след гмуркането на 18 юни.



На борда на " Титан " са се намирали петима души - президентът и създател на " ОушънГейт Експедишънс " Стоктън Ръш, френският акванавт Пол-Анри Наржоле, английският милиардер Хеймиш Хардинг - притежател на компанията за продажба и употреба на самолети " Екшън Ейвиейшън ", пакистанският предприемач Шахзада Дауд, който живее във Англия, и неговият наследник Сюлейман, студент в университета " Стратклайд " в Глазгоу.



Джеймс Камерън изрази скръбта си от загубата на френския откривател Пол-Анри Наржоле, който е измежду петте жертви на трагичния случай. Режисьорът споделя, че е познавал този човек, именуван " Г-н Титаник ", от 25 години поради многочислените му гмуркания на мястото.

" За мен е съвсем невероятно да приема, че той е умрял трагично по този метод ", споделя Джеймс Камерън.

" Титаник " потегля на първото си и последно пътешестване от Саутхемптън, Англия, на 10 април 1912 година В нощта на 14 против 15 април презокеанският лайнер се сблъсква с айсберг във водите на Северния Атлантик и 2 часа и 40 минути по-късно потъва. В злополуката умират към 1500 души. 712 пасажери и членове на екипажа съумяват да се спасят.



Едноименният касоразбивач " Титаник " на Джеймс Камерън от 1997 година завоюва 11 награди " Оскар ". Във кино лентата участваха Леонардо ди Каприо, Кейт Уинслет, Били Зейн, Кати Бейтс, Глория Стюарт, Франсис Фишър и други Докато работи над кино лентата, режисьорът прави 12 гмуркания до останките на лайнера с съветските батискафи " Мир-1 " и " Мир-2 ".

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР