Американският режисьор Дейвид Линч получи почетен Оскар от Американската академия

...
Американският режисьор Дейвид Линч получи почетен Оскар от Американската академия
Коментари Харесай

Дейвид Линч получи почетен "Оскар" във вечер, посветена на неравнопоставеността

Американският режисьор Дейвид Линч получи почетен " Оскар " от Американската академия за киноизкуство и науки. Церемониията се състоя в " Долби тиътър " в Лос Анджелис на 27 октомври. Почетни награди получиха и актрисата Джина Дейвис, сценаристът и режисьор Лина Вертмюлер и артистът от племето чероки Уес Стъди, оповестява " Холивуд рипортър ".

" Имаш хубаво лице ", обърна се към статуетката 73-годишният режисьор, откакто благодари на журито и на всички, които са му помогнали в неговата кариера. Линч е номиниран три пъти за " Оскар " в категорията за най-хубав филм - за филмите " Синьо кадифе ", " Човекът слон " и " Мълхоланд драйв ", само че по този начин и не получава оценката. Той има и три номинации за " Златен глобус ", както и премия " Еми ", за която сериалът " Туин Пийкс " е номиниран 10 пъти през 1990 и 2017 година Почетният " Оскар " е първото отличие, което Линч получава от Академията.

Лина Вертмюлер съобщи в речта си, че желае да смени името на премията " Оскар " с женско и ще я назовава Анна. " Как бихме могли да изправим всичките години на доминирането на патриархата? Всичко стартира с Лина Вертмюлер ", сподели Джейн Кемпиън, която дружно с Грета Гъруик, актриса и режисьор, приказва за историята на дамите с номинации за " Оскар " за най-хубава режисьра.

 Джина Дейвид, Лина Вертмюлер, Дейвид Линч и Уес Стъди.
© Mario Anzuoni, Reuters

Джина Дейвид, Лина Вертмюлер, Дейвид Линч и Уес Стъди.

" Всъщност историята е доста къса. Тя е по-скоро като хайку ", посочи Кемпиън. Досега за оценката са номинирани 350 мъже и 5 дами. Първата от тях е точно Лина Вертмюлер - през 1976 година за кино лентата " Седемте хубавици ". Кемпиън и Гъруик, които също попадат измежду петте дами, номинирани за " Оскар " за най-хубава постановка, дефинираха Вертмюлер като " кръстница " на всички дами режисьори.

63-годишната Джина Дейвис ( " Телма и Луиз ", " Бийтълджус " ), която е известна като бранител на половото тъждество в медиите, взе премията на името на Джийн Хършолт, за " извънреден принос към филантропични дела ".

Актьорът Уес Стъди от племето чероки стана първият индианец, който получава " Оскар ". В своята тирада той засегна казуса за етническата неравнопоставеност в американското кино. " Искам просто да кажа, че всичко това лишава време ", изясни той. Крисчън Бейл, който връчи премията на Стъди, сподели, че на актьорите от коренното население на Съединени американски щати е давана прекомерно малко опция за изява. " Намираме се в стая, цялостна с хора, които могат да трансформират това ", приключи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР