Американският речник Мериам-Уебстър избра думата pandemic (пандемия, пандемичен) за дума

...
Американският речник Мериам-Уебстър избра думата pandemic (пандемия, пандемичен) за дума
Коментари Харесай

"Уебстър" избра "пандемия" за дума на 2020 година

Американският речник „ Мериам-Уебстър ” избра думата „ pandemic ” (пандемия, пандемичен) за дума на 2020 година
„ Понякога една дума дефинира цяла ера и е разумно в тази извънредно сложна година една дума да излезе на челно място ”, написа на уеб страницата на речника. Авторите са анализирали информацията коя дума е била търсена най-често в онлайн-речника и са открили, че това е точно „ pandemic ”.

Подчертава се, че първият внезапен скок в търсенето на думата е регистриран на 3 февруари, като ползвателите са почнали да я търсят по-често още на 20 януари, когато в Съединени американски щати са регистрирани първите случаи на заразяване с COVID-19.

Речникът „ Мериам-Уебстър " разгласява своята ранглиста за дума на годината от 2003 година През 2019г. дума на годината стана „ they ” – те.

Думата „ they " се употребява за хора, които се дефинират като комбинация сред мъж и жена, за такива, които напълно отхвърлят двуполовата двойка, както и за други представители на общността ЛГБТ+.

През 2018 година преди всичко беше класирана думата „ правдивост ”, а през 2017 година – " феминизъм ".

Любопитен факт е, че първи подгласник за 2019 година стана латинският израз „ quid pro quo ", в дословен превод „ нещо за нещо " - в смисъл „ даване на услуга в подмяна на друга такава ". Той стана доста известен около процедурата за импийчмънт на американския президент, почнала през септември. Тръмп бе упрекнат, че е задържал отпущането на финансова помощ за Украйна, с цел да принуди Киев да стартира следствие против политическия му конкурент Джо Байдън и неговия наследник. 

Оксфорд не се оправи

Преди седмица Оксфордският речник на британския език не се оправи с годишната си задача да избере единствено една дума на годината, което да характеризира 2020 година Официалният  на речника заяви, че са били обсъждани няколко думи, само че нито една не е била призната за типична, с която да се запомни годината.

" Стигнахме до извода, че не можем за опишем ясно годината с една дума ", споделят съставителите на речника. Различни месеци в годината са имали разнообразни преобладаващи думи: да вземем за пример, през януари е доминирала думата " bushfire " - " горски пожар ", поради пламтящите гори в Австрали, а през март била думата " impeachment " поради опита на демократите в американския Конгрес да отстранят президента Доналд Тръмп от поста.

Към есента преобладаваща станали думите, свързани с пандемията - " coronavirus " ( " ковид " ), COVID-19 (Ковид-19), " lockdown " (принудителна карантина на цели градове и държави),   " social distancing " ( " социално дистанциране " ), " reopening " ( " унищожаване на рестриктивните мерки " ).

Лексикографите записали през август засилено потребление на думата " белоруски " във връзка със противоречивото преизбиране за шести мандат на белоруския президент Александър Лукашенко.

Миналата година Оксфордският речник избра словосъчетанието " климатично изключително състояние " (climate emergency).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР