Американският президент Тръмп неотдавна направи заявка за едностранното излизане на

...
Американският президент Тръмп неотдавна направи заявка за едностранното излизане на
Коментари Харесай

Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса, пред „Труд“: По-добре да сме гълъб, а не ястреб в НАТО и ЕС

Американският президент Тръмп наскоро направи поръчка за едностранното излизане на Съединени американски щати от Договора за ликвидирането на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние (ДРСМО), което съществено обезпокои Европа, а и останалия свят. Последва и обезпокоително изказване на Русия пред Организация на обединените нации, че се готви за война. Какви са заплахите за света и за България – за това беседваме с разузнавача Горан Симеонов.

– Г-н Симеонов, наскоро светът бе сюрпризиран от изказване на Руската федерация, направено от трибуната на Организация на обединените нации – „ Русия се готви за война “. Какво наложи сходен съветски анонс? И не е ли всичко това част от играта сред огромните сили за надцакване?
– Не считам, че става въпрос за надцакване, или пиар демонстрации на мощ. Според мен ставаме очевидци на цялостен отвод на двете съществени нуклеарни сили, Съединени американски щати и Руската федерация, от досегашните контракти, регламентиращи контрола и равновесието в нуклеарната сфера. Както към този момент стана известно, самодейността е на Съединени американски щати, абсолютно най-силната и богата страна в света, която, както твърди президентът Тръмп – Америка може да си разреши такава нуклеарна конкуренция.

– Заявката на Тръмп за едностранното излизане на Съединени американски щати от Договора за ликвидирането на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние (ДРСМО) съществено обезпокои Европа, а и останалия свят. Защо?
– Най-напред ще отбележа, че същността на този контракт е възбрана на производството и разполагането на ракетите със междинен обхват (от 100 до 5500 км) и дребен обхват (от 500 до 1000 км) на деяние. Този контракт, подписан през 1987 година, с ликвидирането на посочените ракети тогава смъкна напрежението и заплахата от нуклеарен конфликт в Европа. Затова настоящето едностранно излизане на Съединени американски щати от този контракт провокира доста съществени опасения, най-много в Германия, където стартира да се приказва за обновяване на придвижването за нуклеарно разоръжаване. В останалите страни членки на НАТО също пораства напрежението, което накара генералният секретар на алианса Столтенберг, наред с формалната поддръжка, да се застрахова, че „ НАТО не желае нова нуклеарна конкуренция и нова Студена война “.

– И двете страни – Съединени американски щати и Русия, се упрекват за осъществени нарушавания по този контракт за ракетите със междинен обхват. Какви са те?
– Когато страните не желаят да беседват и да се договарят по дадена проблематика, аргументи и обвинявания постоянно се намират. По-специално за този контракт Русия е упреквана, че е основала и разположила наземна крилата ракета с радиус над 500 км, до момента в който руснаците настояват, че тя е с радиус 480 км., т.е. нарушаване няма. Русия упреква Съединени американски щати, че с построяването на противоракетния щит в Румъния и Полша пусковите установки могат да изстрелват както противоракети, по този начин и крилати нападателни ракети. Русия се оплаква и от съществуването на огромен брой безпилотници с радиус на деяние до 1100 км, способни да носят нуклеарен заряд.

– Тогава защо иде тирада, огромният въпрос какъв е?
– Големият въпрос в действителност е в метода – до момента в който Русия предлага разискване на проблемите, американската администрация изобщо отхвърля диалози. Ако няма предпочитание, аргументи се търсят и намират, дори да са „ подправени “. Вече ставаме очевидци, а по-точно пострадали, на непрестанен поток от така наречен „ фалшив нюз “, който ни залива от всички страни. Явно, стана обикновено и съвременно да се пускат в общественото пространство обвинявания, за които няма, а се оказва, че не е и належащо, никакви доказателства.

– Като случая „ Скрипал “ да вземем за пример – там до момента не е ясно откриха ли се някакви безапелационни доказателства.
– Да, и с изключение на случая „ Скрипал “, минем и към непрекъснатите обвинявания за „ съветска интервенция “ в Украйна и Донбас, даже и в американските избори. Налице е непрестанно нагнетяване на напрежението в интернационалния информативен продан, което в последна сметка докара до ожесточаващата се с всеки минал ден така наречен „ хибридна война “. Русия към този момент е упреквана и за Брекзит, и за Испания, и за интервенция при нас на Балканите – в Черна гора и в Македония. Въпреки, че намесата на НАТО, на фрау Меркел и на редица представители на Европейски Съюз преди референдума в Македония бяха образно доказателство за „ двойните стандарти “ в политиката. Не бива да има никакво подозрение, че новата Студена война е към този момент в ход и ние щем-нещем сме участници в нея.

– Какви съгласно вас са съответните цели на американската администрация с такава нападателна политика във въоръжаването на сегашния стадий?
– Този въпрос е извънредно настоящ, тъй като той в действителност дефинира сегашната обстановка в света. На прага сме пред нова нуклеарна конкуренция, пред въвеждането на въоръжение, най-общо казано на нови нуклеарни системи. Двете нуклеарни сили сега приказват на разнообразни езици, несъгласията сред тях се изострят, а сегашната американска администрация ще продължи усиленото създаване на „ защитния вал “ в Източна Европа – от Балтийско до Черно море, развивайки го към Балканите, и, което е най-същественото, въвеждайки нуклеарни въоръжения, ограничавани до момента от някои контракти. Русия отговори посредством своя президент, че „ всяка страна, която разположи на своята територия нуклеарно оръжие, би трябвало да чака, при положение на спор, ответен нуклеарен удар от Руската федерация “.

– Но проблемите на американската администрация не се ли оказват по-сложни – с изключение на Русия, в света към този момент се появяват нови световни играчи?
– Именно. И те се появиха вследствие на срутва на неолибералния глобализационен модел и новия международен ред. Без подозрение, преди всичко това е Китай, който последователно, само че праволинейно уголемява своя боен капацитет. Очаква се в най-близко време той да бъде сериозна опасност за американската надмощие в азиатската територия на Тихия океан. Причината съгласно някои източници е, че Китай към този момент е основал доста сериозен ракетен боеприпас със междинен обхват, представляващ опасност за американските съдружници (Япония и Южна Корея) и за американските бази в района. Затова редица наблюдаващи считат, че една от аргументите за излизането на Съединени американски щати от ДРСМО е точно китайският ракетен капацитет със междинен обхват на деяние, който не е, а и към този момент не се планува да бъде включен в някакви договорености. Твърде непълен мотив, съгласно мен, като се има поради превъзхождащия стратегически нуклеарен капацитет на Съединени американски щати, достигащ гладко до цялата територия на Китай.

– Да въвличаш света във военна конкуренция не значи ли, с изключение на проява на мощ, и упоритости да държиш другите в боязън и послушание?
– По-правилно е да се ориентираме към практическите детайли в дейностите на сегашната американска администрация. Президентът Тръмп доста ясно и напълно прагматично съобщи „ Америка преди всичко! “. Според мен това значи, че Съединени американски щати би трябвало да са още веднъж преди всичко и в настъпващия многополюсен свят, стремейки се с всички сили и средства да останат хегемона, налагащ, посредством своята мощ и господство разбирането си за света.

– Сигурно имате поради откровеното изнудване на Европа от страна на Съединени американски щати да закупуват американско оръжие и американски шистов газ.
– Казано в стила на Тръмп – купуваш американско оръжие и американски шистов газ и си наш другар. Защото в последна сметка господин Доналд Тръмп е представител и фаворит на американския промишлен капитал, заинтригуван да върне водещите си позиции в американския стопански живот за сметка на досегашната доминация на финансовия капитал. Категоричен е изводът, че зад господин Тръмп напълно стои американският военно-промишлен комплекс и той със своята администрация ще направи всичко допустимо, с цел да го обезпечи с нови многомилиардни поръчки. И в най-скоро време това ще го усетят както Русия и Китай, оповестени в новата нуклеарна тактика за най-големите врагове на Съединени американски щати, по този начин и съдружниците от НАТО, които в това време вкараха в допълнение 41 милиарда $ през последните две години.

– Какъв може да бъде отговорът на Русия като нуклеарна суперсила по въпроса с въоръжаването, какво да чакаме?
– С всеки минал ден излиза наяве, че досегашната договорна система за нуклеарната сигурност си отива и нуклеарната конкуренция стартира с нова мощ. При последното посещаване на Джон Болтън в Москва и двете страни са изложили своите позиции и по нуклеарната проблематика, само с цел да показват разликите си. Докато Съединени американски щати, явно ще продължат конкуренцията, разчитайки на своята финансова и икономическа мощност, и стремейки се да възстановят военното си предимство над Русия. А съветската страна, както постоянно до момента е подчертавала, ще бъде принудена да отговори съответно. За разлика от Съюз на съветските социалистически републики обаче, в този момент Русия нямало да прави това с цената на непостижими стопански и финансови разноски. Тоест, тя няма да разреши да бъде изтощавана както преди. Каквото и да значи това.

– Има ли излаз?
– Според множеството специалисти като възможен удобен излаз от сегашната обстановка би могло да се счита вероятността за допустимо обновяване на разговор за стратегическа непоклатимост в търсене на нови принадлежности за съгласие. Може би непълен отговор на тези въпроси ще даде предстоящата на 11 ноември среща сред двамата огромни Тръмп и Путин, а може би „ вярата умира последна “!

– В сегашната конюнктура огромна е ролята на разузнаването. От години у нас се приказва, че то е разграден двор, че надали не нямаме разузнаване. Вие сте експерт, кажете каква е истината?
– Може би експертите въпреки всичко знаят повече от лаиците. В обществото несправедливо битува схващането, че нямаме разузнаване, че то е кабинетно и така нататък А истината е, че разузнаване има, че то обезпечава с нужната информация своите консуматори, а от там нататък, т.е. към този момент отвън разузнаването, се взимат нужните решения за съответни дейности на изпълнителната власт.

– Вярно е, че ние лаиците знаем по-малко, само че апелирам ви да отбраните и обосновете тезата си.
– С признатите преди три години закони за обособените служби бяха законово регламентирани главните правила и бе нормализирана тяхната активност. Постепенно бяха преодолени отрицателните последствия от активността на така наречен Комисия по досиетата и разследващите служби, като един от главните принадлежности на външната политика, възвърнаха ролята си на съществени източници на характерна информация за държавното управление. По- особено и най-беглият взор върху обществения доклад на външнополитическото разузнаване демонстрира непрекъснат напредък в осведомителната активност през последните години, което очевидно е резултат на дейна разследваща активност в региона на Балканите, Близкия изток и така нататък

– А къде сме ние измежду огромните и какви рискове има за България?
– Светът се оформя като многополюсен. И наред с досегашните проблеми той се сблъсква и с набиращата скорост нуклеарна конкуренция сред суперсилите. Като страна членка на НАТО, България е задължена да се преценява с признатите политически решения и военни задължения на Алианса, включително и с такива, които водят до ограничение на суверенитета й при взимане на решения. Казано просто и ясно, в очертаващата се военна борба ние сме съдружници с едната от суперсилите – Съединени американски щати, и при възможен спор сме съперници на Руската федерация, по тази причина можем да чакаме неин ответен удар.

– И всичко е в ръцете на държавната власт.
– В тази действителна конюнктура държавното ни управление би трябвало да има готовността да взема високоотговорни решения, свързани с националната сигурност на страната. Съвършено явно е, че при взимането на тези решения е наложително с изключение на единството на държавните институции, на политическите партии и публичните организации, само че и на нацията като цяло. Всеки български жител може да си отговори на въпроса дали съществува в този момент такова единение. Според мен такова „ единство “, както в този момент стана съвременно да се споделя, надали може да се реализира единствено посредством превръщане към предишното и посредством всеобща национална амнистия. Смятам, че това може да се осъществя с приемането на Национална теория, напълно обърната напред, включваща  задоволително мощно мотивиращ младите българи блян, „ европейската концепция “ към този момент изчерпа своя потенциал…

– Адекватна ли е външната ни политика, каква би трябвало да бъде тя?
– В непосредствен проект българската външна политика би трябвало да ситуира България измежду „ гълъбите “, а не измежду „ ястребите “ в НАТО и Европейски Съюз, като употребява най-активно своите благоприятни условия и търси съдружници за реализирането на политика, на намаляване равнището на борба с Руската федерация, на политика ориентирана към нуклеарно разоръжаване и успокояване на Европа. Единствено при тези условия може да бъде обезпечена сигурност­та и бъдещето на България.

Нашият посетител
Горан Симеонов е роден в София през 1946 година Завършил е Английската гимназия и външна търговия във ВИИ “Карл Маркс ”. Дълги години е на дипломатическа работа в чужбина – културен аташе в Лондон и политически консултант в Анкара. Бил е резидент и началник на турското направление в българската разследваща работа. Трети мандат е ръководител на Асоциацията на разузнавачите от запаса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР