Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че Русия би

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че Русия би
Коментари Харесай

Тръмп покани Русия обратно в Г-7, Москва отвърна, че не я интересува

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в петък, че Русия би трябвало да взе участие в срещите на върха водачите на така наречен Голяма седморка на стопански най-развитите страни. Преди няколко дни Москва съобщи, че този формат за нея е привършен.

Също през днешния ден за завръщането на Владимир Путин в срещите на върха се разгласи и назначеният безусловно преди дни за италиански министър председател Джузепе Конте. Почти незнайният до момента в политиката правист е от лявата популистка партия " Пет звезди ".

Тръмп приказва при отпътуването за присъединяване в започващата през днешния ден в Канада тридневна годишна среща на водачите на Г-7, за която така и така се очакваше, че ще е евентуално първата на толкоз разминаващи се във възгледите си министър председатели и президенти в 47-годишната история на форума.

Френският президент Еманюел Макрон даже съобщи, че не е изключено останалите 6 страни да подпишат финален документ без американския президент. В събота Тръмп отпътува за Сингапур, с цел да се приготви там за срещата си със севернокорейския деспот Ким Чен-ун.

" Не е значимо по какъв начин ще се назовава. По-рано ѝ споделяха Г-8, в този момент Русия напусна. Защо се срещаме без Русия? Бих предложил да бъде върната Русия на масата за договаряния ", сподели той на ливадата пред Белия дом.

Може да не звучи политически правилно, само че " имаме света подобен, какъвто е ", добави той.

Говорителката на канадския министър председател Джъстин Трюдо разяснява, че страната не е трансформирала позицията си за това, че Русия няма място на масата на форума.

" Русия се концентрира върху други формати, а не върху Г-7 ", сподели Дмитрий Песков, представителят на Кремъл, представен от ТАСС.

Първият зам.-председател на комисията по интернационалните въпроси в горната камара на съветския парламент Владимир Джабаров повтори, че няма смисъл Русия да пробва да се връща в Г-7. Той разяснява, че " Тръмп се потвърди като доста непредвидим президент и не всеки път думите му подхождат на следващи стъпки. Възможно е просто да е желал да се накара на сътрудниците си Канада, Англия, Франция ".

Джабаров напомня, че на президента Владимир Путин по-интересни от възраждането на Г-8 са форматите Г-20, Шанхайската организация за сигурност, БРИКС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР