Американският президент Доналд Тръмп втора година не може да постигне

...
Американският президент Доналд Тръмп втора година не може да постигне
Коментари Харесай

САЩ ще наложат нови мита на Китай, ако Тръмп и Си не се договорят на срещата на Г-20

Американският президент Доналд Тръмп втора година не може да реализира комерсиално съглашение с Китай.

Американският президент Доналд Тръмп предизвести китайския си сътрудник Си Цзинпин, че ще наложи нови мита за вноса от страната, в случай че двамата водачи не съумеят да се договорят за бъдещите търговски връзки на срещата на високо ниво на Г-20 в Япония.

Усилване на вербалния напън

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В изявление за CNBC в понеделник Тръмп сподели, че счита, че ще има двустранна среща със Си в Осака по време на срещата на международните водачи на 28-29 юни. Срещата беше необятно възприемана като късмет за ново помирение сред Съединени американски щати и Китай. " Мисля, че разликите могат да бъдат изгладени доста елементарно. Ще се изненадам, в случай че той не участва ", сподели Тръмп. Китай към този момент не е удостоверила наличие на водача си на сходна среща.

Президентът на Съединени американски щати добави, че ще бъдат наложени още мита върху китайски импорт за 300 милиарда $, в случай че Си и Тръмп не се срещнат, написа Financial Times.

" Ако не сключим договорка, ще видите скок на митата ", разяснява Тръмп пред CNBC. Той добави, че има " чудесни връзки " със Си и Пекин желае да подписа договорка със Съединени американски щати.

В понеделник Министерството на външните работи на Китай съобщи, че страната е отворена за още търговски договаряния с Вашингтон, само че няма какво да разгласи за евентуалната среща.
Пекин предизвести, че ще реагира изрично, в случай че Съединени американски щати наложат нови мита на страната.

В началото на май Тръмп увеличи митата на китайски артикули за 200 милиарда $, а Пекин отговори с реципрочни ограничения за американски артикули за 60 милиарда $.

Посланието на Тръмп към китайския му сътрудник идва в миг, когато опълчването сред двете най-големи стопански системи още веднъж ескалира и заема централно място в комерсиалната политика на Съединени американски щати след последния проблем на Вашингтон с Мексико за незаконната миграция, завършил със съглашение в края на предходната седмица.

Н икой не отстъпва

Търговското напрежение сред Съединени американски щати и Китай набъбна доста през май, откакто Белия дом упрекна Пекин, че не е извършил обещанията си за осъществяването на структурни стопански промени в границите на месеците на комерсиалните договаряния.

Вашингтон се стреми да контракти по-големи промени с Пекин, в това число слагането на завършек на насилствения трансфер на технологии и кражбите на американски търговски секрети. Страната също по този начин упорства за ограничение на дотациите за китайските държавни предприятия и по-добър достъп на американските компании в Китай.

Тръмп възобнови и предлагането си да се откри съглашение с Китай за ориста на Huawei. Тя беше сложена от Съединени американски щати в черния търговски лист, забраняващ на американски компании да вършат бизнес с китайската компания, която е най-големият производител на телеком съоръжение в света.

Американският президент още веднъж съобщи, че Huawei е " опасност " за Съединени американски щати, само че добави, че " може да бъде доста добре да създадем нещо във връзка с Huawei като част от нашите търговски договаряния ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР