Американският президент Доналд Тръмп вече вкара търговските войни в световната

...
Американският президент Доналд Тръмп вече вкара търговските войни в световната
Коментари Харесай

Тръмп преминава от търговска към валутна война

Американският президент Доналд Тръмп към този момент вкара комерсиалните войни в международната стопанска система, само че има признаци, че се готви и за валутна война, разяснява Блумбърг.

С поредност от туитове от 18 юни, ориентирани към Европейската централна банка (ЕЦБ) и изказването на ръководителя й Марио Драги, че е подготвен да смъкна негативните лихвени проценти още по-надолу поради забавения напредък на Европа, Тръмп по нехарактерен за американски президент метод се намеси в паричната политика на друга стопанска система.

"Марио Драги преди малко оповести нови тласъци, което неотложно намали цената на еврото по отношение на $ и незаслужено улесни конкуренцията на Европейски Съюз със Съединени американски щати. Измъкват се с тоя номер от години, както и Китай и други ", написа той, а по-късно добави: "Основният борсов показател на Германия DAX скочи поради тласъците на Марио Драги. Много непочтено по отношение на Съединените щати! ".

Не за първи път Тръмп упрекна валутни операции в други страни за мощния $, повишаващ цената на американския експорт. Той към този момент е неповторим с това, че е единствен от последните американски президенти, който се отхвърля от политиката на "силния $ ", следвана от предшествениците му.

Атакувайки непосредствено Драги и отговаряйки в действително време на политически решения на задгранични банкери, Тръмп усили напрежението - тъкмо в миг, когато Федералният запас заседаваше във Вашингтон, с цел да взема решение за лихвените проценти. Отправен единствено дни преди срещата на Г-20 в Япония, залпът му алармира за все по-агресивната парична политика на администрацията му.

Финансовите министри и централните банкери се споразумяха този месец, че валутна война сега на слаб стопански напредък, целяща намаление на валутни курсове за стимулиране на износа, не е в безстопанствен интерес. Те препотвърдиха поетите през март 2018 година задължения за възпиране от съревноваване по обезценяване.

Миналия месец американското финансово министерство усили броя на стопанските системи, които следи за нелоялни практики, от 12 на 21, като под втвърдените му критерии попаднаха страни като Ирландия, Италия и Сингапур. В същото време то се въздържа да дефинира Китай като валутен манипулатор.

На 23 май пък комерсиалното министерство направи предложение да се разреши на американски компании да желаят търговски наказания против артикули от страни с "подценени " валути.

Редица американски икономисти считат, че Съединени американски щати би трябвало да възприемат по-силов метод по отношение на валутните операции от страна на комерсиалните си сътрудници. Някои даже молят за ново издание на съглашението Плаза от 80-те години, когато няколко страни, в това число Япония, се съгласиха да спомагат за обезценяването на $ под натиска на администрацията на Рейгън.

Тръмп може би има основателни аргументи да мърмори. "Биг Мак " методът към цената на валутите демонстрира, че еврото е подценено с 15 %. Откакто американският президент стартира комерсиалните си войни, китайският юан също отслабна по отношение на $, което накара Тръмп да се оплаква, че по този метод се подкопава резултатът от неговите мита и напъните му да окаже напън против Пекин.

Все повече наблюдаващи свързват тези придвижвания на валутите с отслабването на европейската и китайската стопански системи и с това, че световната стопанска система е все по-крехка - посредством частично и на комерсиалните войни на Тръмп.

Те се безпокоят, че гневът на Тръмп във връзка с валутите може да докара до нови търговски офанзиви, в това число мита върху вноса на коли от Европейски Съюз. Спад на еврото до под 1,10 $ (в момента е 1,13) може да разгневи Тръмп и да го накара да наложи тези мита, счита Йенс Нордвиг, създател на компанията за разбори Exante Data LLC.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР