Американският президент Доналд Тръмп бе обвинен в расизъм след пост

...
Американският президент Доналд Тръмп бе обвинен в расизъм след пост
Коментари Харесай

`Отивайте там, откъдето сте дошли!` - Тръмп в расистки скандал с 4 жени в Конгреса

Американският президент Доналд Тръмп бе упрекнат в расизъм след пост в Туитър акаунта си, в който нападна представителки на демократите в Конгреса.

Президентът съобщи, че дамите „ произлизат от страни, чиито държавни управления за цялостна злополука “, и ги приканва да се върнат, откъдето са пристигнали. 

Постът е ориентиран към четири цветнокожи дами: три от тях са родени и израснали в Съединени американски щати, а четвъртата се е преместила, когато е била дете.

Представителите на Републиканската партия останаха без коментар след последвалата вълна от рецензии.

Подкрепените от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортез, Рашида Тлайб, Аяна Прессли и Илхан Омар, която е пристигнала в Съединени американски щати като емигрант на 12-годишна възраст, нарекоха президента „ расист “.

Самата Александрия Окасио-Кортез е родена в Бронкс в Ню Йорк, на към 20 километра от болничното заведение на Куинс, в която се е родил Тръмп, написа Би Би Си.

Какво споделя Тръмп?

В три поста Тръмп упреква конгресмените за това, че подлагат на критика със завист него и страната.

В поста си в Туитър той не показва поименно кои представителки от Конгреса има поради, само че подтекстът на написаното го разкрива. Президентът се обръща към водача на демократите в Камарата на представителите и неин ръководител Нанси Пелоси, като споделя, че тя ще провежда напускането им от страната.

Четирите визирани представителки на Конгреса са смятани за прогресивна група в Демократическата партия, станала известна в медиите като " взвода ". Те постоянно се изричат остро против президента по имиграционни въпроси. Преди към седмица влязоха в спор и с Нанси Пелоси, която обаче по-късно ги поддържа в туитовете си.

„ Толкова е забавно да се види по какъв начин " прогресивни " демократически конгресменки, които в началото са пристигнали от страни, чиито държавни управления са цялостна и тотална злополука - най-лошите, най-корумпираните и неспособни от където и да било по света, злобно споделят на народа на Съединените щати - най-великата и най-могъща нация на земята, по какъв начин да бъде ръководено нашето държавно управление ", написа Тръмп.

" Защо те не се върнат, с цел да оказват помощ да се оправят тотално унищожените и изнемогващи от престъпност места, откъдето са пристигнали. После могат да се върнат в Съединени американски щати и да ни покажат по какъв начин се прави “, продължава американският президент.

" Тези места мощно се нуждаят от вашата помощ, колкото и бързо да заминете, няма да е задоволително бързо. Сигурен съм, че госпожа Пелоси ще бъде доста удовлетворена бързо да уреди гратис пътешестване ", добавя той.

Какъв е отговорът?

" Когато Доналд Тръмп споделя на четири американски конгресменки да се върнат назад в родните си страни, той удостоверява, че неговият проект " Да създадем Америка велика още веднъж " постоянно е целял да се направи Америка бяла още веднъж ", отвръща Нанси Пелоси.

Една от засегнатите - Рашида Тлайб, изиска импийчмънт на Тръмп. В пост тя показва, че неговата рискова идеология води до рецесия и той би трябвало да бъде отхвърлен.

" Освен че не приемате Америка, която ни избра, не можете и да приемете, че ние не се опасяваме от вас ", писа на собствен ред Александрия Окасио-Кортез.

Илхан Омар прибавя, че президентът поддържа „ белия шовинизъм “, тъй като е ядосан от обстоятелството, че хора като тях служат на Конгреса и се борят против неговата стратегия, която е изпълнена с ненавист.

Сред порицалите Тръмп бяха и Елизабет Уорън, Бето О`Рурк, Бърни Сандърс и Джъстин Амаш.

Би Би Си напомнят, че през 2018 година Тръмп споделя пред кореспонденти, че не е расист. " Аз не съм расист. Аз съм минимум расистки ориентираният човек, който в миналото сте интервюирали ", твърди той тогава. Но мнозина не са съгласни, а президентът е бил упрекван доста пъти в расизъм.

Доналд Тръмп от години разпространява подправени изказвания, че някогашният президент Барак Обама не е роден в Съединени американски щати. Той също по този начин прави редица акции против имигранти от Централна Америка, наричайки ги нарушители и изнасилвачи. През 2018 година се сблъсква с рецензии както от демократите, по този начин и от републиканците, след информация, че по време на среща в Белия дом той назовава африканските народи „ отпадъци “.

Тръмп и неговият татко Фред Тръмп са били съдени от Министерството на правораздаването през 1973 година за дискриминация против афроамериканците при наемане на личен състав. Тогава не са приети за отговорни.

В края на предходната седмица Съединени американски щати предприе поредност от дребни по мащаб интервенции за задържане на фамилии без документи, с които стартира осъществяването на проекта на президента Доналд Тръмп за депортиране на хиляди противозаконни имигранти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР