Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с китайския

...
Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с китайския
Коментари Харесай

Джо Байдън и Си Цзинпин се срещат в момент на засилване на военното и икономическото напрежение между САЩ и Китай

Американският президент Джо Байдън ще се срещне през днешния ден с китайския водач Си Цзинпин. Първата среща сред Байдън и Си от една година може да понижи търканията сред двете международни суперсили по въпросите на военни спорове, трафика на опиати и изкуствения разсъдък. Постигането на пробив в двустранните връзки обаче е малко евентуално.
 
Представители на Съединени американски щати и Китай споделиха, че нямат огромни упования от срещата, на която Байдън и Си би трябвало да обсъдят Тайван, Южнокитайско море, войната сред Израел и " Хамас ", нахлуването на Русия в Украйна, Северна Корея и правата на индивида - сфери, в които Вашингтон и Пекин имат различия от доста години. Байдън и Си през вчерашния ден дойдоха в Сан Франциско, където би трябвало да проведат диалозите си в коридорите на срещата на високо ниво на Азиатско-тихоокеанския конгрес за икономическо съдействие (АТИС).
 
Лидерите на 21-те страни от групата, както и стотици изпълнителни шефове, ще се срещнат в калифорнийския град на брега на Тихия океан на фона на икономическите и териториални вражди на Китай със прилежащи страни и спора в Близкия изток по който Съединени американски щати имат различия със свои съдружници. Властите в Сан Франциско започнаха старания за премахване от хиляди бездомници от улиците, само че не съумяха изцяло.
 
Маршрутът от летището до мястото на конференцията обаче беше посипан с демонстрирарщи в поддръжка на и срещу ръководещата в Китай комунистическа партия - необикновена панорама за Си, който за финален път посети Съединени американски щати през 2017 година
 
Байдън се стреми към директна дипломация със Си, залагайки на това, че персоналните връзки, които той култивира от десетина години с най-могъщия китайски водач след Мао Цзедун, може да спасят двустранните връзки, които стават все по-враждебни. Очаква се Си и Байдън да се срещнат надалеч от конференцията в обстойно имение на километри от Сан Франциско, деликатно подбрано поради сигурността, спокойствието и отдалечеността.
 
" От доста седмици се приготвяме за това, което се надяваме да бъде доста работлив, прям, градивен диалог ", сподели представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби пред репортерите, пътуващи на борда на самолета на американския президент Еър Форс 1.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР