Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от

...
Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от
Коментари Харесай

Джо Байдън: Ще потърсим отговорност от виновните за бъркотията” във финансовата сфера

Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от тези, които са виновни за " бъркотията " във финансовата сфера, след банкрута на 16-а по величина банка в Съединени американски щати Silicon Valley Bank.

Преди часове американските регулатори затвориха и друга банка - основаната в Ню Йорк Signature Bank, в чието портфолио са главно криптовалути.

Джо Байдън уточни, че е работил с министъра на финансите Джанет Йелън и с шефа на Националния стопански съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank.

" Доволен съм, че реализираха решение, което пази служащите, дребния бизнес, данъкоплатците и нашата финансова система “, сподели той.

Байдън даде обещание да потърси отговорност от тези, които са " виновни за тази неразбория " и да продължи да упорства за по-строги регулации и по-силен контрол върху по-големите банки, " с цел да не сме още веднъж в това състояние ".

Очаква се по-късно през днешния ден Байдън да направи изявление, в което да увери сънародниците си в стабилността на банковата система. 89 % от вложителите на банкрутиралата банка са с незастраховани депозити, което значи, че всеки от тях не може да получи повече от 250 хиляди $ от вложената сума. Основният бизнес на вложителите беше в областта на започващите компании. Ето за какво отзив от банкрута има измежду започващи компании в целия свят.

В неделя Федералният запас на Съединените щати направи взаимно изказване дружно с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), в което се показва, че всички инвеститори на банката Silicon Valley Bank от Силициевата котловина ще бъдат предпазени и " никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца ".

Регулаторите също по този начин споделиха, че това ще важи и за Signature Bank, която също е затворена.

Вложителите ще имат достъп до средствата си от 13 март.

Освен това Министерството на финансите съобщи, че ще даде в допълнение финансиране до 25 милиарда $ " на отговарящи на изискванията депозитарни институции, с цел да се подсигурява, че банките имат способността да посрещнат потребностите на всичките си инвеститори ". Средствата ще бъдат сложени в нова стратегия за банково срочно финансиране (BTFP) и ще бъдат препоръчани като заеми до една година.

Федералният запас съобщи, че " не чака, че ще е належащо да се черпят средства от тези аварийни фондове “. Фед настоя, че финансовите и ликвидни позиции на банковата система на Съединени американски щати са мощни и финансовата система на Съединени американски щати е устойчива.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР