Американският президент Джо Байдън подписа 17 указа и прокламации след

...
Американският президент Джо Байдън подписа 17 указа и прокламации след
Коментари Харесай

Байдън подписа 15 указа след стъпването си в длъжност, отменяйки политики на Тръмп

Американският президент Джо Байдън подписа 17 указа и манифести след встъпването си в служба, отменяйки основни политики на своя предходник Доналд Тръмп и предприемайки първи ходове по отношение на пандемията от ковид и климатичните промени, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В първия си ден като президент Байдън издаде изпълнителни заповеди за връщане на Съединени американски щати към Парижкото съглашение за климата и за наложително носене на маски във федералните здания и на федерални земи.

При подписването на няколко указа пред кореспонденти в Овалния кабинет той съобщи, че " няма време за губене ".

" Някои от изпълнителните актове, които ще подпиша през днешния ден, ще оказват помощ да се промени ходът на рецесията с COVID-19, ще се борим с климатичните промени по метод, по който не сме работили до момента, и ще се стремим към прогрес към расово тъждество и оказване на поддръжка на други общности, които не са получавали уместно отношение ", сподели президентът.

Мярката за маските ще е в действие за най-малко 100 дни. Според Байдън носенето на маски не е партиен въпрос, а родолюбив акт, който може да избави безброй човешки животи.

Байдън разпореди анулация на разрешението за създаване на нефтопровода " Кийстоун Екс Ел ". Вероятно това ще бъде тематика и на диалога му с канадския министър председател Джъстин Трюдо, първия непознат водач, с който той има желание да беседва.

Байдън също по този начин анулира оповестеното от Тръмп изключително състояние, помогнало за финансиране на строителството на стена по границата сред Съединени американски щати и Мексико, и постави завършек на възбраната за пътешестване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население. В листата на тези страни влизаха Еритрея, Йемен, Нигерия и Судан.

Мексико приветства решението за стената по границата.

Във връзка с имиграционната политика Байдън прати законопроект в Конгреса за смяна на имиграционната система. Нормативният акт цели да проправи път към американското поданство на хората, които в този момент са без документи, да се оправи с аргументите, в които се корени миграцията, да форсира обединяването на фамилиите на мигранти, откакто деца бяха разграничени от родителите си на граница на Съединени американски щати с Мексико.

Новата администрация на Байдън ще отсрочи за 100 дни някои депортации, с цел да се увери, че в тези случай ще има заслужено и ефикасно имиграционно правоприлагане, се споделя също така в документ на министерството на вътрешната сигурност. Байдън възнамерява да подпише и меморандум, който опълномощава ведомството и американския основен прокурор да запазят програмата за отбрана от депортация на мигранти, пристигнали като деца в Съединени американски щати.

На 29 януари Байдън възнамерява да подпише още документи, включително и такива в региона на имиграцията и политиката за леговище. Тогава Байдън ще вдигне и пречките пред законната имиграцията, въведени от Тръмп. Той ще постави и завършек на стратегия на Тръмп, която остави десетки хиляди претенденти за леговище да чакат в Мексико, до момента в който американски съдилища се произнесат по техните случаи. В доста случаи тези хора живеят при тежки условия в палаткови лагери по границата.

Новият президент изпрати и писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, в което споделя, че Съединени американски щати имат желание да останат в Световната здравна организация. По този метод той спря разпореденото от Доналд Тръмп евакуиране, което трябваше да стане през юли тази година. Мотивът на Байдън за тази анулация, беше, че Съединени американски щати желаят да са пълноправни участници и световен водач в борбата с COVID-19 и други закани за публичното опазване на здравето.

Още през днешния ден фамозният американски имунолог Антъни Фаучи ще показва Съединени американски щати на съвещание на организацията.

В първия си ден на работа Байдън взе на прицел политики на Тръмп и първите му съответни дейности белязаха разкъсване с президенството на предшественика му, обобщават международните организации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР