Американският президент Джо Байдън, който е във Варшава за срещата

...
Американският президент Джо Байдън, който е във Варшава за срещата
Коментари Харесай

Байдън: Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО - Свят

Американският президент Джо Байдън, който е във Варшава за срещата на върха " Букурещката деветка ", съобщи, че спорът в Украйна е обвързван освен със свободата и бъдещето на самите украинци, само че и със свободата на всички демокрации в Европа и по света.

Той увери съдружниците от НАТО и персонално генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в желанията на Съединени американски щати да продължат да поддържат Украйна и в спазването на правилата на алианса.

" Ще пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО ", бе безапелационен Байдън, представен от Би Би Си.

По думите му съветският му сътрудник Владимир Путин е позволил неточност, като е решил да прекрати участието на страната си в Договора за стратегическите нападателни оръжия, само че не навлезе в детайлности.

Йенс Столтенберг пък акцентира, че визитата на американския президент в Киев предходния ден е било ясно обръщение, че европейската сигурност е един от целите на Вашингтон. Според Столтенберг съветският водач не се интересува от мир, а в противен случай - изостря обстановката, по тази причина западната помощ за Украйна би трябвало да бъде увеличена.

" Не знаем по кое време ще завърши тази война, само че когато това стане, би трябвало да създадем всичко допустимо историята да не се повтори ", посочи генералният секретар на НАТО.

Той счита, че никой няма да разреши на Русия да продължи да заплашва сигурността на Европа. " НАТО в никакъв случай не е бил по-единен ", сподели той.

Срещата на върха на " деветте " от Букурещ се организира на фона на опасенията на тези страни за сигурността в светлината на продължаващата война на Русия против Украйна. Лидерите на тези страни приканват управлението на Съединени американски щати да ускори военното си наличие на източния фланг на НАТО, както и да предприеме по-решителни дейности в поддръжка на битката на Украйна против съветската експанзия.

Кортежът на Байдън във Варшава бе посрещнат от проява с апел президентът на Съединени американски щати да деблокира доставките на бойни самолети за Украйна и да ѝ даде изтребители F-16.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР