Американският президент Джо Байдън и висши представители на западни страни

...
Американският президент Джо Байдън и висши представители на западни страни
Коментари Харесай

Байдън, Столтенберг и ЕС скочиха на Тръмп заради НАТО

Американският президент Джо Байдън и висши представители на западни страни и организации насочиха нападки против Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Причина е изявлението му, че той може да не отбрани съдружниците от НАТО, в случай че не харчат задоволително пари за защита

Бившият президент на Съединени американски щати описа през уикенда на свои последователи какво предизвестие е отправил против ръководителите на страните от алианса, до момента в който е бил на власт.

„ Американското водачество на международната сцена и поддръжката за нашите съдружници са основни към опазването на сигурността на американския народ вкъщи. Ако моят конкурент Доналд Тръмп успее да си върне властта, той дава да се разбере, че това ще е денят, в който ще изостави нашите съдружници от НАТО, в случай че Русия ги нападне и ще разреши на Русия да „ направи каквото си изиска “ с тях “, съобщи Байдън.

„ Всеки намек, че съдружниците няма да се пазят един различен, подкопава цялата ни сигурност, в това число тази на Съединени американски щати, и слага под засилена заплаха американските и европейските бойци. Всяко нахлуване против НАТО ще бъде посрещнато с обединен и мощен отговор “, гласи документално изказване на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел окачестви като безразсъдни думите на Тръмп. 

„ Северноатлантическият алианс поддържа сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците към този момент 75 години. Безразсъдните изявления за сигурността на НАТО и солидарността по член 5 обслужват само ползите на Путин и не носят нито повече сигурност, нито повече мир в света. Напротив, те акцентират новата нужда Европейски Съюз незабавно да развие своята стратегическа автономност и да влага в защитата си. И да резервира алианса мощен ”, написа Мишел в „ Екс “.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел бе подигравателен.

„ Позволете ми да бъда подигравателен. По време на тази акция ще забележим и чуем прекалено много неща. Нека бъдем съществени. НАТО не може да бъде сложена на карта. Тя не може да бъде боен съюз, който работи според от възприятието за комизъм на този, който сега е президент на Съединени американски щати. Това не е през днешния ден „ да “,, а на следващия ден „ не “ според от това кой сте вие. НАТО или съществува, или не съществува. Аз обаче няма да си изгубвам времето да разясня всяка глупава концепция, идваща по време на предизборната акция в Съединени американски щати “, отбеляза Борел пред публицисти в Брюксел.

„ Не можем да гадаем на всеки 4 години какво ще стане с нашата сигурност според от тези или тези избори, а точно президентските в Съединени американски щати “, съобщи еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в изявление за френската телевизия „ Шен енфо “.

Според него водачите на Европейски Съюз схващат, че блокът би трябвало да усили личните си военни разноски и качества.

Бретон внесе и някои разяснения за срещата, на която Тръмп заплашил страните от Европейски Съюз. Бившият президент сподели пред своите симпатизанти, че произнесъл думите в отговор на изявление на „ водач на огромна страна “.

„ Може би той има проблеми с паметта. Всъщност това беше жена президент, само че не на страна, а на Европейски Съюз ", посочи еврокомисарят.

И добави, че става дума за Урсула фон дер Лайен. А диалогът бил извършен през 2020 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР