Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин

...
Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин
Коментари Харесай

САЩ и Китай си подадоха ръка, изплашиха ли Путин?

Американският президент Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Цзинпин възобновиха през вчерашния ден разговора, който беше спрян от една година, само че също по този начин демонстрираха и разликите си, изключително във връзка с Тайван.

Интересното в геополитически проект е, че по-рано през тази година Си организира две основни срещи с Владимир Путин. През март китайският водач прекара три дни в Москва, нарушавайки изолацията, в която Путин изпадна, откакто нахлу в Украйна, а през октомври съветският водач му върна жеста в едно от редките си излизания от Русия, откакто Международният углавен съд го разгласи за търсене за военни закононарушения. Сега следва да забележим дали Пекин ще се отдалечи малко от Москва и ще се сближи с Вашингтон по някои въпроси.

В края на конференция, която имаше за цел да заключи резултатите от срещата на върха Китай-САЩ, президентът на Съединени американски щати обаче безогледно съобщи, че към момента счита китайския си сътрудник за " деспот ".

" Той е деспот в смисъл, че ръководи страна, която е комунистическа и е с форма на ръководство изцяло друга от нашата ", сподели Байдън, употребявайки подготовка, която и в предишното е предизвиквала гнева на Пекин.

Срещата обаче ще докара до обновяване на военните връзки на високо ниво, които са прекратени от повече от година, обявиха двете суперсили.

Според Джо Байдън четиричасовата среща на върха, извършена в първокласно имение на към 40 км от Сан Франциско, е била " градивна и продуктивна ".

80-годишният президент от Демократическата партия увери, че двамата водачи ще могат да вдигнат телефона и да приказват " непосредствено и неотложно " при положение на рецесия.

Срещата, която имаше за цел да сътвори усещане за възобновено разведряване - Джо Байдън и Си Цзинпин да вземем за пример се демонстрираха пред фотографите по време на къса разходка из красива градина - несъмнено, не позволи никакви фундаментални разлики.



Тайван

Според американската страна президентът Си се е съгласил да предприеме " редица значими ограничения за доста понижаване на доставките " на прекурсори на фентанила.

Този мощен синтетичен опиат, създаван с химически прекурсори, доставяни най-вече от Китай, предизвиква десетки хиляди смъртни случаи от свръхдози всяка година в Съединени американски щати.

Тази вест е добре пристигнала за Джо Байдън, който води предизборна акция за втори мандат и постоянно е упрекван от републиканските си съперници, че не прави задоволително за битката с трафика на опиати.

Вашингтон и Пекин взеха решение също по този начин да активизират група специалисти, които да обсъдят рисковете, свързани с изкуствения разсъдък.

Но Си Цзинпин, изправен пред влошаващото се икономическо и обществено състояние в Китай, не е податлив да демонстрира уязвимост, изключително във връзка с Тайван.

Статутът на острова, за суверенитет на който претендира Пекин и на който скоро ще се проведат президентски избори, продължава да бъде съществена ябълка на раздора.

Джо Байдън помоли през вчерашния ден Си да " почита изборния развой " и удостовери съзнателно двусмислената линия, възприета от Съединени американски щати: никаква поддръжка за самостоятелност на Тайван, само че в същото време опълчване на вероятно вдишване на контрола над острова от Китай със мощ.

От своя страна китайският президент прикани американския си сътрудника да " спре да въоръжава Тайван ", защото съгласно него обединяването е " неизбежно ", съобщи китайски дипломатически източник.



" Планетата е задоволително огромна "

Вашингтон също по този начин чака от Китай, непосредствен сътрудник на Иран и Русия, да не изостря в допълнение огромни интернационалните рецесии: спора сред Израел и " Хамас " и войната в Украйна.

Двамата водачи имаха среща във формат с присъединяване на съответните делегации, последвана от работен обяд в стеснен формат - в менюто имаше пиле с естрагон и бадемова торта - и най-после разходка в градината, както наподобява проведена за фотографите.

Срещата на върха беше съгласувана в елементи след седмици на договаряния и беше извършена в имение посред хълмовете на Калифорния, което е служило за фон на сапунения сериал " Династия " от 80-те години на предишния век.

В началото на срещата американският президент прикани съперничеството да бъде ръководено " отговорно ", с цел да се " подсигурява, че то няма да прерасне в спор ".

Си Цзинпин, който предизвести за " непоносимите " последствия от възможна борба, съобщи, съгласно превода на британски език, че Китай и Съединени американски щати не могат " да извърнат тил един на различен ".

" Планетата е задоволително огромна, с цел да просперират нашите две страни ", сподели той в миг, когато Вашингтон и Пекин са въвлечени в яростна икономическа, софтуерна, стратегическа и военна конкуренция.

Си обаче сподели на Джо Байдън, че американските стопански наказания вредят на " законните ползи " на Китай, заяви китайска държавна медия.

Си Цзинпин и Джо Байдън за финален път разговаряха между тях през ноември 2022 година в коридорите на срещата на върха на Г-20 на остров Бали.

След това двустранните връзки продължиха да се изострят и даже имаше заплаха да бъдат замразени, когато при започване на годината китайски балон прелетя над територията на Съединени американски щати.

Вашингтон дефинира това като шпионаж - нещо, което Китай отхвърли.

През март китайският президент осъди американската тактика на " обграждане " на Китай в миг, когато Съединени американски щати укрепват съюзите си в Азиатско-тихоокеанския район и постановат стопански наказания на Пекин.

Въпреки това през лятото тонът се смекчи задоволително, с цел да разреши провеждането на срещата в Калифорния.

Същевременно президентът на Китай Си Цзинпин съобщи, че един път отворена вратата на китайско-американските връзки няма да бъде в никакъв случай затворена, съобщи Франс прес. След срещата в изявление по време на вечеря с предприемачи Си съобщи, че връзките сред двете най-големите стопански системи в света ще продължат да се развиват.

Си също по този начин увери, че Китай няма да води война против никоя страна. " Каквато и степен на развиване ние бихме могли да достигнем, ние няма да търсим в никакъв случай хегемонията или експанзията и няма в никакъв случай да постановяваме нашата воля на другите ", съобщи Си. " Китай не се стреми към сфери на въздействие и няма да поведе нито гореща, нито студена война против която и да е страна в света ", добави Си пред предприемачите.

Той също по този начин съобщи, че Китай е подготвен да бъде сътрудник и другар на Съединени американски щати и акцентира, че има доста благоприятни условия за двустранно съдействие, съобщи Ройтерс.    

Президентът Си сподели на Байдън, че Китай не се стреми да " надмине или измести Съединени американски щати " и акцентира, че " Съединени американски щати не би трябвало да се пробват да потискат и управляват Китай ".

" Китай няма да поеме по остарелия път на колонизацията и грабежа, нито пък по неприятния път на хегемонията, по който върви една набрала мощ страна ", съобщи Си.

Той предизвести също Вашингтон, че Пекин не е удовлетворен от глобите, както и от други ограничения, против китайски компании.

На срещата с предприемачите китайският водач загатна и, че страната му ще изпрати нови панди в Съединени американски щати, добавя Асошиейтед прес. Той назова пандите " пратеници на другарството сред китайския и американския народ ".

" Готови сме да продължим нашето съдействие със Съединени американски щати по отношение на опазването на пандите като тип ", акцентира Си.



Пандите - знак на американо-китайското другарство

Черно-белите мечоци отдавна са знак на американо-китайското другарство. Пекин подари за първи път две панди на Националната зоологическа градина във Вашингтон през 1972 година  преди нормализирането на двустранните връзки. После Пекин даде чартърен на други американски зоологически градини още панди, като най-после се стигна и до двустранна стратегия за запазване за пандите.

Три от гигантските панди от Националния зоопарк в Съединени американски щати  - Мей Сян, Тян Тян и тяхното отроче Сяо Ци Цзи  - преди осем дни обаче  отпътуваха за Китай. След тяхното тръгване в Съединени американски щати останаха четири панди, които се намират в този момент в зоопарка в Атланта.

На срещата с предприемачи Си съобщи, че хората в щата Калифорния желали да имат още веднъж панди в зоопарка в Сан Диего.

Когато двустранните връзки сред Китай и Съединени американски щати се утежниха през последните години, китайската общност стартира да желае пандите да бъдат върнати от американските зоологически градини в родния им Китай. В китайски обществени медии се появиха недоказани изказвания за неприятно отношение към пандите в американските зоопаркове.

Споразумението сред Националния зоопарк във Вашингтон и Китайската асоциация за запазване на дивата природа изтича през декември и до момента договарянията за подновяването му не дадоха резултат.

Зоопаркът в Сан Диего върна на Китай пандите през 2019 година, а по-рано през актуалната година последната панда в зоопарка в Мемфис в Тенеси също се прибра в родината си.

Реакцията на Русия

Русия цени другарството сред водачите на Руската федерация и на Китай Владимир Путин и Си Цзинпин и Кремъл не разяснява думите на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по адрес на ръководителя на Китайската национална република, съобщи ТАСС.

" Честно казано, не бих коментирал сходни изказвания ", отговори прессекретарят на президента Путин - Дмитрий Песков, на журналистически въпрос по какъв начин в Кремъл правят оценка това, че Байдън е нарекъл Си Цзинпин " деспот ".

" Главното за нас е актуалното другарство и връзките на взаимно почитание, които съществуват сред водачите на Китай и Русия. Тези връзки ценим ние ", акцентира представителят на Кремъл.

Запитан дали Москва има информация, че на срещата сред Байдън и Си Цзинпин е била наранена тематиката " Русия ", Песков съобщи: " За момента не разполагаме с информация за това какви въпроси са били на дневен ред, по тази причина ще чакаме, до момента в който обсъжданите тематики бъдат осветлени ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР