Американският президент Бил Клинтън вече е в България и участва

...
Американският президент Бил Клинтън вече е в България и участва
Коментари Харесай

24 години по-късно: Бил Клинтън отново е в София

Американският президент Бил Клинтън към този момент е в България и взе участие в среща със студенти в НДК. Той дойде в страната ни по покана на основния изпълнителен шеф на „ Хювефарма “ Кирил Домусчиев. Утре президентът, който беше отпред на Белия дом два мандата - от 1993 до 2001 година, ще е хазаин на Глобалната самодейност на Клинтън в София.



Бил Клинтън стана първият настоящ президент на Съединените американски щати, който посети България през ноември 1999 година - месеци след края на войната в Косово. Президентът Петър Стоянов го чакаше до самата стълба на самолета. Първото посещаване на американски президент пристигна и 5 години преди приемането ни в НАТО.

" След време, когато си спомняте днешния ден, ще си кажете: " Ние бяхме млади, само че върнахме на България свободата, ние придвижихме България към преуспяването, сигурността и участието й в Европейския съюз ". Убеден съм, че ще можете също по този начин да кажете: " Когато навлязохме в новото хилядолетие, Америка беше с нас и дружно преобразихме света ". Благодаря ви, и Бог да ви благослови. За мен е огромна чест да съм тук. Ние извънредно поддържаме курса на държавното управление във връзка с политическите, икономическите и военните промени, които се организират тук. Много съм признателен и за поддръжката, която ни оказахте на нас, и на останалата част от Европа за дейностите ни в Косово ", съобщи Бил Клинтън, президент на Съединени американски щати (1993-2001).



Преди 24 години журналистът Георги Куртев е зает с визитата на Клинтън като част от прессекретариата на Петър Стоянов. На няколко пъти американският президент нарушава строгия протокол за сигурност, а визитата е основно за тези години.

" България имаше потребност от тази поддръжка, тъй като за първи път имахме ясна визия накъде вървим - към пълноправно участие в НАТО, Европейски Съюз и цивилизования свят. Имаше забавен миг, когато с нашия президент да посвири на китара, а той да свири на саксофон. Това беше необичайно за Сикрет Сървис, тъй като те не чакаха това да се случи. Това беше едно от огромните разкъсвания на протокола. Другото, което е, имаше доста ясно предписание по кое време Клинтън ще приказва с публицистите. Помня по какъв начин Нери Терзиева крещеше " Г-н Клинтън, господин Клинтън, тук са медиите, обърнете им внимание ", описа Георги Куртев, публицист.



Така 24 години по-късно, американският президент e у нас, само че към този момент като хазаин на основаната от него през 2005 година Глобална самодейност на Клинтън, която разисква по какъв начин светът да се оправи с належащите световни провокации като изменението на климата, енергетиката и продоволствената рецесия. А на среща със студенти той описа спомените си от визитата през 1999-та година.

" Радвам се да се върна. Помня визитата през 1999 година. Имаше страховит протест пред катедралата и несъмнено имаше 30-40 хиляди души. Беше необикновено. Изживяхте сложни времена, само че се справяте отлично. И фактът, че съм поканен да се върна тук ме радва, тъй като значи, че правя вярна работа ", сподели още Бил Клинтън, президент на Съединени американски щати (1993-2001).

Той се обърна и към младежите - да се занимават с политика.



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР