Американският посланик Ерик Рубин е поредният, който реши да дава

...
Американският посланик Ерик Рубин е поредният, който реши да дава
Коментари Харесай

И американският посланик реши да се изказва за новите изтребители

Американският дипломат Ерик Рубин е следващият, който реши да дава мнение по тематиката за закупуване на нови бойни самолети за Военновъздушните сили на България. Макар и завоалирано той опита да намекне, че верният избор може би бил американските F-16.

„ България ще вземе суверенно решение какви изтребители да вземе за въоръжените си сили, само че с изключение на цената би трябвало да има поради качествата им и оперативната съгласуемост с НАТО ", разгласи дипломат Ерик Рубин в речта си " Пътят напред " във Военния клуб в София.

" Решението за рационализация ще желае тежки политически решения. България ги прави, това ще я направи по-стабилна и сигурна, " сподели посланикът, представен от „ Епицентър ".

Той сподели, че Алиансът ще е подготвен да поддържа всевъзможни опити за рационализация на българските въоръжени сили. Според Рубин, въпреки крайното решение да е напълно на управляващите в София, „ значими са и опитът в същински въздушни битки, а оперативната съгласуемост на машините би трябвало да е налице както със " самолетите на Съединени американски щати и други съдружници в НАТО, по този начин и със съдружници, които са ни съседи в района ".

А както е известно прилежащите държави-членки на НАТО - Турция, Гърция и Румъния, разполагат точно с F-16, което явно бе намек на Рубин и България да избере същия аероплан - мнение, което от американския дипломат въпреки всичко би било предстоящо.

Това бе първата му огромна обществена изява, откогато третото държавно управление на Бойко Борисов встъпи в служба. Преди него министър председателят Борисов изложи визията си за ролята на България в председателството на Европейския съвет от януари следващата година и трансатлантическите връзки, както и за модернизацията на българските въоръжени сили.

" Нито една страна не може да се оправи с днешните провокации ", сподели посланикът и напомни, че президентът Доналд Тръмп е подчертал уговорката към Член 5 от Северноатлантическия контракт за групова защита в речта си във Варшава. Той похвали съдействието в защитата сред София и Вашингтон и " забележителния прогрес " от 2006 година насам, когато двете страни подписват съглашение за двустранно съдействие в защитата. " Двустранната интензивност в защитата за последните две години се усили 400 пъти.

Другата седмица България ще е хазаин на Saber Guardian - най-голямото интернационално обучение в Европа тази година. "

Тези старания обаче би трябвало да се съчетаят с увеличени разноски за защита на страните-членки на НАТО и закупуване на нова техника за въоръжените сили, която е " сериозно значима " за съдействието в границите на Алианса.

" Не става дума единствено за пазаруване на самолети, а и за съгласуемост, поддръжка и инфраструктура, които не вървят в комплект с нито един изтребител. С министъра на защитата Красимир Каракачанов споделяме възгледа, че България не би трябвало просто да дава пари, с цел да придобие самолети, а да мисли по какъв начин процесът на рационализация ще освежи цялата стопанска система и отбранителната промишленост ", добави Рубин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР