Американският пилотиран космически кораб “Старлайнър на Боинг започна своите изпитателни

...
Американският пилотиран космически кораб “Старлайнър на Боинг започна своите изпитателни
Коментари Харесай

Космическият кораб Старлайнър на Боинг е по-скъп не само от Крю Драгън, но и от Союз

Американският пилотиран галактически транспортен съд “Старлайнър ” на Боинг стартира своите изпитателни полети на 4-ти ноември, когато за пръв път тества избавителните си системи, а в този момент инженерите го приготвят за нова задача до Международната галактическа станция (МКС) през декември. На фона на това позитивно развиване от софтуерна позиция дойде и една не изключително добра вест. НАСА разгласява отчет, който ни дава първата подробна информация какви ще са цените за изпращането на астронавти на новите американски кораби. “Старлайнър ” се оказва по-скъп освен от “Крю Драгън ” на СпейсЕкс, само че и от съветския “Союз ”! 

Напомням на читателите, че американците изгубиха способността си да пращат астронавти до МКС през 2011 година, когато бяха пенсионирани галактическите совалки. Вместо това НАСА заплаща на Русия да извозва астронавтите на борда на галактическите кораби “Союз ”, като цената за едно астронавтско място възлиза на $84 милиона. Агенцията бе избрала Боинг и СпейсЕкс да разработят нови галактически кораби, с които Съединени американски щати освен трябваха да скъсат зависимостта си от Русия, само че да се обезпечи по-евтина опция.

Засега обаче се оказва, че единствено СпейсЕкс дават такава бюджетна опция. Едно място на борда на “Крю Драгън ” възлиза на $55 милиона – доста по-малко в съпоставяне със “Союз ”. Не по този начин стоят нещата със “Старлайнър ” – НАСА ще вади $90 мииона всякога, когато желае да изпрати астронавт в космоса с кораба на Боинг.

Разбира се, постоянно сме знаели, че Боинг е остаряла компания, бюрократизирана и заради това нейният галактически транспортен съд ще е по-скъп. Все отново Боинг получиха и повече пари за основаването на “Старлайнър ” – $4.2 милиарда, до момента в който СпейсЕкс взеха единствено $3.1 милиарда.

Но освен това – оказа се, че от НАСА са се съгласили да дадат спомагателни $287.2 милиона на Боинг, с цел да предотвратят евентуални отлагания сред третата и шестата пилотирана задача. Финансовата инжекция послужила и за спомагателна гаранция, че организацията ще продължи да употребява услугите на Боинг за транспорт на астронавти. Подобна парична помощ не е била оказана на СпейсЕкс, без значение че през последните месеци и години компанията също се сблъска с компликации и претърпя отлагания.

СпейсЕкс и Боинг се готвят за следващите си изпитателни полети на “Крю Драгън ” и “Старлайнър ”, които са планувани за декември. В рамките на полета на “Крю Драгън ” ще бъде тествана избавителната система, а “Старлайнър ” ще извърши дебютно съединяване с МКС в роботизиран режим.

Ако тези полети бъдат сполучливи, транспортите на хора ще могат да стартират. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР