Американският министър на отбраната Лойд Остин тази сутрин разговаря по

...
Американският министър на отбраната Лойд Остин тази сутрин разговаря по
Коментари Харесай

Американският министър на отбраната разговаря по телефона с китайския си колега

Американският министър на защитата Лойд Остин тази заран беседва по телефона с китайския си сътрудник Дун Цзюн, като това е следващата стъпка на Вашингтон за възстановяване на връзката сред двете армии на фона на напрежението в Индо-тихоокеанския район, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Остин беседва с адмирал Дун за първи път от ноември 2022 година, като този месец се чака държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да посети Китай.

Пекин прекрати всички сходни контакти през август 2022 година, откакто тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи аудиенция в Тайван.

Размразяването на връзките сред двете международни сили стартира през ноември предходната година, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Дзинпин се срещнаха в коридорите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие в Сан Франциско.

Високопоставен представител на Пентагона съобщи, че днешният диалог сред Остин и Дун е дал на Съединени американски щати опцията да предотвратят прерастването на конкуренцията с Китай в спор.
Източникът на АП, който пожела да остане неизвестен, уточни, че от ноември насам Съединени американски щати не са следили никакви рисковани или непрофесионални прехващания на американски военни самолети, само че че китайските дейности на насила във връзка с филипински кораби основават риск от ескалация.

Военни представители на Съединени американски щати и Китай се срещнаха по-рано този месец на Хавайските острови, с цел да обсъдят някои остри произшествия с кораби и самолети сред двете армии в Тихия океан.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР