Американският министър на отбраната Лойд Остин, който пристига на посещение

...
Американският министър на отбраната Лойд Остин, който пристига на посещение
Коментари Харесай

Financial Times: САЩ ще поискат от България да изпрати ракети на Украйна

Американският министър на защитата Лойд Остин, който идва на посещаване у нас през днешния ден, ще се опита да убеди България да изпрати на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски изиска. Това написа Financial Times. Изданието напомня, че и двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са подготвени да работят и украинските военни.

Вчера вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова съобщи, че до този миг искане страната ни да изпрати оръжие и муниции на Украйна от страна на Съединени американски щати не е постъпвало. " Продължаваме да считаме, че България не би трябвало да доставя оръжие и муниции в Украйна”, съобщи Нинова и добави, че, в случай че стане въпрос за това, от Българска социалистическа партия няма да поддържат такова решение. Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер през вчерашния ден съобщи, че България няма да изпраща военна помощ към Украйна по време на спора там.

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пък разгласи във видео, оповестено през вчерашния ден на фейсбук страницата на съветското посолство, че би желала да предизвести формалните български управляващи, че доставките на оръжия (включително от руски произход) и бойни муниции за украинските националисти надали ще добави оптимизма за двустранния разговор, който към този момент така и така е влошен.

Това ще бъде трето посещаване на министър на защитата на Съединени американски щати у нас. През юли 1994 година в София на публично посещаване е Уилям Пери в границите на негова обиколка в няколко страни от Югоизточна Европа. През юли 1997 година на посещаване у нас идва Уилям Коен, след присъединяване в срещата на високо ниво на НАТО в Мадрид на 8 и 9 юли и визити в Унгария и Украйна.

Към момента не са оповестени тематики в идните диалози на ръководителя на Пентагона при визитата му у нас. От Министерския съвет оповестиха само, че министър председателят Кирил Петков ще има среща с Лойд Остин в събота, по време на която ще обсъдят " тематики от интерес и за двете страни ".

Министърът на защитата Драгомир Заков дефинира визитата на Лойд Остин у нас като извънредно знаково. " То демонстрира мощния ангажимент на Съединени американски щати към НАТО като цяло. Не тъй като България е слабото звено в Алианса, тъкмо противоположното – България се стреми да способства с каквото може и това се прави оценка от нашите съюзници”, разяснява министър Заков.

Словакия към този момент се съгласи да даде ракетни системи С-300 на Украйна. Новината заяви словашкият министър на защитата Ярослав Над след визитата на американския си сътрудник Лойд Остин в страната, съобщи Reuters.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР