Американският министър на финансите Джанет Йелън призова в четвъртък за

...
Американският министър на финансите Джанет Йелън призова в четвъртък за
Коментари Харесай

Джанет Йелън призова за действия в защита на почтеността на данните на МВФ и Световната банка

Американският министър на финансите Джанет Йелън прикани в четвъртък за " мощни дейности " от страна на интернационалните финансови институции в отбрана на честността на данните и предварителна защита на възможни злоупотреби на фона на абсурда с данни на Световната банка, съобщи Ройтерс.

В изказване до управителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Джанет Йелън прикани също интернационалните финансови институции да подхващат стъпки за възстановяване на вътрешните им системи за подаване на сигнали за нередности.

Управителният съвет на МВФ удостовери в понеделник, че има цялостно доверие в ръководещата директорка Кристалина Георгиева, откакто прегледа изказвания, че по време на работата си в Световната банка през 2018 година тя и други чиновници на банката са оказали напън над специалисти да трансформират данни по метод, който би облагодетелствал Китай.

Финансовият министър на Съединени американски щати предизвести Георгиева, че въпреки да няма задоволително директни доказателства, с цел да бъде отстранена, Вашингтон гледа на изказванията съществено. Йелън изиска дейни дейности за обезпечаване на честност на данните на МВФ и отбрана на лицата, които подават сигнали за нередности.

В изказването си до Международния паричен и финансов комитет (IMFC) на МВФ и Комитета за развиване на Световната банка Джанет Йелън предизвести, че разкритията от следствието могат да навредят и на двете институции, в случай че не им се обърне внимание.

" Резултатите от следствието на нередностите в " Да правиш бизнес " могат да понижат доверието в интернационалните финансови институции, в случай че липсват мощни дейности, които да покачат отговорността, отбраната на честността на данните и да предотвратят злоупотреби ", уточни Йелън.

Тя бе подложена на рецензии от някои членове на Конгреса, които споделят, че се е поддала на напън от други страни и е разрешила управителният съвет на МВФ да приключи прекомерно бързо своя обзор на обстановката.

" Ние не знаем какво се е случило, а в този момент в никакъв случай няма да разберем в действителност какво се е случило, оставяйки диря на подозрение върху бъдещите данни от проучвания на Световната банка и МВФ ", сподели сенатор Джеймс Риш от Републиканската партия, който е член на сенатската комисия по външни връзки.

Риш и ръководителят на комисията от Демократическата партия Робърт Менендес преди този момент приканиха за цялостна отчетност по въпроса.

Председателката на Международния паричен и финансов комитет на МВФ, която е и финансов министър на Швеция, Магдалена Андерсон сподели, че бордът на МВФ е направил цялостен разбор преди да изрази своята поддръжка за Кристалина Георгиева.

" Беше изработен цялостен разбор от борда на МВФ и заключението от този цялостен разбор бе, че има единомислеща, цялостна поддръжка за Кристалина, за метода, по който тя прави работата си като ръководещ шеф на МВФ ", сподели Андерсон пред публицисти на конференция на IMFC.

Неназован източник, осведомен с тематиката, обаче е декларирал пред Ройтерс, че сагата надалеч не е завършила, като е подчертал сериозното естество на разкритията от отчета на правната адвокатска фирма WilmerHale.

Министерството на финансите на Съединени американски щати ще следи деликатно работата на МВФ и чака неговите " претенции " към Георгиева да бъдат изпълнени, сподели източникът, поискал анонимност.

Кантората WilmerHale работи по обособен отчет за вероятни операции на данните от отчетите " Да правиш бизнес " през 2018 година и 2020 година Източникът е декларирал, че министерството на финансите на Съединени американски щати ще направи оценка на втория отчет, когато той бъде публикуван.

Световната банка съобщи, че няма съответен период за довеждане докрай на отчета на WilmerHale, като уточни, че правната адвокатска фирма е била натоварена със задачата да направи цялостен разбор и да наблюдава всички инструкции.

Говорител на Световната банка също по този начин означи, че отчетът ще бъде изпратен на департамента по човешки запаси и е малко евентуално да бъде оповестен обществено, защото следствията на личния състав са конфиденциални.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР