Американският милиардер Илон Мъск очаква неговата компания за мозъчни импланти

...
Американският милиардер Илон Мъск очаква неговата компания за мозъчни импланти
Коментари Харесай

Мъск започва изпитанията с хора до края на годината

Американският милиардер Илон Мъск чака неговата компания за мозъчни импланти Neuralink да стартира проби върху хора още тази година, оповестява Ройтерс, цитирайки предприемачът, който е на посещаване във Франция.

Говорейки по време на събитието на VivaTech в Париж, съоснователят на стартъпа сподели, че Neuralink възнамерява да вгради пациент с тетраплегия или параплегия по време на уебкаст, следен от Ройтерс. Въпреки че Мъск не посочи какъв брой пациенти ще вгради компанията му или за какъв интервал от време, „ наподобява, че първият случай ще бъде по-късно тази година “, посочи предприемачът, който е и основен изпълнителен шеф на производителя на електрически коли Tesla, на обществената платформа Twitter и на компанията за галактически технологии SpaceX.

Миналия месец Neuralink съобщи, че е получила позволение от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) за първото си клинично изпитване върху хора, което съставлява значим крайъгълен камък за стартъпа, защото е изправен пред следствия от Съединени американски щати поради опити с животни. FDA призна, че е разрешила на Neuralink да употребява своя мозъчен имплант и хирургически робот за тествания, само че отхвърли да даде повече детайлности.

Ако Neuralink успее да потвърди, че устройството ѝ е безвредно за хората, към момента ще са нужни няколко години, евентуално повече от десетилетие, за стартирането на по-широка активност, което минава през  осигуряване на позволение за комерсиална приложимост. Компанията се конкурира и с други невротехнологични стартъпи, които към този момент са вградили своите устройства в хора.

Междувременно оценката на компанията се увеличи през последните месеци до близо 5 милиарда $.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР