Американският конгресмен Уорън Дейвидсън призова Министерството на финансите на САЩ

...
Американският конгресмен Уорън Дейвидсън призова Министерството на финансите на САЩ
Коментари Харесай

Американски конгресмен иска ответни действия на подкопаването на акта Магнитски у нас

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън прикани Министерството на финансите на Съединени американски щати в четвъртък (22 декември) да предприеме дейности против българския основен прокурор Иван Гешев за " корупционни дейности ", заплашващи " стабилността и сигурността на съдружниците от НАТО в Европа ", разкрива документ, с който разполага порталът EURACTIV.

Представяме материала без редакторска интервенция.

Дейвидсън, републикански конгресмен и член на Комитета по финансови услуги на Камарата на представителите, изпрати писмо до министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, в което предизвестява, че " по-голямата част от зловредното съветско въздействие е концентрирано в Югоизточна Европа, в това число измежду страни от НАТО като България " и че " явното занемаряване на глобите на Съединени американски щати от страна на българския основен прокурор е недопустимо и би трябвало да бъде прегледано ".

В писмото конгресмен Дейвидсън се базира на публикацията на EURACTIV по отношение на решението на български съд, съгласно което актът Магнитски на Съединени американски щати не може да се ползва в България.

През юни 2021 година Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) към Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Ходът беше част от най-голямата акция по акта Магнитски, подхваната за един ден, ориентирана против повече от 65 физически и юридически лица за техните значими корупционни дейности в България.

Акцията бе ориентирана против видния български хазартен магнат Васил Божков, някогашния народен представител и медиен магнат Делян Пеевски и зам.-шефа на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков.

Твърди се, че Божков неколкократно е подкупвал държавни чиновници, измежду които сегашен политически водач и някогашен ръководител на към този момент отстранената Държавна комисия по
хазарта, оповестиха от Съединени американски щати.

Пеевски е медиен магнат и български народен представител и постоянно е бил свързван с корупция, употребявайки търговия с въздействие и подкупи, с цел да се защищити от публичен надзор и да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество, съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Съобщава се, че Пеевски е употребявал Желязков за осъществяване на скица за подкупване, включваща български документи за престояване на чужденци и подкупване на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на тяхната информация и преданост, настояват Съединени американски щати.

В писмото си Дейвидсън написа, че посочените лица по акта Магнитски са изнудвали настоящи министри с наказателни обвинявания от българската прокуратура.

" Използването като оръжие на висшата прокуратура в интерес на проведената престъпност и корупцията е сериозен проблем на значим съдружник на НАТО и като цяло в Балканския район ", написа Дейвидсън.

Той изрази страдание, че " виждаме единствено ескалация на непозволеното държание на българската правосъдна система " от март 2021 година, когато Комисията по външни връзки на Сената излезе с двупартийно изказване, осъждащо " продължителната корупция, намаляването на свободата на медиите, политизирането на правосъдната система ".

На 4 март 2021 година двама американски сенатори от Комисията по външни работи, че ширещата се корупция, неналичието на независимост на медиите и политизирането на правосъдната система заплашват връзките сред Съединени американски щати и България.

Изявлението бе подписано от ръководителя на Комисията по външни работи към Сената на Конгреса на Съединени американски щати Боб Менендес и сенатор Джим Риш.

Двамата сенатори написаха, че Съединени американски щати ще поддържат дейностите за възобновяване на медийната самостоятелност и върховенството на закона в България. Българският президент Румен Радев дефинира оценката на двамата американски политици като " смазваща ", а ръководещата тогава дясноцентристка партия ГЕРБ се опита да я омаловажи.

Само четири месеца по-късно Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания по световния Закон Магнитски против Пеевски и Божков.

Българската прокуратура, само че. Разследването против Пеевски беше прекъснато тъкмо година по-късно с аргумента, че прокуратурата не е разкрила никакви данни за осъществено закононарушение.
 Пеевски внесе правосъден иск в Съединени американски щати да го махнат от листата
Пеевски внесе правосъден иск в Съединени американски щати да го махнат от листата " Магнитски "

В желае се показва, че няма доказателства за непозволени дейности от негова страна

Гешев сподели, че глобите по акта " Магнитски " са административно-политически инструмент на Съединени американски щати, който няма наложителна правна мощ в България.

Конгресмен Дейвидсън написа, че " информациите за корупционни дейности на българския основен прокурор Иван Гешев будят изключително безпокойствие ".

" Българската сериозна инфраструктура и отбранителни компании се трансферират рутинно на съветски глобени банки и други корумпирани детайли макар глобите.

Той уточни още, че българските проверяващи публицисти е трябвало да бъдат предизвестени от посолството на Съединени американски щати за непосредствена опасност единствено дни откакто са съобщили за корупционни обвинявания против Гешев.

" Тези дейности директно заплашват стабилността и сигурността на съдружниците от НАТО в Европа и имат за цел да подкопаят (закона Магнитски)... " Явното занемаряване на глобите на Съединени американски щати от страна на българския основен прокурор е недопустимо и би трябвало да бъде прегледано ", написа конгресменът.
 Спецпрокуратурата приключи инспекциите по листата
Спецпрокуратурата приключи инспекциите по листата " Магнитски " против Пеевски и Илко Желязков

Причината за това е неналичието на данни за осъществено престъпление

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР