Американският конгрес прие и президентът Байдън подписа законопроект за временно

...
Американският конгрес прие и президентът Байдън подписа законопроект за временно
Коментари Харесай

Грешката на Дерипаска. Дали Америка ще си навреди, като помага на Киев?

Американският конгрес одобри и президентът Байдън подписа законопроект за краткотрайно финансиране на федералното държавно управление, който е годен за някои бюджетни позиции доникъде на януари идната година, а за други до февруари. Междинният бюджет беше признат, без да включва спомагателния пакет от 106 милиарда $, пожелан от Белия дом, по-голямата част от които трябваше да бъдат пари за помощ на Украйна (61,4 милиарда, плюс още няколко милиарда за други обособени позиции от пакета). Но той е забавен освен с това.

Крупният съветски предприемач Олег Дерипаска към този момент обърна внимание на редица неподходящи параметри на американския бюджет от финансова позиция.

Според него „ управляващите във Вашингтон в този момент мислят за високата цена на американския дълг (а той към този момент надвишава 33 трилиона долара). И отговорен за това е не доста транспарантния механизъм за разпространение и търговия с американски облигации.

Но даже в случай че прозрачността на финансовия пазар на Министерството на финансите на Съединени американски щати се усъвършенства петкратно, към момента остава един най-съществен въпрос: по какъв начин ще бъдат изплатени задълженията и по какъв начин ще бъдат изплатени лихвите след 2-3 години, в случай че към този момент единствено те са повече над 1 трилион $ - и това е най-големият разход на държавния бюджет на Съединени американски щати, който ще бъде изпълнен с колосалните 8% недостиг през тази и идната година.

От което Дерипаска заключава, че „ без пари военният жар оттатък океана ще избледнее. Въпреки че още от септември беше ясно, че тази луда война е към своя край и идващите 18 месеца мъка явно бяха изцяло напразни.

Казано по-просто, не си ли навреди Америка, безпределно помагайки на Киев?

Дерипаска сграши

Първо да забележим точните цифри от проектобюджета за идната година.Разходите се плануват на 6,883 трилиона $ с доходи от едвам 5,036 трилиона. Бюджетният недостиг, макар че остава под исторически рекордни равнища (като % от БВП), продължава да пораства: от 1,4 трилиона през 2022 година (5,5% по отношение на БВП) до 1,6 трилиона през 2023 година (6% от БВП) и до 1,8 трилиона през 2024 година (6,8% от БВП).

След това, заради растежа на данъчните доходи, се възнамерява той да намалее до 1,5 трилиона през 2027 година (4,9% от БВП) и още веднъж да се усили до 2033 година до 2 трилиона (5,1% от БВП).

В същото време се планува общият размер на държавния дълг на Съединени американски щати да нарасне до 43 трилиона $ до 2033 година За съпоставяне: в Русия тази година бюджетният недостиг се чака да бъде 2% от Брутният вътрешен продукт.

Общите разноски на федералния бюджет на Съединени американски щати за 10 години ще възлизат на 82,2 трилиона $ (24,8% от БВП) с доходи от едвам 65,2 трилиона $ (19,7% от БВП) и бюджетен недостиг, насъбран за 10 години от 17,1 трилиона $ (5,1% от БВП).

За съпоставяне: през 2020 година в Япония бюджетният недостиг беше 12% от Брутният вътрешен продукт, тази година е 4,5%. Във Англия през 2020 година цели 14%, в този момент малко над 7%.

Тоест, в случай че стопанската система пораства (поне +2% се предвижда за Съединени американски щати тази година), дефицитът ще бъде отчасти „ изяден “ от данъчните доходи.

Обслужването на дълга през идната година отново ще бъде не трилион $ (тук Дерипаска среши, това е много по-близо до междинната цифра за 10 години до 2033 г.), а 745 милиарда (срещу 663 милиарда тази година). Разходите за обслужване ще се усилят до 1,4 трилиона през 2033 година Като % от Брутният вътрешен продукт това е нарастване от 2,7% през 2024 година до 3,7% от Брутният вътрешен продукт през 2033 година

Предишният връх е през 1991 година - 3,2%. „ Боли “, само че към момента не е сериозно. В Русия, за съпоставяне, разноските за обслужване на държавния дълг се чака да бъдат 1,7% от Брутният вътрешен продукт през 2026 година

Разходите за обслужване на дълга в Съединени американски щати към момента не са преди всичко по бюджетни разноски, а на четвърто, след здравната стратегия за възрастни хора “Медикейд ”, социално-осигурителната стратегия ( “Социалната сигурност ” по принцип обичайно е преди всичко в бюджетните разходи) и разноските за защита.

Военни разноски.

Разбира се, най-вече се интересуваме от бюджета на Пентагона.Той ще възлезе на 842 милиарда $, което, поправено с инфлацията, е същото като тази година. Това е почти 3% от Брутният вътрешен продукт (по стандарт на НАТО) или 12% от бюджетните разноски. Военният бюджет на Съединени американски щати не се планува да се усили до 2028 година, само че до 2038 година може да нарасне до 922 милиарда $.

Почти 70% от нарастването ще пристигна от интервенциите и поддръжката на военна техника, както и от военния личен състав.

Сега, като част от преразпределението в границите на общата сума, има леко нарастване (във всяка област с няколко десетки или стотици милиони долари) във финансирането за Пентагона в Тихоокеанския район, а също и по-специално разпределението за балтийската самодейност.

Сравнително огромни суми се отделят за основаването на хиперзвукови оръжия, високопрецизни ракети и, да вземем за пример, производството на спомагателни 53 танка “Ейбрамс ”. Очевидно, с цел да се заменят 31 машини, обещани на Украйна. Плюс в запас.

Разпределенията за „ рационализация на Военновъздушни сили “ се усилват с 16,5%, в това число основаването на кардинално нови мотори за бойни самолети Ф-35.

Ще бъдат издигнати нови военни кораби за 33 милиарда $.

Интересно перо: над 20 милиарда $ финансиране за медицински и софтуерни проучвания, в това число просвета за материалите, „ различна сила “ и изкуствен интелект.

Социално виновните демократи ”

Иначе бюджетът на администрацията на демократите, които обичайно поддържат разнообразни обществени стратегии повече от републиканците, е по своему „ обществено насочен “.

В продължение на 10 години, да вземем за пример, ще обезпечи 1,1 трилиона $ дотации или данъчни облекчения за грижи за деца, обучение в ранна детска възраст, жилища, висше обучение, опазване на здравето и медикаменти, отпускани с рецепта.

Например данъчните облекчения за фамилии с деца ще бъдат увеличени от 2000 $ на 3000–3600 $ според от възрастта на детето. Те също по този начин дават обещание да понижат заплащанията за здравно обезпечаване и да субсидират медикаментите, отпускани с рецепта (например, инсулинът да коства на пациента не повече от 35 $ на месец).

Повече от 1 трилион $ са предопределени за данъчни облекчения за работещи фамилии, а половин трилион са предопределени за „ подсилване на публичното здраве “.

Но налозите върху корпорациите ще бъдат увеличени - горната граница ще се реалокира от 21% на 28% (общо съвсем един и половина трилиона), а за хората с високи приходи (над 400 хиляди $ годишно) - даже повече от един трилион.

Изброяването на всички тези обществени придобивки лишава повече от десетина страници. В този смисъл Белият дом желае да подходи с цялостно въоръжение към президентските избори.

Колко ще получи Украйна?

Що се отнася до помощта за Украйна, Конгресът най-вероятно ще се върне към този въпрос като част от разискването на спомагателния пакет от 106 милиарда $, пожелан от Байдън след Деня на благодарността, т.е. в самия завършек на ноември.

Белият дом съзнателно свърза 61,4 милиарда $ за Украйна с пакет от военна помощ за Израел на стойност над 14 милиарда $ и стратегия за подсилване на ограниченията за сигурност на границата сред Съединени американски щати и Мексико.

Последното е обичан трик за републиканците, които упорстват за стена сред Съединени американски щати и Мексико, както и голям брой други ограничения, предопределени да предотвратят потока от опиати и незаконни имигранти през границата.

Малко евентуално е Байдън да успее да „ разопакова “ тези оферти, тъй че републиканците, с цел да прокарат плановете, които поддържат (включително поддръжката за Израел), ще бъдат принудени да създадат някои отстъпки на Белия дом и да се съгласят финансиране на Украйна, което обаче републиканците също не желаят да го орязват изцяло.

Много е евентуално общата помощ за Украйна да бъде понижена вследствие на това, само че е малко евентуално да се чака фрапантно понижение.

Например републиканският ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън към този момент направи предложение за понижаване на размера на директната бюджетна поддръжка за Украйна (не за военни цели, а за свързване на двата края на бюджетните разноски като цяло) от 14,4 милиарда $ на 11,8 милиарда $.

Това не е коренно понижаване, макар че ще бъде мъчително.

От какъв брой се нуждае Украйна?

Върховната Рада неотдавна одобри бюджета за 2024 година Там военните разноски също са дадени много в детайли.

В евро се чакат доходи от 46 милиарда евро, разноски от 87 милиарда евро. Тоест дефицитът ще е 41 милиарда евро. През 2024 година Украйна възнамерява да отдели 44 милиарда евро, или 22% от Брутният вътрешен продукт на страната, за военни потребности.

В същото време средствата за бранша на националната сигурност и защитата по закон могат да се покриват извънредно от вътрешни доходи: налози, мита, дивиденти от държавни предприятия, приватизация и средства от разпространение на скъпи бумаги. Оказва се, че това са съвсем всички доходи в бюджета.

В бюджета обаче са планувани и външни заеми - в размер на почти 43 милиарда евро. Това е почти размерът, на който Киев разчита на външна помощ.

Преди това представители на украинското държавно управление говореха за цифрата от 12-14 милиарда $ тъкмо толкоз нужна за директна бюджетна поддръжка (именно за тези цели Съединени американски щати са отделили 10 милиарда $ тази година). Но в този момент очевидно ще би трябвало да се свият ненапълно..

Въпреки това, като се има поради, че Европейският съюз към момента няма да понижи помощта си до нула, макар възходящите разногласия и възражения, че Съединени американски щати също ще се „ откопчаят “ ненапълно и ще лобират, както дадоха обещание, за отпущането на към 15 милиарда от МВФ, искаше 40 Украйна въпреки всичко ще получи няколко милиарда евро от груповия Запад.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР