Американският инвестиционен гигант BlackRock е понесъл загуби в размер на

...
Американският инвестиционен гигант BlackRock е понесъл загуби в размер на
Коментари Харесай

Заради Русия BlackRock със загуби в размер на 17 млрд. долара

Американският капиталов колос BlackRock е понесъл загуби в размер на към 17 милиарда $ поради войната в Украйна.

За това способстват глобите против Русия и затворените пазари, написа „ Файненшъл таймс “.

Главният изпълнителен шеф на BlackRock Лари Финк е оповестил, че е понижил цената на съветските борсово търгувани фондове от близо 600 млн. $, каквато е била цената им в края на предходната година, до обща стойност под 1 млн. $.

В края на януари 2022 година клиентите на BlackRock са държали над 18.2 милиарда $ в съветски активи, само че затварянето на пазарите и глобите, наложени на Русия, след нашествието в Украйна, са създали голяма част от тях изцяло непродаваеми. Именно това принудило BlackRock внезапно да понижи цената им.

На 28 февруари от капиталовия колос са спрели всякакво закупуване на съветски активи. Говорител на BlackRock прецизира, че тяхната обща стойност към въпросната дата е била към 1 милиард $, само че тогава пазарите са били дейно замразени, като смяната в числата – от над 18.2 милиарда $ на към 1 милиарда $ - се дължи не на продажби на активи, а на намаляването на цената им.

И други огромни капиталови корпорации регистрират загуби в милиарди долари. Pimco, да вземем за пример, преди войната в Украйна, е държал минимум 1.5 милиарда $ от съветския държавен дълг и към 1.1 милиарда $ под формата на суапове за кредитно несъблюдение.

По данни на Morningstar фондовете Ashmore и Western Assets също имат основни експозиции към съветския държавен дълг, като това важи и за Janus Henderson, въпреки и в по-малки размери.

В четвъртък (10 март) американските банки Goldman Sachs и JPMorgan оповестиха проектите си да изтеглят активността си от Русия, заявявайки, че по този начин се преценяват с инструкциите на държавното управление във Вашингтон.

В профила си в LinkedIn основният изпълнителен шеф на BlackRock - Лари Финк, разгласи, че обстановката е извънредно комплицирана и че от корпорацията му са в дейни съвещания с регулаторите, с доставчиците на показатели (физическите или юридическите лице, които управляват изработването на референтните показатели), с цел да подсигуряват, че клиентите им могат да освободят позициите си в съветски скъпи бумаги, когато и където разрешат регулаторните и пазарните условия.

BlackRock отхвърли да показа разбивка на съветските си скъпи бумаги, както и да даде детайлности кои фондове какви загуби са понесли.

Но мениджърът на активи на BlackRock понижи цената на своя максимален съветски фонд, търгуван на борсата, ERUS, от към 600 милиона $ в края на предходната година, до обща стойност под 1 милион $. Той спря търговията и се отхвърли от таксите за ръководство на всички свои съветски фондове, търгувани на борсата, както и от нововъзникващия по този начин наименуван фонд „ Европа “, който бе мощно изложен на Русия. В края на януари този фонд бе с чиста стойност на активите в размер на 622 милиона евро, само че по-късно тя бе понижена на до 269 милиона евро.

От BlackRock показват, че в случай че напрежението в Украйна и глобите отслабнат, съветските скъпи бумаги могат още веднъж да стартират да се търгуват и да възстановят част от цената си. При сходен удобен сюжет клиентите на BlackRock биха могли да не бъдат напълно на загуба.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР