Американският долар е основната световна резервна валута в продължение на

...
Американският долар е основната световна резервна валута в продължение на
Коментари Харесай

Расте броят на „много мощните държави“, които бягат от долара

Американският $ е главната международна аварийна валута в продължение на десетилетия, само че този статут може да бъде заплашен, защото "много мощни страни " се стремят да подкопаят смисъла му. За това предизвести Ан Корин, шеф на Института за разбор на световната сигурност в Съединени американски щати, представена от CNBC.

„ Основните движещи фактори като Китай, Русия и Европейския съюз имат мощна мотивация за дедоларизиране “, сподели Корин. „ Не знаем какво ще стане по-нататък, само че това, което знаем, е, че актуалната обстановка е неустойчива. (...) Има възходящ клуб от страни - доста мощни страни “, акцентира шефът.

Доларът се преглежда като една от най-сигурните вложения в света и се повишава по време на стопански или политически безредици. Но един от факторите, ограничаващи ентусиазма на страните към зелените пари, е вероятността да бъдат подчинени на юрисдикцията на Съединени американски щати, когато правят покупко-продажби с долари.

Когато се употребява американски $ или преводите се реализират посредством американска банка, предприятията са подчинени на юрисдикцията на Съединени американски щати - даже в случай че те нямат „ нищо общо със Съединени американски щати “, сподели още Корин. Експертът уточни като образец едностранното отдръпване на Вашингтон от нуклеарната договорка с Иран през 2018 година, последвано от възобновяване на глобите против Техеран. Тази обстановка остави европейските мултинационални компании уязвими за наказване от Вашингтон, в случай че продължат да вършат бизнес с Иран.

„ Европа желае да прави бизнес с Иран, само че не желае да се подчинява на американския закон за правене на бизнес с Иран. Никой обаче не желае да бъде наказван, че прави бизнес с страни, с които Съединени американски щати не са щастливи да вършат “, прибавя Ан Корин. В резултат на това страните имат „ доста, доста мощна мотивация “ да се откажат от потреблението на „ зелените пари “, сподели тя.

„ Петро-юанът “ може да бъде ранно предизвестие

Ако доларът понижи въздействието си, други валути могат да изпълнят ролята, която обичайно играе зелената валута - изключително китайският юан.

През последните години Китай се опита да интернационализира потреблението на своята валута. Стъпките включваха въвеждането на фючърси за недопечен нефт, деноминирани в юани. Също по този начин се появявиха и спекулации, че Китай се готви да заплаща за импортиран недопечен петрол със личната си валута, а не в щатски долари.

Фючърсите на нефт, деноминирани в юани - наричани още "петро-юани ", могат да послужат като ранен сигнален знак за намаляващото владичество на $, сподели Корин. „ 90% от петрола се търгува в долари ", акцентира тя. "Ако желаете да разрушите превъзходството на $ над търговията с нефт, това е подтик в посока на дедоларизация ".

Въпреки това тя добави, че въпреки петро-юанът да е „ належащо “ изискване за интернационалното занемаряване на $, то не е задоволително, с цел да се случи това.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР