Американският държавен секретар Рекс Тилърсън се срещна в Мексико с

...
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън се срещна в Мексико с
Коментари Харесай

Американският държавен секретар се срещна с колегите си от Мексико и Канада

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън се срещна в Мексико с мексиканския външен министър Луис Видегарай и двамата обсъждаха тематики, свързани със сигурността и имиграцията.

След 20-минутен диалог към тях се причисли и канадската външна министърка Кристия Фрийланд и тримата министри обсъждаха северноамериканското съглашение за свободна търговия НАФТА и съдействието в региона на енергийната сфера.

След срещата Фрийланд сподели, че Канада е уверена, че НАФТА ще бъде предоговорено по този начин, че да бъде в ползите на всички участници в него:

Бихме желали да уговорим тази договорка по най-бързия метод. Несигурността в никакъв случай не е добре за икономическото доверие. Въпреки казаното, това съглашение е в действителност комплицирано и имаме вяра, че ще би трябвало време, с цел да го създадем по верния метод. Смятам, че всички ние ще работим старателно, с цел да реализираме добра и за трите страни договорка, и то бързо.

Видегарай съобщи, че Мексико в никакъв случай няма да поддържа военно решение на рецесията във Венецуела, било то външно или вътрешно:

При никакви условия Мексико няма да поддържа вид, който допуска потребление на принуждение - вътрешно или външно, с цел да се реши обстановката във Венецуела.

Това предизвестие бе отправено ден откакто Тилърсън загатна за изгледи за военно въстание в тази страна. Външният министър на Мексико сподели, че страната му ще употребява всички дипломатически средства, които са разполагаем, с цел да се откри излаз на обстановката във Венецуела. Тилърсън пък сподели, че желае да види едни свободни и почтени избори във Венецуела и завръщането към конституцията в тази страна:

Това, което бихме желали да забележим там е един кротичък преход. Ако президентът Мадуро се завърне към конституцията на Венецуела, възвърне съответно определеното Народно събрания, разпусне противозаконното Учредително заседание и се върне към честните и свободни избори, тогава той ще бъде благополучен да остане и да управлява след свободни и почтени избори. Ако желае да отстъпи и да остави някой различен да стори това, и това е задоволително. Нашето виждане е, че той би трябвало да се придържа към конституцията.

Държавният секретар предизвести Мексико да внимава за съветската интервенция в изборите по света в навечерието на мексиканските президентски избори, планувани през юли:

Знаем, че Русия е оставила отпечатъците си по голям брой избори по света. Чуваме го също и от нашите сътрудници в Европа. Съветът ми към Мексико е да внимава и да обръща внимание на това, което се случва.

След Мексико, Тилърсън ще бъде на тридневна аудиенция в Аржентина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР