Американският бизнесмен Роджър Макнейми, един от ранните инвеститори на Google,

...
Американският бизнесмен Роджър Макнейми, един от ранните инвеститори на Google,
Коментари Харесай

Менторът на Марк Зукърбърг: Обичам Facebook, но не мога да мълча за това, в което се превръща

Американският предприемач Роджър Макнейми, един от ранните вложители на Гугъл, Amazon и Фейсбук, разгласява в американската преса идентични сериозни публикации. Неговите материали бяха показани на Washington Post, The Guardian и Time. Макнейми смята обществената мрежа за опасност против демокрацията, конфиденциалността, персоналните данни и като цяло, извънредно нездравословна за обществото. На 5-ти февруари излиза неговата книга „Zucked: Waking Up to the Фейсбук Catastrophe“, в която Макнейми споделя, че е бил наставник на Марк Зукърбърг, който славата е заслепила и който манипулира публичното мнение.
Преди повече от 10 години се причислих към Фейсбук и се гордеех с триумфите на компанията… до последните няколко месеца. Аз съм обезпокоен и се срамя. Със своите 1,7 милиарда консуматори Фейсбук е една от най-влиятелните компании в света. Дали ни харесва или не, Фейсбук е високотехнологична медийна компания, която има голямо въздействие върху хората, политиката и общественото благоденствие. Всяко решение, взето от управлението, може да окаже огромно въздействие върху живота на действителните хора. Ръководството на компанията би трябвало да дава отговор за всяко свое деяние и както получава хонорари за реализирани триумфи, по този начин и би трябвало да дава отговор за неуспехите. Неотдавна Фейсбук извърши някои в действителност ужасни неща и аз към този момент не мога да оправдая това държание.



Девет дни преди началото на изборите през месец ноември 2016 година изпратих мейл до създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг и основния действен шеф на компанията Шерил Сандбърг. Там описах видяните от мен проблеми във Фейсбук и имах намерение да обявявам този материал в медиите. Няколко месеца преди този момент забелязах вълна от споделяния, които идваха от Фейсбук групи, които на пръв взор изглеждаха свързани с акцията на Бърни Сандърс, само че никой не можеше да си показа, че са пристигнали от неговия екип. Исках да споделя със Сандбърг и Зукърбърг страха си, че някакви хора употребяват архитектурата и бизнес модела на Фейсбук, с цел да нанесат щета на нищо неподозиращите хора.

Аз съм дълготраен вложител и евангелист. Технологиите са моята пристрастеност и моята кариера. Бях ранен консултант на Зукърбърг – Зук, именуван от доста сътрудници и другари, както и ранен вложител във Фейсбук. Наистина имах вяра в компанията. Ранните ми срещи със Зук съвсем постоянно бяха в кабинета му и нямах цялостна визия за него, само че той постоянно бе прям с мен. Зук ми хареса. Хареса ми и неговият екип. Бях същински почитател на Фейсбук. Бях един от хората, на които Зук можеше да се обади, когато се изправи пред нови провокации. Менторството ми е прелестно и занимателно, а Зук не би могъл да бъде по-добър възпитаник. Говорехме за неща, които са значими за Зук, в области, в които аз имах повече опит и той постоянно следваше моите препоръки.

Когато изпратих този мейл на Зук и Шерил, мислех че Фейсбук е жертва на някакво неразбирателство. Но това, което научих през идващите месеци – изборите през 2016 година, разпространението на информация за Brexit, за продажбата на потребителските данни – всичко това ме шокира и разочарова. Отне ми доста време, с цел да схвана и приема, че триумфът е заслепил Зук и Шерил. Никога не съм имал аргументи да се изправям против Фейсбук и даже към момента владея акции на компанията. Критиката ми към Фейсбук е въпрос на принцип и притежаването на акции е добър метод да се следват правилата. Аз първи вложих във Фейсбук и още веднъж съм първият, който видя задаващата се злополука.
Това е историята за властта, привилегиите, за доверието и злоупотребата с него.


Огромният триумф на Фейсбук в последна сметка докара до злополука. Бизнес моделът на компанията се базира на рекламата, триумфът на която от своя страна зависи от манипулиране вниманието на потребителите по подобен метод, че да виждат колкото се може повече реклами. Един от най-хубавите способи за манипулиране на вниманието е да се провокира отвращение и боязън – страсти, които ангажират вниманието. И колкото по-емоционален е даден пост, толкоз по-добре се вижда в лентата. Фейсбук шпионира потребителите и събира данни отвред, откъдето може, а употребяваните логаритми дават на потребителите тъкмо това, което те желаят. В последна сметка всеки се оказва в своето осведомително балонче и има вяра, че другите консуматори мислят като него. Но редица изследвания потвърдиха, че проявлението единствено на мненията, с които даден консуматор е склонен, покачват поляризацията и както се оказа, вредят на демокрацията.

За да зареди своите логаритми с детайли на изкуствен интелект, Фейсбук стартира да събира данни даже и от хората, които не употребяват тази обществена мрежа. За страдание, Фейсбук не можа да отбрани и запази тези данни. Компанията стартира да ги продава и да търгува с тях, единствено с цел да подписа по-печеливши покупко-продажби. По този метод броят на потребителите се усили, само че бе въведена още една иновация, която способства за още по-големия триумф на рекламния бизнес на Фейсбук.

От края на 2012 до 2017 година в това число, Фейсбук последователно усъвършенства една нова концепция. Компанията опитва с нов вид логаритми, нови видове данни, с дребни промени в дизайна, посредством които определяха и научаваха всичко. Постепенно потребителите станаха индикатори, а не хора. Фейсбук толкоз дейно монетизира своите океани от данни, че всички други съображения бяха забравени. Всяко деяние, осъществено от потребителя, даде опция на Фейсбук по-добре да разбере този консуматор и приятелите на този консуматор. Алгоритмите дадоха опция на компанията всеки ден да прави дребни „подобрения“ в работа на потребителите, което в действителност значи, че всеки рекламодател може да закупи достъпа до вниманието на всеки консуматор. Руснаците доста добре се възползваха от това.

Хората на Фейсбук живеят в нещо като личен балон. Зук постоянно е вярвал, че свързването на всички хора на планетата е толкоз значима задача, че оправдава всяко деяние, належащо за нейното реализиране. Убедени в благородството на задачата си, Зук и неговите чиновници слушат рецензиите, само че не ги чуват и не трансформират държанието си. Те вземат решение съвсем всеки проблем с еднакъв метод: повече изкуствен интелект, повече код, по-бързи усъвършенствания. Те не вършат това, тъй като са неприятни хора. Те вършат това, тъй като триумфът е изкривил тяхното разбиране на действителността. Те не могат да си показват, че зародилите проблеми биха могли по някакъв метод да са свързани с техните планове или бизнес решения. Никога нямаше да им хрумне да слушат критиците. И когато се сблъскаха с доказателствата, че подправените вести и дезинформацията се популяризират точно посредством Фейсбук и са повлияли на английския референдум, както и на изборите в Съединени американски щати, те започнаха да се преструват и отхвърлят. А по-късно бе прибавен и проект Б: извинения и обещания, че всичко ще бъде оправено.

Благодарение на изключителния триумф на Фейсбук, в света на технологиите Зук е нещо като рок звезда и паметен водач. Той е надълбоко зает от логаритмите и продуктите, а останалата част от бизнеса оставя на Сандбърг. Във Фейсбук, Зук е безспорният началник. Неговите подчинени деликатно го учат и са създали специфични техники, с цел да му влияят. Шерил Сандбърг е блестяща, амбициозна и извънредно проведена. Като се има поради статута на Зук като създател, екипът на Фейсбук съвсем в никакъв случай не го провокира да се движи напред и не го предизвестява за настъпването на неприятни времена. (Служител на Фейсбук споделя, че „Хората в никакъв случай не са съгласни с Марк“).

Може би ще си помислите, че потребителите на Фейсбук ще бъдат възмутени от метода, по който платформата е била употребена за подкопаване на демокрацията, правата на индивида и неприкосновеността на персоналния живот? Някои в действителност са възмутени, само че към 1,5 милиарда души го употребяват, с цел да поддържат връзка с родственици зад граница, далечни другари и близки. Хората обичат да споделят своите фотоси, мисли и страсти. Те не могат и не желаят да повярват, че тази платформа може да е виновна за толкоз огромни вреди и несгоди. Фейсбук употребява нашето доверие към фамилията и приятелите, с цел да построи един от най-големите бизнеси в света. Но по едно и също време с това е напълно нехаен с потребителските данни и ускорява минусите на построената народна власт, като в същото време кара хората все по-малко да обръщат внимание и да мислят за себе си, и към този момент да не знаят на кого да се доверят. Фейсбук употребява доверието на хората, с цел да популяризира дезинформация, да оказва въздействие на гласоподавателите и да поляризира вижданията на гората в редица страни. Тази компания ще продължи да прави това, до момента в който ние, като жители, не възвърнем правото си на самоопределение.

Трябва да стартираме да реформираме Фейсбук и другите огромни интернет компании в следните области:
Демокрацията
Демокрацията непосредствено зависи от споделените обстоятелства и полезности. Тя зависи от върховенството на закона. Тя зависи и от съществуването на свободна преса и други опозиционни сили, които държат властта виновна за дейностите си. Фейсбук подкопава свободната преса от две страни: обществената мрежа ерозира публицистиката и я затрупва с дезинформация. Във Фейсбук информацията и дезинформацията са идентични. Единствената разлика при дезинформацията е, дезинформацията генерира повече приходи. За Фейсбук обстоятелствата не са безспорни – изборът е оставен в ръцете на потребителите и техните другари, непрестанно подпомагани от ИИ логаритмите, за да се усили ангажираността. На този декор логаритмите на Фейсбук предизвикват рисковите послания спрямо неутралните. По този метод се покачва равнището на дезинформацията, потребителите се концентрират върху разнообразни тайни теории, а на обстоятелствата не се обръща изключително внимание.

В мащабите на Фейсбук и даже ненапълно на Гугъл, няма по какъв начин да се избегне въздействието върху живота на потребителите и отсам, бъдещето на нациите. Най-новата история демонстрира, че опасността за демокрацията е действителна. Сегашните старания на Фейсбук, Гугъл и Twitter за отбрана на бъдещите избори наподобяват откровени, само че няма причина да не мислим, че те не ще засипят с удари всеки, който реши да се намеси. Единствено генералните промени в техните бизнес модели могат да понижат риска за демокрацията. Фейсбук си остава опасност за слабите по света. Услугата Free Basic даде достъп до обществената мрежа на бедните хора от към 60 страни, само че с цената на големи обществени земетресения. Към сегашен ден Фейсбук е кьорав за методите, по които платформата може да употребена, с цел да навреди на беззащитните малцинства. Всъщност това към този момент се случи – дано да си напомним смъртните случаи в Шри Ланка и Мианмар.
Неприкосновеността на персоналния живот
Фейсбук е огромна опасност за персоналния живот. Начинът по който обществената мрежа следи хората би предиздвикал една разследваща организация да се гордее. Но не и обработката на данните. Би трябвало да има Фейсбук News Feed, в който резултатите от търсенето на са манипулирани. Потребителите би трябвало да имат надзор върху своите данни и безспорен надзор върху метода, по който се употребяват. Потребителите имат право да знаят името на всяко организация или физическо лице, които имат достъп и употребяват техните персонални данни. Друг значим миг е потребителите да имат правото да изтеглят всичките си данни и да ги трансферират в друга обществена мрежа или в различен сходен запас. И още, платформите би трябвало да са транспарантни както за потребителите, по този начин и за рекламодателите и регулаторните органи.
Контролът на персоналните данни
Потребителите би трябвало постоянно да разполагат с всички свои данни и метаданни. И в случай че някой ги употребява, съответният консуматор би трябвало да бъде доста добре обезщетен. Никой не би трябвало да има опция да употребява данните на потребителя без неговото ясно обещано авансово единодушие. Трябва да се вкарат ограничавания за това, кои тъкмо данни могат да се събират, а потребителите да могат когато и да е да лимитират събирането даже и на тези данни. И това би трябвало да се направи неотложно, преди артикули като Alexa и Гугъл Home да станат всеобщи. И най-после, не бих желал да се вкарват неестествен интелект  и съвременни роботи, без доказателство, че те служат на хората, а не ги употребяват.
Контрол и регулация
Ако приемем, че Гугъл, Amazon и Фейсбук са чисто капиталови компании, няма по какъв начин да не се възхитим на брилянтния метод, по който са осъществили бизнес проектите си. Проблемът е, че се появяват непредвидени последици, които са по-многобройни и по-тежки, в сравнение с можем да си позволим. Но в действителност Гугъл и Фейсбук са изкуствено печеливши, тъй като по никакъв метод не плашат за породените от тях вреди.

Икономиката на Съединени американски щати исторически зависи от започващите компании, изключително в региона на технологиите. Ако моята догадка е вярна, страната стартира прекомерно опасен опит с въвеждането на монопол при нововъведенията, в икономическия напредък и в основаването на нови работни места.

Гугъл, Amazon и Фейсбук станаха монополисти и са построили защитни стени към главните си действия. Техният триумф прекалено много подвигна летвата за започващите компании, ограничавайки техният евентуален триумф. IT колосите непрестанно закупуват стартъпите, които биха могли да бъдат някаква конкурентна опасност. Тези софтуерни колоси задушават започващите компании, а това е типичният метод на монополистите.

От позиция на икономическата политика, би трябвало да се слагат граници на колосите от монополен клас като Фейсбук, Гугъл и Amazon. Икономиката ще извлече огромна изгода от разбиването на техния монопол. Първата стъпка е да се предотврати събирането на потребителки данни и шерването на тези данни сред другите платформи. Лично аз намирам контрола и регулацията за най-ефективния метод за понижаване на нездравословното държание.
Пристрастяването
Тези технологии имат силата да убеждават, а финансовите средства на рекламодателите подсигуряват, че убеждаването постоянно ще бъде главната цел на платформите. Всеки пиксел на екрана и всяко уеб приложение въздействат върху държанието на потребителите. Не всеки консуматор може да бъде повлиян когато и да е, само че съвсем всички консуматори мога да бъдат повлияни понякога. Редица хора развиват поведенчески пристрастявания, които утежняват качеството на техния живот и на техните фамилии, на техните сътрудници и близки. Милиони хора ревизират телефона си още като се разсънят. Може да звучи като анекдот, само че за множеството от тях е проблем дали да го погледнат преди или откакто отидат в тоалетната. Така се образува взаимозависимост. Прекалено доста хора оповестяват за усложнения в съня, тъй като не могат да спрат да употребяват своя таблет или телефон. Да напомним, че и един наркоман доста добре схваща, че си вреди, само че не може да спре. Промяната ще изисква освен това от регулация. Ще са нужни вложения в научни проучвания и в публични здравни услуги, с цел да се противодейства на пристрастяването към Фейсбук и даже към интернет.
Да защитим децата
Все повече деца избират виртуалния пред действителния свят. Редица медицински проучвания показват, че по този метод се реализират безконтролни психически опити върху милиони хора, като най-засегнати са децата. Медицината поддържа въвеждането на регулация в Глобалната мрежа.

Щетите за публичното здраве, демокрацията, неприкосновеността на персоналния живот и конкуренцията, породени от Фейсбук и другите огромни платформи са резултат от техните бизнес модели, които би трябвало да бъдат изменени. Като консуматори, ние имаме доста повече власт да постановяваме промени, в сравнение с осъзнаваме. Можем, да вземем за пример да променим държанието си. Можем да създадем политическо придвижване. Можем да настояваме за интервенция на държавното управление. В същото време точно държавното управление би трябвало да предприеме първите стъпки за премахване на вредите, нанесени от интернет платформите. Политическата и обществената мощ на Фейсбук и другите огромни интернет платформи е нездравословна и несъответствуваща за демокрацията. Трябва да ги задължим да вземат действителни решения, а освен да пишат нов сорс код за още по-интелигентни логаритми.

Roger McNamee : I Mentored Mark Zuckerberg. I Loved Фейсбук. But I Can’t Stay Silent About What’s Happening.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР