Американският астронавт Крис Касиди ще се завърне на Международната космическа

...
Американският астронавт Крис Касиди ще се завърне на Международната космическа
Коментари Харесай

Американски, а не японски астронавт ще лети на следващия Союз през април 2020-та

Американският астронавт Крис Касиди ще се завърне на Международната галактическа станция, заяви през днешния ден НАСА. Касиди ще полети през април 2020-та дружно с съветските космонавти Николай Тихонов и Андрей Бабкин чрез галактическия транспортен съд “Союз МС-16 ”.

Това ще е третият галактически полет за Касиди. Първата задача на астронавта бе през 2009-та година чрез американската совалка “Индевър ”. В рамките на тази негова дебютна задача Касиди излезе в открития космос, с цел да спомага за инсталирането на японската лаборатория “Кибо ” към МКС. Касиди отново хвърча до орбиталния комплекс през 2013-та година чрез съветски транспортен съд “Союз ” и прекара в орбита шест месеца.

Крис Касиди ще се завърне на МКС ненадейно – в началото се планираше на борда на “Союз МС-16 ” да полети японският астронавт Акихико Хошиде. Причината, заради която Хошиде е отхвърлен от полета и сменен с Касиди е, че комерсиалните кораби на Съединени американски щати към момента не са подготвени за транспорт на астронавти. Американският сегмент на МКС непрестанно има потребност от непрекъснатата поддръжка на най-малко един астронавт.

Два са комерсиалните кораби, които би трябвало да стартират да транспортират хора до станцията – “Крю Драгън ” на СпейсЕкс и “Старлайнър ” на Боинг. Днес НАСА удостовери, че дебютният полет на “Старлайнър ” е плануван за 4-ти ноември, след броени дни – той ще включва тестване на избавителните системи. “Крю Драгън ” ще излети на идната си тестова задача при започване на декември, а преди този момент, на 6-ти ноември, би трябвало да бъдат запалени всичките му мотори на стенд.

В случай че тези проби, планувани да са факт до края на 2019-та, приключат сполучливо, “Крю Драгън ” и “Старлайнър ” ще са подготвени да транспортират хора. Но НАСА желае да се подсигури. Полетът на Касиди дава убеденост, че американско наличие на МКС ще има най-малко до есента на 2020-та. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР