Американските военновъздушни сили са провели последния планов изпитателен пуск на

...
Американските военновъздушни сили са провели последния планов изпитателен пуск на
Коментари Харесай

САЩ показаха на Китай хиперзвукова ракета, която може и да не влезе в производство

Американските военновъздушни сили са провели последния планов изпитателен пуск на новата хиперзвукова ракета AGM-183A ARRW, освен това не къде да е - а в Тихия Океан, безусловно пред погледа на Китай, оповестява The War Zone.

Пълнофункционален първообраз на новото оръжие е бил изстрелян от бомбардировач B-52H, изхвърчал от авиобаза в основно значимия за Вашингтон остров Гуам. Както отбелязва изданието, при възможен спор с Китай точно бомбардировъчните елементи, основани там, ще имат основна роля.
 Забравете за свръхзвука. Съединени американски щати създава ракети, движещи се с хиперзвукова скорост
Забравете за свръхзвука. Съединени американски щати създава ракети, движещи се с хиперзвукова скорост

Летателната машина би трябвало да бъде подготвена през 2019-а

ARRW по план също е предопределена за поразяването на основни цели - командни центрове, основни възли от системата за Противовъздушна отбрана и така нататък Очевидно е, че изстрелването има както военно, по този начин и политическо значение като проява на мощ.

Въпросът е дали ракетата изобщо в миналото ще застъпи на бойно дежурство.

До момента ARRW с бойна глава е изпитвана минимум три пъти - през март, август и октомври 2023 година Първият пуск сигурно се провали, до момента в който за другите два няма доста информация. През декември 2022 година ракетата хвърча сполучливо, само че не в бойна настройка. Всъщност, и за последното тестване от преди няколко дни не се знае дали е било сполучливо, или не. От американските Военновъздушни сили само показват, че са събрали скъпи данни.

Още към първия крах с ARRW военновъздушните сили оповестиха, че ще приключат програмата и ще насочат финансовия и инженерния запас към друга ракета. Става дума за т.нар HACM, която е доста друг вид хиперзвуков уред - на доктрина по-труден за прехващане и с размери, които разрешават да го носи и по-малък аероплан. По-късно позицията се смекчи и се заприказва за композиция от най-малко две новаторски оръжия.
 Съединени американски щати откриха отговор на съветската хиперзвукова ракета
Съединени американски щати откриха отговор на съветската хиперзвукова ракета " Кинжал "

Glide Breaker ще ги смъква като в каубойски филм

" Към момента ARRW не участва в бюджета за фискалната 2025 година ", съобщи предходната седмица пред конгресмените ген.-лейтенант Дейл Уайт. Той обаче акцентира, че резултатите от тестванията ще имат огромно въздействие върху финалното решение.

Каквото и да се случи, едно е несъмнено - с цел да догонят Русия и Китай, Съединени американски щати се готвят да дадат доста пари. Програмата по разработка на ARRW се прави оценка на 1,7 милиарда $, а тази за HACM - на 2,4 млрд.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР